Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Děkuji za příspěvky. Do školy papír samozřejmě podepsat půjdu. Jen mě to prostě zarazilo a byla jsem z toho paf. Syn je na trojku, problém s tím nemám. Biolog z něho nebude. Vím, že ho to nebaví, je to sportovec - hraje fotbal a prostě ho zajímají jiné věci. Rozhodně netráví dny a noci u počítače, jak může jde s kamarády a mladším bráchou ven hrát fotbal, hokejbal, apod. To už se dnes taky jen tak nevidí.
Jen mě to zarazilo. První stupeň byl daleko jednodušší, měli úžasnou paní učitelku, která je měla celých 5 let. Nikdy po nich nechtěla nějaké poznávačky, max. poznávačky typu tulipán vs růže. Dělali projekty, apod. Proto trochu nechápu, proč paní učitelka nepočká třeba do příštího pololetí a musím hned jít podepisovat zhoršení známky. Když vlastně jen při její výuce žádné zhoršení známky neproběhlo a vůbec neví, jak to klasifikovala bývalá paní učitelka (syna měla třeba moc ráda a troufám si říct, že mu na konci roku trochu přilepšila, když je měla naposledy, ano byla na ně až moc hodná). Já to prostě beru, jak kdybych šla na kobereček a podepisovala 2 z chování.
Příspěvek upraven 13.01.23 v 18:35
@terka85 píše:
Děkuji za příspěvky. Do školy papír samozřejmě podepsat půjdu. Jen mě to prostě zarazilo a byla jsem z toho paf. Syn je na trojku, problém s tím nemám. Biolog z něho nebude. Vím, že ho to nebaví, je to sportovec - hraje fotbal a prostě ho zajímají jiné věci. Rozhodně netráví dny a noci u počítače, jak může jde s kamarády a mladším bráchou ven hrát fotbal, hokejbal, apod. To už se dnes taky jen tak nevidí.
Jen mě to zarazilo. První stupeň byl daleko jednodušší, měli úžasnou paní učitelku, která je měla celých 5 let. Nikdy po nich nechtěla nějaké poznávačky, max. poznávačky typu tulipán vs růže. Dělali projekty, apod. Proto trochu nechápu, proč paní učitelka nepočká třeba do příštího pololetí a musím hned jíž podepisovat zhoršení známky. Když vlastně jen při její výuce žádné zhoršení známky neproběhlo. Minulý rok prostě měli přírodopis o hodně lehčí, tak měl jedničku. Já to prostě beru, jak kdybych šla na kobereček a podepisovala 2 z chování.
bere se to od poslední známky, tak to prostě bylo v pětce. Je to prostě uplně normální, jen u nás se to třeba posílá po poradě po děcku rodičům domů. I když od některých se to potom dlouho vymáhá zpět
Nikdy jsem nechápala, když někdo z kolegů říkal, že děti ještě jdou…ale ti rodiče. Bohužel měli pravdu. Už tak zhruba pět let vidím stálý posun k horšímu. Větší agresivita, manipulace, neschopnost připustit chybu na straně dítěte a někdy až šikanování učitelů. ![]()
Jinak syna neomlouvám. Paní učitelce jsem při třídní schůzce řekla, že ho přírodopis nebaví, tím pádem se mu to i hůře učí. Že na jeden test, který psali před Vánoci se opravdu vykašlal. Že poznávačku jsem se s ním učila (chtěla jsem mu pomoci, protože to měl mezi 2-3) a že i když jsme se to opravdu učili 1,5h, tak prostě ptáci, kteří jsou si hodně podobní, tak je od sebe nerozezná…
Příspěvek upraven 13.01.23 v 18:49
@Niemeyer píše:
@samantafoxbylo by fajn do školy přijít a podepsat to už jen kvůli tomu, aby si ve škole nemysleli, že jsi arogantní ignorantka školy, jako tady samantafox
