Dcerka a kamarádky

Anonymní
16.1.23 08:21

Dcerka a kamaradky

Mam dcerku v 5.tride, ktera od malicka plave ve vztazich s vrstevniky. Opravdovou kamaradku nema zadnou a pritom by o ni tak stala. Mela jednu, ale ta ji od skolky spis vyuzivala, tezila z toho, ze moje dcerka by pro ni udelala cokoliv. Tahle holcicka ma ted jinou kamaradku a krome cesty ze skoly s mou dcerkou uz prakticky zadny cas netravi.
Vedela jsem, ze to prijde, takze jsem se dcerku snazila motivovat k baveni se s jinymi devcaty, pomahala ji vytipovat, se kterou holcickou by mohla zkusit se trochu bavit, vymyslely jsme spolu temata.. asi je to ted v 5.tride uz trochu lepsi, uz si asi ma ve tride aspon s kym povidat, ale kamaradku nema asi zadnou. Krouzky ma, ale v nich se taky s nikym nekamaradi.
Vim, ze je to pro ni tezke a hrozne rada bych ji s tim pomohla, jen nevim jak. Holky spolu travi cas i po skole, zvou se na oslavy, ale ji nikdy nikdo nepozval. Po skole se s nimi videt muze, ale je to spis tak, ze ostatni se domluvi bez ni a ona je treba nekde potka, tak se na chvili prida..
Chapu, ze kazdy nemuze byt oblibeny, ale aspon jednu kamaradku bych ji prala. Krome toho, ze je neprubojna a citliva a dlouho byla fixovana na tu holcicku ze skolky, mi neprijde na ni nic divneho. Ale jsem jeji mama, tak nevim, jestli ten duvod muzu vubec videt.
Hrozne bych chtela navod jak na to, ale ten asi neexistuje. Bohuzel jsem to asi zacala prehanet s radama co delat, co rikat atd, takze uz je na toto tema uplne alergicka. Kdyby byla stastna jen sama ve svem svete, tak to neresim. Ale ona je smutna, kdyz vidi z okna deti venku a pro ni se nikdo nestavi..
Da se s timhle neco delat? Jak ji posilit sebevedomi?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
37131
16.1.23 08:33

S tím si nic nenadelas, už ti ze ji říkáš, co má kdy říkat a hledas kamarádky není úplně dobre. Já to měla podobne, na prvním stupni ZŠ sem taky nebyla oblíbená, kamarádky sem měla akorat takové, kde sme sem tam pokecaly o přestávce ve skole, ale ven sem s nikým nechodila, odpoledne sem trávila se segrou nebo holčičkou od sousedů, ale ta byla o dost mladší. Až v 6. třídě se nám pak promíchaly třídy a já našla nejlepší kamosku, pak už sme bez sebe nedaly ani ránu a to přátelství trvá doteď, takže si vyplatilo počkat :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6794
16.1.23 08:34

Tak pozvete holky k vam a vymysli jim nejakou cool zabavu, tematicky vecirek s prespanim, pyzamova party, filmy, karaoke, malovani na oblicej nebo party hry na playstationu. Treba to prolomi ledy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2003
16.1.23 08:40

Víš, chápu tě, ale když už dopředu vymýšlíte témata, plánujete koho osloví a co mu řekne, to v dcerce podle mě utvoří ještě větší blok a bude z komunikace akorát vystresovaná. Prostě ještě nenašla tu správnou kamarádku, najde ji holt později. Má sourozence? Pozvat ty holky k vám taky není špatný nápad.

Příspěvek upraven 16.01.23 v 08:41

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35763
16.1.23 08:40

Mame to podobné, jen jsme se ještě přestěhovali, takže kamarády nemá fakt žádné v okolí a u nás v domě jsou jen samý malý děti. Ale jí to zas tak netrápí a přijde mi, že už je to trošku lepší, už se s ní občas aspoň někdo baví. Kamarády máme mezi známými, ale ty jsou daleko, občas si spolu volají nebo hrají online. Zvát jsme taky zkusili, ale dotyčná ze školy už dvakrát nepřišla :roll:

Takže si taky počkám na rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
564
16.1.23 08:42

