Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
Tak tam je asi ta genetická příčina. Ono se ví, že je to někde v genech, ale zatím se neví, kde konkrétně. Navíc jsou i nemoci vázané na pohlavní chromozomy, to by odpovídalo těm všem nemocným mužům u vás… u nás se dedi asperger, máme mírné projevy, umíme s tím žít. Někteří příbuzní to ani o sobe neví, nevěděli, ti starší, dřív se to neresilo.
@Midaku píše: Více
Ano, u nás je to asi jasné. Ono se to teda netýká přímo mojí části rodiny, je to od ženy, která se do naší rodiny přivdala. Ona je tedy zdravá, jejich dcery také, ale syn je autista. Podstupují nějaké genetické zkoumání, uvidíme, jestli odborníci odhalí přímo zodpovědný gen. Také s chlapečkem podstupují terapii, chválí si ji.
Já jsem u dítěte pozorovala určitou regresi před velkým vývojovým skokem. Pokud jdou děti do velké regrese, tak to může být způsobeno nemocí nebo nějakým traumatem. Možná si něčím prošla a vy jste to ani nezaznamenali. Pokud měla trauma a nastoupila do školky, tak jí to určitě moc nepomohlo. Pokud tě to uklidní, tak učitelky ve školce vidí autismus za každým nestandardním projevem, zkus si zachovat pozitivní myšlení a věř, že to může být jen nějaké období a dcera bude v pořádku.
Určitě ale doporučuji zajít na neurologii a konzultovat to s psychologem. Také se zkus uklidnit, ona z tebe cítí nervozitu, určitě ji teď hodně pozoruješ, vyhledáváš na ní příznaky a tím ji znejišťuješ. Zkus se jí láskyplně věnovat, dělat s ní něco, co víš, že má ráda a vypnout při tom ty pozorovací myšlenky.
Ranna pece, psychiatr, specializovany logoped…
hodne stesti, ted je to sok, ale pak prijde spousta prace, tohle neni konecny stav
@Tanado1229
Pokynů rozumí spíš jen jednodušším - přivolej výtah apod. Se mnou a s manželem je veselá, oční kontakt má.
@Tanado1229 píše: Více
Jsme objednaní do Rané péče a objednáme se k psycholožce.
Ještě nemáme. U vás to zřejmě bude tím sluchem. Dcera slyší dobře ![]()
Budu vám držet pěsti, aby vám to dopadlo co nejlíp. Pro nás je varianta sluchu ta nejlepší, že by z ní vylezla autistka, s tím moc nepočítám, spíš se trochu obávám VD. Ale aktuální progres mi dává naději, že to bude úplně v pořádku:-)
Sama jsem s autisty mnoho let pracovala, ta diagnóza je strašně široká, měla jsem ve třídách mimořádně nadané, ale i takové, se kterými bylo třeba využít alternativní komunikační prostředky a všichni do jednoho byli úžasní. Je to s nimi náročné, ale ani autismus není konec světa ![]()
Tak realisticky na kvalitni diagnostiku u detskeho klinika neni mozne cekat jen dva mesice. Ze tu diagnostiku nekdy delaji i treba neatestovani, s atestaci jen na dospele, psychiatri, s tim jsem se bohuzel setkala a taky to podle toho vypadalo. Poctiva diagnostika u vyskoleneho odbornika je fakt casove narocna. Aby nekdo ziskal vysetreni u detskeho klinika do 2 mesicu se rovna zazraku.
Ukaze ti na predmety, kdyz ji vyzves? Treba v knize: Kde je ptacek?
Kdyz neco chce, treba jidlo, piti…jak vam to da najevo?
@Zmatka píše: Více
Ukáže jen když se jí chce, ukáže jednu věc a utíká pryč. Když něco chce k jídlu, tak si to přinese, ví, kde co máme. V obchodě řekne rohlík, když jdeme kolem pečiva. Doma mě někdy bere za ruku a odvede mě tam, kde něco chce.
Potvrzuji. Ti moji příbuzní čekali na vyšetření zhruba 3 měsíce. A to bydlí na moravské vesnici.