kdyby nedejbože - se v rodině stal nějaký problém a řešila ho třeba sociálka, tak škola má písemný dokald o tom, že rodiče byli informováníi a zajímali se o prospěch syna. zajímali, o tom jak si syn vedl ve škole víme, tady jsme mu podepisovali že se zhoršoval, ano. Je to školy zákonná povinnost, měla bys být naopak ráda. To je zcela v souladu s MŠMT, pracují ve škole správne:)
nesmutni, je to jen byrokracie. nic proti vám
je to něco jako když syn potřebuje písemně od rodičů vyrozumění, že může z výletu domů sámškola se sychruje aby je někdo nezažaloval:)
prosimtě hlavně jim to podepiš a nedělej ofuky, fakt o nic nejde:) navíc si můžeš s učitelkou promluvit o učivu…
„Pracuje ve státní správě…“ Je to jen byrokracie…". To mi stačí. Já nejsem arogantní, ale nehodlám se smířit s tím, že mi škola, která je tu pro mě dítě nařizuje zbytečnou pochůzka, v průběhu které mám pouze podepsat, že jsem byla informována o věci, o které jsem de facto byla informovaná již před týdnem. Tato absurdita všem jako připadá v pohodě? Jako doklad o informovanosti přece musí plně dostačovat přečtení mailu, klidně s doručenkou.
@terka85 Hele za nás se to nedělalo. Za to, že tě tam učitelka žene, poděkuj těm rodičům, kteříí jsou schopni zapřít i nos mezi očima-třeba ten mail.
Ber to tak, že si popovídáte a zkus se zeptat, zda má nějakou zkušenost, co mohlo nelépe pomoci dítěti, kterému tyto věci nejdou.
@samantafox píše:Škole je buřt jestli dorazíš.
„Pracuje ve státní správě…“ Je to jen byrokracie…". To mi stačí. Já nejsem arogantní, ale nehodlám se smířit s tím, že mi škola, která je tu pro mě dítě nařizuje zbytečnou pochůzka, v průběhu které mám pouze podepsat, že jsem byla informována o věci, o které jsem de facto byla informovaná již před týdnem. Tato absurdita všem jako připadá v pohodě? Jako doklad o informovanosti přece musí plně dostačovat přečtení mailu, klidně s doručenkou.
Jako chápu že 50 ptaku přijde někomu jako vysoké číslo ale přeci určitě více než polovinu musel znát. Vždyť i úplně malý děti poznají poměrně dost praku pokud s nima rodiče chodí do přírody nebo koukají do knížek ideálně oboje.
Mně to tedy naprosto nepřijde jako něco šíleného ale možná jsem ovlivněna tím že jsem byla od 6. Třídy na gymplu a učili jsme se kde co i latinsky…
@samantafox píše:Škole je to ukradené a učitelům nejvíc. Když se na to vykašleš, nestane se nic, jen budou vědět, že rodiče prospěch jejich dětí nezajímá a nemají potřebu se školou spolupracovat. Ono ani tak nejde o ten podpis, ale o to probrat s rodičem, co dál, aby to bylo lepší. Když rodič nechce, učitel tím méně. Má v péči spoustu dalších dětí.
@terka85 no, nějak nechápu, kde se přišlo k těm ptákům.
Dceru mám taky v 6. třídě, ale o tomhle ani písmenko. Řeší prvoky, ploštěnce, viry, bakterie. Zvířata byly naposledy někde v Prvouce.
Ani v 5. třídě tohle vůbec nebylo.
Schválně jsem se šla do té učebnice podívat. A i do sešitu z 5. třídy ![]()
@hanka.br. píše: Škole je to ukradené a učitelům nejvíc. Když se na to vykašleš, nestane se nic, jen budou vědět, že rodiče prospěch jejich dětí nezajímá a nemají potřebu se školou spolupracovat. Ono ani tak nejde o ten podpis, ale o to probrat s rodičem, co dál, aby to bylo lepší. Když rodič nechce, učitel tím méně. Má v péči spoustu dalších dětí.
