Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Naštěstí mám HO, ale letos to bude jiné, protože předchozí roky jsme jezdili do léčebny respiračních nemocí. Pro děti zatím plánuju příměšťáky, pobytový možná jen pro dceru a jednu babičku máme v důchodu.
A asi je budu pouštět víc samotné ven - na sídliště..
@Anais Brno píše:
Zatím leden, ale přihlašování na některé tábory už pomalu začíná…
Jak to máte s dětmi o prázdninách, když nemáte hlídací babičky a celé letní i vlastně ostatní prázdniny jsou v režii pracujících rodičů??
Zajistit pololetní, jarní, velikonoční, letní, podzimní a vánoční prázdniny při 25 dnech dovolené je masakr…
Já už mám puberťáka, takže občas se stane, že je i týden, dva o prázdninách jen doma. Předtím jsem měla občas problém do jeho aktivit zařadit společnou dovolenou. Základem prázdnin byl týden v termálech, týden u prarodičů a 14 denní anglický tábor, zbytek příměšťáky, soustředění a podobně, jak to vyšlo a co dítě chtělo. Některý rok se nám tam povedlo nacpat ještě týden společné dovolené ![]()
Na jarňáky jezdilo dítko od druhé třídy hromadně lyžovat, jen jsem předala u busu a při příjezdu převzala. S těmito pořádajícími bylo párkrát i na táboře a na podzimkách. Velikonoce jsme trávili v nějakém blízkém okolí, většinou v Budapešti, kterou milujeme.
Mimochodem - práce z domu u mě znamená skutečně min 8 hodin u pc a kontakt s kolegy online..
@Králičice ale při HO teda syn týden nevydrží být samo zábavný.
Já mám několik on line meetingu denně, to je pro případ nouze, ale být s ním takhle týden na Ho tak z toho zblaznime oba… ![]()
Kolik dní HO týdne můžeš čerpat?
Ja mela jednu hlidaci babicku, takze toho hodne vykryla, ale i tak jezdilo dite na jeden pobytovy a melo jeden primestsky.
Ted je to horsi, dite jezdi na dva pobytovy, pricemz jeden je 14 denni a ma jeste tyden soustredeni. Kdyz k tomu pridam tri tydny dovoleny s nami, tak na babicku nezbyva a je ji to lito ![]()
@Anais Brno - měla bych 1× týdně jezdit do kanclu, ale stejně pracujeme na systému sdílených obrazovek při poradách
tak jezdím jednou měsíčně. Jsem testerka.
A mám 2 děti - zabaví se spolu
nebo taky porvou, dohádaj a tak.. Když byl covid, tak si zvykli..
@Anais Brno O letních prázdninách 3tydny pokrejeme s manželem, 1tyden soustředění, 2tydny příměstské tábory, zbytek si rozdělí babičky. Výhoda je, že manžel si obcas může přizpůsobit pracovní dobu a nějak se vystřídáme, to využíváme hlavně o prázdninách během školního roku. Je fakt, že třeba samozivetelka bez babiček, kde nefunguje otec, to bude mít dost složité.
@Anais Brno píše:
@Králičice ale při HO teda syn týden nevydrží být samo zábavný.
Já mám několik on line meetingu denně, to je pro případ nouze, ale být s ním takhle týden na Ho tak z toho zblaznime oba…
Kolik dní HO týdne můžeš čerpat?
Já třeba klidně 100% HO. Ale jinak 2 týdny dovolené, 2 týdny primestaku. Teď jsem na rodicaku, ale pak se holt vystridame ze já si vezmu týden (postarala bych se klidně o dítě i kamosky a pak se zas ona postará o moje) a manžel týden, takže pokryjeme 6-7 týdnu, jeden je takový polovicni kvůli svatkum. My teda máme zatím hlidaci, takže 1 týden u jedněch prarodičů a druhy u druhých. Moji nedají týden v kuse, ale pondělí - čtvrtek vy zvládli.. jo a našla jsem si práci, kde nám za odpracovane roky přidávají dovolenou, takže až to budu muset řešit, budu mít 30 dnů plus 2 sick days… no a jelikož mám děti dvě, tak očekávám minimálně 2 týdny ocr za rok ![]()
Tak u nás hlídací babičky nejsou, rodičům je dobře 75 a bydlí daleko.
Takže první týden, když jsou svátky řešíme dovolenou a jezdívame k mým rodičům. Poslední týden v srpnu se pak rozdělíme o hlídání dovolenou, jeden týden společná dovolená a zbytek je syn na příměstských táborech..
Je mu devět, tak celý den bych ho ještě doma samotného nenechala…
Zatím na dva týdny nemám žádný tábor, tak to musíme ještě vyřešit…
Na 3 tydny tabor, 3 tydny pokryjeme z dovolené a zbytek se zabavi pri mem HO, na další tabor nechtějí.
@hospodki se vzájemným hlídáním jsme se nikdy s nikým časově nepotkali.
Já mám 25 dní, tři dny šicí days, dva dny HO v týdnu. manželovi to stím slavným přepočtem na hodiny vychází na nějakých 17 dní…
Je to kombinatorika…
Obojí rodiče bydlí 200 km daleko, takže na pár dní se mi ho tam nevyplatí časově vozit…
@j.a.n.i1 píše:
Na 3 tydny tabor, 3 tydny pokryjeme z dovolené a zbytek se zabavi pri mem HO, na další tabor nechtějí.
Tak jen letošní letní prázdniny jsou 9 týdnů ![]()
Plus jarní a vánoce…
Já to teda zatím řešit nemusím, jsem na RD, ale něco pokryje dovolená, protismeny, babicky, tábor (ať už klasicky nebo příměstský), u menšího dítěte jede část leta i školka a ve chvíli, kdy budu mít nejmladší dítě ve školník věku už počítám, ze na nej trochu dohlidne nejstarší dítě
Precejenom až budu řešit prázdniny pro prvňačku, tak nejstaršímu bude 15 a snad dokáže par dni přes léto ošéfovat domácnost ![]()
Kamarádka to řeší neplacenym volnem.
Zatím leden, ale přihlašování na některé tábory už pomalu začíná…
Jak to máte s dětmi o prázdninách, když nemáte hlídací babičky a celé letní i vlastně ostatní prázdniny jsou v režii pracujících rodičů??
Zajistit pololetní, jarní, velikonoční, letní, podzimní a vánoční prázdniny při 25 dnech dovolené je masakr…