Introvertni typy, maji seznamovani vzdy komplikovane, tohle je, ale jeji boj, myslim, ze do toho moc zasahujes a vytvaris tim nechtene napeti, zvetsujes jeji frustraci, ze i kdyz ji maminka radi, podporuje, co to jen jde, stejne to nema zadny vysledek. Mozna bys mela zvolit jinou strategii, pokud se Tvoje intervence neosvedcila a dcera je uz „jak pises“ alergicka. Mela bys ji rict, ze je normalni, ze nekdo si najde pratele az jako dospely. Dcera prilezitosti k seznameni ma, je v 5.tride, takze uz velka holka, prestan se vmesovat, zakaz si ji litovat, prenasis to na ni, delas ji to tezsi, nez to je… Ma sourozence?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16985
16.1.23 08:48

Přidávám se k těm, co chtějí rady- jen má dcera je ještě trochu jiná v tom, že se odmítá svěřovat v tom, koho miluje a podobné ptákoviny. Více si rozumí s klukama..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1292
16.1.23 08:50

Poradit ti nedokážu, ale vidím to zase z jiného pohledu. Mám pocit, jako bys psala o mě před X lety…pomalu do skova a do písmene :) Kolikrát mi to bylo fakt líto, ale nikdy se mi nedařilo najít si kamarády. Zlepšilo se to až když jsem byla na gymplu v posledních ročnících a VŠ už pak úplná pohoda. Dneska mám rodinu a kamarády také (neříkám že hodně, ale pár opravdových přátel urcite). Tak to jen, jak jsem to měla já…nyní jsem fakt šťastná, ale období cca od druhého stupně do 18ti let…na to ráda nevzpomínám… :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
577
16.1.23 09:09

Je to vsude. Kdyby se vsechny ty holky bez kamaradek takhle potkaly nekde hromadne, tak si kazda nejakou najde. Byla by plna O2arena…
Na zvani kamaradek je bohuzel pozde, i na nejakou asistenci a rady smerem k dceri. A ani bych se k tomu uz nevyjadrovala, pokud se nesveri ona. Vzdy bych to nadlehcila, uz z toho ma blok, ze je nemozna ona. Ty si dala tolik rad a ma pocit, ze neco dela spatne, kdyz nefunguji. Ted jsou skupinky a ve vyvoji jsou na tom strasne odlisne, jedny by se jeste hraly, druhe resi kluky a make up…
A do toho se jeste kazda snazi „urvat“ nejakou " vedouci skupinky" na svou stranu.
Muzes ji byt partakem ty, to oceni taky. Pokud si budete vymyslet spolecny program a travit smysluplny cas, tak ji to da pozornost, lasku, zabavu, komunikaci, zazitky a doda ji to sebevedomi. Tim se stane zajimavou pro ostatni(az se po hormonalnim rausi proberou). Podivala bych se na krouzky a veci, ktere ji doplni vzdelani a dovednosti, pripojila bych se k ni a hledala k temto vecem akce(napr. hudebka-koncerty, sport-zapasy, vystoupeni, vytvarka-vystavy, muzea, jazyk-kino, serialy) Ve finale je v normalni rodine nejlepsi kamoska mama a to na cely zivot(podobne povahy, zadne podrazy, pomluvy atd..)Ve skole muze mit zname, prestavky jsou vzdy jen 5-10min, to muze brat, ze vsechny obehne a od kazdeho se neco dozvi, to se v zivote hodi nejvic-small talk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.1.23 09:12

Tak si zkus někde najít nějaké články o posilování sebevědomí u dětí, dnes je toho určitě dost.

Jinak takovou kamarádku s takovou dcerkou a vidím problém v tom, že ona dceři snižuje sebevědomí, aniž by o tom věděla. Samozřejmě ji miluje a chce pro ní to nejlepší, ale dělá to trochu nešťastně. Nevědomky ji neustále kontroluje a hodnotí, co dělá - houpe se dobře, ale kdyby si sedla tak a tak, tak by to bylo lepší, dá psovi jídlo - ale mohla mu dát spíš míň, takhle to ten pes hned nesní, oblíkla si tohle, ale kdyby si vzala tohle, tak by to bylo lepší, proč jde tamtudy, mohla jít jinudy, bylo by to blíž… Denně spoustu mikrosituací, na kterých vlastně vůbec nezáleží. Tím jí podle mně neustále znejisťuje a ona pak neví, co má dělat, jestli to, co sama chce anebo vyhovět mámě. A v tom vyrůstá.
Další věc je pak uznání pocitů, pochopení toho, jak se cítí, přijetí. Není potřeba pořád vymýšlet řešení, i když se nám to zdá jako pomoc.

Takže to možná chce takovou psychickou práci, taky se podívat, jak jsi na tom se sebevědomím ty a co dceři předáváš. Dnes je to velké téma (což je dobře), tak určitě najdeš nějaké články, př. knihy o tom, určitě existují i poradní skupiny na FB.