Ale rodiče ten prospěch zajímá. Dovedu si představit si sebe v roli zakladatelky za pár let. Prospěch mě zajímá na každodenní bázi. Ke zhoršení skutečně může dojít, není každé dítě génius. Když mi učitelka pošle mail, přečtu si jej a zamýšlím se, jestli můžu prospěch dítěti pomoci zlepšit. S vysokou pravděpodobností na e-mail odpovím. Ale opravdu nikdo mě nemůže nutit chodit do školy něco tak absurdního podepisovat. Pokud škola vyžaduje podpis, ať mu to zašle poštou. Podepíšu a pošlu po dítěti. S tím, že s dítětem dám o tom řeč a vysvětlím, co tam podepisuju.
@samantafox píše:
Ale rodiče ten prospěch zajímá. Dovedu si představit si sebe v roli zakladatelky za pár let. Prospěch mě zajímá na každodenní bázi. Ke zhoršení skutečně může dojít, není každé dítě génius. Když mi učitelka pošle mail, přečtu si jej a zamýšlím se, jestli můžu prospěch dítěti pomoci zlepšit. S vysokou pravděpodobností na e-mail odpovím. Ale opravdu nikdo mě nemůže nutit chodit do školy něco tak absurdního podepisovat. Pokud škola vyžaduje podpis, ať mu to zašle poštou. Podepíšu a pošlu po dítěti. S tím, že s dítětem dám o tom řeč a vysvětlím, co tam podepisuju.
Znovu ti opakuji, že tě nikdo nenutí a že nejde o ten podpis ale o řešení. A ne - nebude ti speciálně nikdo z učitelů posílat dopis, protože se ti nechce do té školy dojít. Nepřijdeš, založí to s tím, že se matka nezajímá, o spolupráci se školou nestojí a nazdar. Budou mít jasný důkaz o tom, že oni se jako škola snažili, ale ty na to kašleš.
@Trojlístek píše:
@terka85 no, nějak nechápu, kde se přišlo k těm ptákům.
Dceru mám taky v 6. třídě, ale o tomhle ani písmenko. Řeší prvoky, ploštěnce, viry, bakterie. Zvířata byly naposledy někde v Prvouce.
Ani v 5. třídě tohle vůbec nebylo.Schválně jsem se šla do té učebnice podívat. A i do sešitu z 5. třídy
presne tak, ucima supluju na zakladce, prcka mam na 8G, postupuje se, jak popisujes. Proto do teto diskuze neprispivam.
@truelly píše:
Nikdy jsem nechápala, když někdo z kolegů říkal, že děti ještě jdou…ale ti rodiče. Bohužel měli pravdu. Už tak zhruba pět let vidím stálý posun k horšímu. Větší agresivita, manipulace, neschopnost připustit chybu na straně dítěte a někdy až šikanování učitelů.
Já tomu teda nerozumím. Co přesně máš na mysli zde v této diskuzi? Že matka má pochybnosti o tom, co má kde podepisovat? Že nepodepisuje slepě cokoliv, co paní učitelka řekne? Že rodiče, světe div se, odmítají paní učitelku poslouchat, když po nich chce pitomosti? Ze se matka zajímá, co se děcko učí ve škole? Že si matka klade otázky, jestli to, co se tam učí k něčemu je? Vysvětli, co tě přivedlo k tvému negativnímu komentáři ohledně rodičů.
@hanka.br. píše:
Znovu ti opakuji, že tě nikdo nenutí a že nejde o ten podpis ale o řešení. A ne - nebude ti speciálně nikdo z učitelů posílat dopis, protože se ti nechce do té školy dojít. Nepřijdeš, založí to s tím, že se matka nezajímá, o spolupráci se školou nestojí a nazdar. Budou mít jasný důkaz o tom, že oni se jako škola snažili, ale ty na to kašleš.
Na co kašlu?