Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
Myslis tim, ze ukaze jednu vec v knize na pozadani a utece?
Pri jake prilezitosti se vam diva do oci a proc? Nosi ti veci? Ukazuje ti neco (co nasla, co umi..)
Ano, nebaví ji to. Ukáže jednu věc a jde si dělat něco jiného. Ale neumí jen jednu věc, ptám se na různé věci. Je to jako bych jí tím obtěžovala… Kouká se při různých příležitostech - když jí čistím zuby, když zjišťuje, kde jsem, když skončí pohádka a ona kouká na mě, jestli jí to vypnu, nebo dáme ještě jednu.
Ale že by našla třeba kámen a šla mi ho ukázat, to nedělá, to sdílení tam chybí. Jen když jde dělat nějakou lumpárnu, tak kouká, co já na to
Podle me se vubec neda rict jednoznacne, ze by slo o autismus. Drzim palce, at brzy vite vic nebo je to jen obdobi.
Každé autistické dítě je jiné, takže bez křišťálové koule asi předpovídat budocnost nelze.
Ale znám osobně 2 autistické děti.
Jeden taky nemluvil, ale teď má asi 7 let a mluví hezky, je teda na medikaci pro ADHD, protože ho nezvládali, ale s tou medikací funguje slušně. Chodí do nějaké speciální školy (v zahraničí), také ho dřív vůbec nezajímaly jiné děti, ale poslední rok se díky té škole krásně rozvinul a naopak si strašně moc rád hrál s mým 3 letým synem, kluci od sebe nešli odtrhnout.
A druhému je 4,5 roku, do 4 let taky nic moc neříkal, ale pak se to ohromně zlepšilo, fakt jsem zírala, když jsem ho viděla, jeho hobby je předříkávat periodickou tabulku prvků a fakt mu jsou ty prvky rozumět. A to přitom ani nepodstupoval žádnou logopedickou ani jinou terapii, prostě k tomu jeho mozek dospěl sám.
Tak držím palce, ať se to u vás taky začne brzy zlepšovat ![]()
Mám sedmiletého syna, teď čerstvě diagnostikována PAS.
Do dvou let se vyvíjel normálně, k regresu u něj nedošlo, ale dál nepokračoval vývoj řeči plus další problémy. Neměl oční kontakt, záchvaty vzteku na denním pořádku.
Vždycky nám ale rozuměl, i s námi hodně komunikoval… gesta, různé zvuky..
Teď jsme byli na diagnostickém týdenním pobytu a autismus potvrzen… všechny testy mu vyšly hraničně pozitivní. Má problém hlavně v oblasti emocí.
Zakladatelko držím palce, určitě se objednejte ke klinickému psychologovi…
Je naprosto nepřijatelné, aby učitelky v MŠ dávaly dceři nějaké diagnózy. Mohou ti říct, co jim na chování a vývoji tvé dcery přijde zvláštní a mimo tabulky a mohou ti doporučit návštěvu odborníků, ale v žádném případě nesmí dceru nějak diagnostikovat a říkat ti, že je má určitě PAS. A to říkám sama jako učitelka v MŠ.
drzte se, ted to bude ve vas uzravat, co tatinek?, ti to davaji tezko kdyz je ditko jine… (a ty kecy, chapej ty radoby pomocna moudra pribuzenstva, uff)
z toho co pises to je jeste nejiste, mam dceru s VD a chovala se podobne, znam deti s PAS… no co kus to original, to se jeste utrepe, oni i upresnuji diagnozy jak dite roste…
preji hodne sil a trpelivosti ![]()
@curria píše: Více
Abych to uvedla na pravou míru, ony to neřekly napřímo. Jen pojmenovaly několik znaků, které vypozorovaly. Jedna řekla, že se obává neurovývojové vady. Ale asi všichni víme, o čem se bavíme…
@maminaAJ
Manžel je naštěstí statečnější než já… uvidíme, jak to bude dál
@curria píše: Více
Souhlas, ja se se synem dockala ve skolce taky nekolika diagnoz: „On bude nejaky ten autista, neco jako Aspergeruv syndrom“, „Pracovala jsem s mentalne retardovanymi detmi a Vas syn se jim v mnohem podoba.“ Syn ma diagnostikovanou VD, je trochu svuj, mozna ma nejake autisticke rysy, ale v 5. tride ma porad same jednicky, takze mentalne retardovany neni, a Asperger taky ne, to by vypadalo jeste jinak.
Takze samozvane psycholozky ze skolky radim ignorovat a vyhledat dobreho psychologa.
přesně tak
i přes jisté vzdělání a praxi, kterou učitelky v MŠ mají, opravdu nejsou příslušné a kompetnentní k tomu, aby jakémukoliv dítěti COKOLIV DIAGNOSTIKOVALY!
to je opravdu velmi neprofesionální ![]()
ještě bych neházela frontu do žita, vůbec nemusí jít o PAS, s vyšetřeními to děláte dobře, musí se na dítě mrknout odborník, nemusí být nakonec tak zle a může jít prostě o introvertní dítě, třeba mu nesedí kolektiv, učitelka… může v tom být cokoliv…
držím palce ![]()
Zakladatelko, u nás je to bylo (je) podobné. Už po přečtení úvodního příspěvků mi bylo jasné, jak to bohužel směřuje…
Mladší syn vypadal do cca 2 let, že bude ok, mluvil, hrál si funkčně. Pak nastal regres, ale postupný, trval více než rok. Nejdřív přestal nabývat nové dovednosti, pak začal postupně ztrácet již nabyté a začaly se přidávat charakteristické projevy PAS. V problematice se význam, starší dítě má taky PAS, takže jsem mladšího bedlivě sledovala od narození. Teď mladší má 3,5 roku a vývojové na tom není nic moc, nemluví, pleny, charakteristické stimy… Jen problémové chování naštěstí nemá.
Se starším dítětem (je v 5. třídě) to i přes jeho začátky, které byly podobně jako u mladšího, dopadlo docela dobře, skoro vše dohnal, ale byla to letitá dřina, 4,5 roku ABA terapie + spousta dalšího. Starší, ale neměl regres, ale už od roku byl opožděný „mimoň“, takže jsem situaci začala řešit velmi časně. A taky jsem byla mladší, odhodlanější, bylo více energie i času…
Mladší dítě na stejné terapie bohužel nereaguje tak efektivně, i času a energie mám podstatně méně, takže těžko říct, jak s ním nakonec dopadne. Dělám, co můžu. ![]()
Přeji hodně trpělivosti a sil! ![]()
kdyz jsem cetla uvodni prispevek, uplne jsem si vybavila kamoscinu holcicku, uplne stejny vek, uplne stejne chovani… bohuzel - diagnoza autistka, mame stejne stare deti, jeji holcicka uplne prvni mluvila, zajimaly ji knizky, strasne moc byla sikovna… zacalo se to projevovat cca pul roku po ockovani mmr, ale kdo vi… kamoska si hodne makla, spoluprace s ranou peci aj… dnes je z ni holka, co vychodila s asistentkou ZS, chodi sama nakupovat, odpovi na pozdrav, na prvni pohled uplne normalni holka, jen hodne ticha, nemluvna, takova stale uzavrena do sebe… sama uvidis, jak se vse bude vyvijet, posilam mnoho sil.