Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den,
právě mi volala paní učitelka mého syna (má ji na přírodopis). Syn je v 6 třídě (je tedy už na druhém stupni). Do 5. třídy měl samé jedničky. Nyní mu vychází na vysvědčení skoro samé dvojky a trojka z přírodopisu. Včera jsme se přírodopis učili spolu. On prostě rozdíl mezi kánětem a puštíkem (oprava: výra a kalouse, hýl a pěnkava) nevidí. Psali dnes písemku z poznávání ptáků + měli zařadit do řádu. Syn dostal 3 a 4 (měli z toho dvě známky). Paní učitelka chce, abych v příštím týdnu přišla a podepsala nějaké vyrozumění, že se syn zhoršil o 2 stupně. Jsem z toho úplně paf… To se teď takhle dělá? Kdyby byl na propadnutí, ale na trojku? Ještě, když se učí s prominutím takové kraviny?
Příspěvek upraven 13.01.23 v 15:09
Tohle teda vubec neznam, ale pidila bych se po tom ve vnitrim radu skoly. Mozna meli spatnou zkusenost, ze rodice na dite kaslali a pak zacali vysilovat, az kdyz doneslo na vysvedceni o dost horsi znamku, tak se radeji kryji? ![]()
Když je to zásadní sešup - což 2 stupně jsou, tak asi jo. Je to divný, takhle se zhoršit. ![]()
Mmch, jak může někdo nerozeznat káně a puštíka? Puštík je sova, pro boha…
Chápu vránu a krkavce, nebo sýkoru koňadru a modřinku… Ale tohle??? Nemá nějakou oční vadu? Proto to zhoršení známek?
@terka85 píše:
Dobrý den,
právě mi volala paní učitelka mého syna (má ji na přírodopis). Syn je v 6 třídě (je tedy už na druhém stupni). Do 5. třídy měl samé jedničky. Nyní mu vychází na vysvědčení skoro samé dvojky a trojka z přírodopisu. Včera jsme se přírodopis učili spolu. On prostě rozdíl mezi kánětem a puštíkem nevidí. Psali dnes písemku z poznávání ptáků + měli zařadit do řádu. Syn dostal 3 a 4 (měli z toho dvě známky). Paní učitelka chce, abych v příštím týdnu přišla a podepsala nějaké vyrozumění, že se syn zhoršil o 2 stupně. Jsem z toho úplně paf… To se teď takhle dělá? Kdyby byl na propadnutí, ale na trojku? Ještě, když se učí s prominutím takové kraviny?
@terka85 píše:
Dobrý den,
právě mi volala paní učitelka mého syna (má ji na přírodopis). Syn je v 6 třídě (je tedy už na druhém stupni). Do 5. třídy měl samé jedničky. Nyní mu vychází na vysvědčení skoro samé dvojky a trojka z přírodopisu. Včera jsme se přírodopis učili spolu. On prostě rozdíl mezi kánětem a puštíkem nevidí. Psali dnes písemku z poznávání ptáků + měli zařadit do řádu. Syn dostal 3 a 4 (měli z toho dvě známky). Paní učitelka chce, abych v příštím týdnu přišla a podepsala nějaké vyrozumění, že se syn zhoršil o 2 stupně. Jsem z toho úplně paf… To se teď takhle dělá? Kdyby byl na propadnutí, ale na trojku? Ještě, když se učí s prominutím takové kraviny?
Tak… jaký papír chce paní učitelka podepsat, to nevím, s tím jsem se nesetkala, to zjistíš… ale jinak je to snad super, že s tebou takto komunikuje a informuje tě, že oproti prvnímu stupni vidí větší zhoršení… nebo ne?
Na osobní schůzce spolu můžete probrat, co a jak, zkusit najít nějaké řešení…
Nebo s čím přesně máš problém?
Ano, zhoršení o dva stupně se nějak řeší, příslušný vyučující oznamuje třídnímu i rodičům, asi chtěj podepsat, že jsi informovaná,,,nevím, znám to jen z našeho školního řádu a učitel nám o tom říkal na začátku roku, myslím ale už loňského, není to úplná novinka.
Komentář, že se učí kraviny, sis fakt mohla odpustit, standartně takto mluví rodiče žáků, kteří to nedávají, kdyby z toho měl kluk jedničku, tak o kravinách nemluviš.