• Citovat
  • Upravit
22614
16.1.23 09:20

Mám dceru v 6.tride a má to podobné. Jedu kamarádku má, ale ta ji spíš využívá, když byla u nás na oslavě narozenin, tak jsem si všimla, že dceru i ponizuje. Takže jsem pak po oslavě dceři řekla, čeho jsem si vsimla, že pokud se jí tohle chování nelíbí, tak ať se ozve a že je lepší nemít kamarádku,, než mít takovou.
Jinak ji do toho nezasahuju, sama se musí naučit si tvořit vztahy s dětmi, já ji celý život za zadkem stát nebudu a čím dříve se tohle naučí, tím lépe pro ni.
Samozřejmě pokud přijde a chce poradit nebo popovídat, tak nemám problém a poradím, řeknu názor, vyslechnu si ji.
Nemyslím si. Že je dobré to, co děláš ty. Hledáš kamarádky, vytipovavas, říkáš, o čem s nima má mluvit. Tímhle dceru nenaučis opravdu nic a ani ji tim Nepomuzes

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.1.23 09:33

Zakladatelka:
Asi mate pravdu, ze bych ji do toho nemela uz zasahovat. Ja to prave resim uz od jeji skolky a tehdy jsem cetla nejake clanky, jak detem zkusit v tomto ohledu pomoct. A ty rady prave znely nejak tak, ze tem neprubojnym detem muze pomoct kdyz dopredu vytipujeme nekoho s kym si tu komunikaci zkusi, prihlasime je do nejakeho krouzku atd. Ale asi je na to uz velka..
Zkusim se drzet zpatky, je fakt, ze potrebuje moct to doma vnimat jako misto, kde je ji dobre a ne aby byla ve stresu ze do ni zase budu hustit, jak se ma chovat, co rikat atd.
Mne je vlastne jasne, ze to delam spatne, ale nedokazu to pustit a nedelat nic..

• Citovat
  • Upravit
34473
16.1.23 09:42
@Anonymní píše:
Zakladatelka:
Asi mate pravdu, ze bych ji do toho nemela uz zasahovat. Ja to prave resim uz od jeji skolky a tehdy jsem cetla nejake clanky, jak detem zkusit v tomto ohledu pomoct. A ty rady prave znely nejak tak, ze tem neprubojnym detem muze pomoct kdyz dopredu vytipujeme nekoho s kym si tu komunikaci zkusi, prihlasime je do nejakeho krouzku atd. Ale asi je na to uz velka..
Zkusim se drzet zpatky, je fakt, ze potrebuje moct to doma vnimat jako misto, kde je ji dobre a ne aby byla ve stresu ze do ni zase budu hustit, jak se ma chovat, co rikat atd.
Mne je vlastne jasne, ze to delam spatne, ale nedokazu to pustit a nedelat nic..

Tak doma by měla mít podporu hlavně v tobě a ve škole je to bohužel na ní. To je halt život. Ja třeba neuznávám vychovu, že rodiče jsou kamarádi, ale i přes to mám s dcerou velmi blízký otevřený vztah. Jsme parťačky a umíme si čas spolu užít. I to jí asi učí, jak se chovat ve vztazích s kamarádkami. Taky jich nemá desítky, ale pár ano. Přestaň do ní hučet a radši využijte smysluplně čas, kdy jste spolu, ať se necítí tak sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3758
16.1.23 09:46

A ty mas kamaradku? BFF?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.1.23 09:55
@Sadman píše:
A ty mas kamaradku? BFF?

Ano, mam. Je to ted sice spis takove kamaradstvi na dalku, zijeme od sebe x hodin cesty, ale i kdyz se vidame malo, je to vzdycky pri setkani, jako bychom se videly vcera. Pak mam 2-3 takove party, ktere se trochu prolinaji, vidame se co par tydnu plus 2-3× do roka nejaka akce na vikend.
Je ale fakt, ze na zakladce jsem byla taky takova nejista a ve vztazich jsem plavala. Na stredni to uz bylo lepsi a zlepsilo se to poradne az na vysce. Tu BFF mam paradoxne ale uz od vyssich rocniku zakladky.
Ja si ale pamatuju, jak jsem byla osamela, jak mi bylo hrozne samotne doma a proto nechci, aby to zazivala taky. Vzala jsem to ale uplne za spatny konec..

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

O Budulínkovi