Takže nejdřív přečíst školní řád, pak teprve nadávat.
A kraviny nekraviny / za což poznání ptáků teda úplně nepovažuju/, je to na klukovi no…
@lucad77 píše:
Fakt káně a puštíka?
spíš káně a poštolka
to nepoznám taky
biologie byl můj nejhorší předmět ![]()
V případě velkého zhoršení učitel rodiče informuje. že chce podepsat papír, to se nedivím, učitel se kryje před případným útokem vzteklého rodiče poté, co potomek dotáhne vysvědčení domů.
a nerozeznat kaně od puštíka? Jako fakt? Dravce od sovy? Tak to se není co divit, že jsou známky citelně horší.
Ale buď v klidu, šestá třída je prostě pro děti změna - už se s nimi nikdo nemaže jako na prvním stupni, ale ještě nejsou dost vyspělí, aby si s tím poradili. Navíc nastupuje puberta.
Ale vždyť mezi prvním a druhým stupněm je velký rozdíl. Ještě na to mají jinou učitelku. Vůbec neví, podle čeho to klasifikovala ta paní učitelka před ní…
Tak jsem se spletla, jde o výra a kalouse, hýl a pěnkava, apod. To opravdu nepoznám ani já. Mají asi 50 obrázků různých ptáků k naučení…
Mě to jako kravina přijde. Na co to budou v životě potřebovat? Pokud se o to budou zajímat i v dospělosti, tak budou studovat přímo obor biologie, apod.
Chápu, že je potřebuji nějak klasifikovat, ale proč třeba neudělají nějaký projekt na známky…
Příspěvek upraven 13.01.23 v 15:03
@BohunkaP O známkách vím, chodí mi hned jak ji dostane do Edupage. Nedávno byla i třídní schůzka. Syna přírodopis nebaví, ale i přesto se snaží. Prostě mu to nejde. Proč hned podepisovat nějaké zhoršení… Tak se zhoršil, no. Je to druhý stupeň a vše je těžší. Dnes třeba psali 4 velké písemky… Paní učitelka je má letos poprvé a hned dělá ze syna lajdáka… Jako by byl přírodopis nejdůležitější předmět.
@terka85 píše:
@BohunkaP O známkách vím, chodí mi hned jak ji dostane do Edupage. Nedávno byla i třídní schůzka. Syna přírodopis nebaví, ale i přesto se snaží. Prostě mu to nejde. Proč hned podepisovat nějaké zhoršení… Tak se zhoršil, no. Je to druhý stupeň a vše je těžší. Dnes třeba psali 4 velké písemky… Paní učitelka je má letos poprvé a hned dělá ze syna lajdáka… Jako by byl přírodopis nejdůležitější předmět.
Pořád tomu nerozumím. Tvůj syn se prospěchově zhoršil - je fuk, z jakého důvodu se tak stalo, prostě se zhoršil.
Proč máš takový problém svým podpisem potvrdit, že jsi jako rodič o této skutečnosti byla řádně informována?
Je pravda, že pokud se někdo zhorší o dva stupně, tak se to řeší.
Netušila jsem, že takhle.
Fakt od sebe nerozezná tyto dva?
@BohunkaP Je mi to líto. Chce se mi z toho brečet. Ne, že bude mít trojku na vysvědčení. Ale učitelka mi volala, jak kdyby něco provedl, jak kdyby byl nějaký lajdák a kašlal na to. Prostě jak kdybych šla podepisovat dvojku z chování…
@terka85 píše:
Ale vždyť mezi prvním a druhým stupněm je velký rozdíl. Ještě na to mají jinou učitelku. Vůbec neví, podle čeho to klasifikovala ta paní učitelka před ní…Tak jsem se spletla, jde o výra a kalouse, hýl a pěnkava, apod. To opravdu nepoznám ani já.
Mě to jako kravina přijde. Na co to budou v životě potřebovat? Pokud se o to budou zajímat i v dospělosti, tak budou studovat přímo obor biologie, apod.Chápu, že je potřebuji nějak klasifikovat, ale proč třeba neudělají nějaký projekt na známky…
Příspěvek upraven 13.01.23 v 14:48
Dodnes pamatuju, že nám paní třídní/matikářka na střední říkala, že sama nechápe k čemu nám ta jistá látka bude. Ale že nás to učit musí, páč osnovy
🌼