Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Amalthea píše:
A co to je celý den? Část času prospí ráno a kdy se vrací někdo domů? 9 let fakt není tak málo na to, aby nemohl být občas sám doma… Mobil je tak nějak základ v takových situacích, když nechceš aby tím trávil čas, dej mu nějaký tlačítkový a je to. Jde o to abys mu mohla zavolat a zkontrolovat. A on tobě.
Přesně. Dítě se vyspí, jak dlouho chce. Podívá se na něco v televizi, něco si přečte nebo tak, ohřeje si jídlo. Něco si zahraje třeba online třeba s nějakým kamarádem, co je třeba u babičky (sakra dnes takových možností, než jsme měli my jako malí) a najednou je rodič doma. Pokud žijete v domě, je to ještě lepší.
@Amalthea vstává v šest ráno…není to děcko, co mi spí do deseti dopoledne a na volání má hodinky…
Já se jen ptám jak to mají ostatní…co nemají hlídání. Až k tomu dozraje, tak doma hude sám. Ale od šesti ráno do čtyř odpoledne je docela dlouhá doba, aby byl doma sám…
@Kuba25 dítě se vyspí jak dlouho chce v podání syna je v šest ráno vzhůru
![]()
@hospodki píše:
@Anais Brno my máme taky 200 km daleko, takže jedem na víkend, týden tam je a další víkend buď vyzvednout nebo ho přivezou. 2000,– za naftu je levnější než tabor a tím, ze bychom tam stejne jeli na návštěvu za rodiči, tak to neresime. Dokud můžou, tak si kluka užijí. Předpokládám, ze až půjde mladší do školky, tak už to nepůjde a budeme muset pytlikovat
No máma s tátou už to ve svém věku nedají… Je jím 75… Když tam jedeme, tak dohromady, i tak jsou po těch pár dnech ko…brácha už má děti dospělý, takže tam se časově a věkové nepotkavame vůbec ![]()
@Anais Brno píše:
@Kuba25 dítě se vyspí jak dlouho chce v podání syna je v šest ráno vzhůru![]()
![]()
![]()
![]()
Tak to je pěkné ranní ptáče ![]()
@KKK85 píše:
Vidím výborně.. a jestli ty vidíš dobře tak jsem napsala na konec že ti to moc nepomůže když já to hlídání mám…
A myslím že skoro desetileté dítě zvládne týden doma samo zvlášt když si můžete zavolat... i když je to možná individuální u dětí.
Tak ono bude i dost záležet na tom, jak daleko to rodiče mají. Jako k čemu mi bude, že mi dcerka zavolá, že se třeba opařila čajem, když to k ní mám dobrých 40minut ![]()
jako pár hodin, ok, den, dva ale týden a víc?
navíc hodně rodin k tomu má další dítko, často mladší a nechat je doma ve dvou, třeba s šestiletým…no, nevím, no ![]()
@Anais Brno píše:
@Amalthea vstává v šest ráno…není to děcko, co mi spí do deseti dopoledne a na volání má hodinky…
Já se jen ptám jak to mají ostatní…co nemají hlídání. Až k tomu dozraje, tak doma hude sám. Ale od šesti ráno do čtyř odpoledne je docela dlouhá doba, aby byl doma sám…
Vy odcházíme do práce v 6? Kdyby mel mobil, tak by mohl být v kontaktu s kamarády a domlouvat se s nimi ![]()
A jinak dítě mu zvládlo v tomhle věku být samo doma 7:30- cca 17:30.
Kombinace tábory, příměstské tábory, jedna dovolená já, jedna muž. Sice to byl vždycky finanční záhul, ale co jiného dělat (u nás naštěstí hlavní tábory byly docela levné - máme děti u skautů nebo vodáků a ti mají tábory low cost). Vždycky se to nějak zvládlo - alespoň máme děti hodně samostatné, což oceňuju hlavně teď, když už jim je 13, 15 a 17.
@Jahru píše:
Třeba naše děti nemají desítky kamarádůA z těch, které mají tu o prázdninách nebývá nikdo. Je sice hezké, že je Brno velké město, ale to ještě neznamená, že se všemi kamaradis
Přesně, teď jsem psala jedné mamince spolužáka, zda by chtěl jít její syn na společný tábor, odpověď Dovezu děcka j babičce a celé prázdniny v Brně nejsou…
S dalším kamarádem se nam podařilo jedny prázdniny urvat aspoň jeden společný příměstský tábor, vloni bez šance…
Takže tak. Většina lidí má prázdniny naplánované a těžko najdeš stejný čas…
@Pitaya1 bože, volající hodinky jsou totéž jako mobil
když už tu jste všichni tak moderní ![]()
Raději ho přihlásit na tábor, nemam potřebu ho nechávat 9/10 hodin samotného…prosím tě běž se svým ideálním životem někam…
Na devítiletého kluka s VD je samostatný až dost… už se k tomu laskavě nevyjadřuj, proč je nebo není doma a jak dlouho sám
@Kelsey píše:
Ne. Oni každý rok dělají oslavu pro asi 17 děti. Které jejich dítě chce na oslavě. A pak jsou velmi dotčení, když většina nemá čas. Má své prázdniny. Svůj program. Nejsou schopni se poučit, že buď oslavu omezit nebo přeložit na jiný měsíc.
já mám prázdninové děti obě a řešíme to každý rok
navíc do toho mám narozeniny i já, takže napřed obvolám rodinu a kamarády dětí a vždy tam nějaký společný víkend najdeme. Navíc má dceřina nejkamarádka narozeniny jen o pár dnů dřív, tak se s tím tak nějak počítá. Ale zas, nikdo není dotčen nebo uražen, když už tam druzí mají cokoli naplánováno…
@Keyllah píše:
Tak ono bude i dost záležet na tom, jak daleko to rodiče mají. Jako k čemu mi bude, že mi dcerka zavolá, že se třeba opařila čajem, když to k ní mám dobrých 40minut
jako pár hodin, ok, den, dva ale týden a víc?navíc hodně rodin k tomu má další dítko, často mladší a nechat je doma ve dvou, třeba s šestiletým…no, nevím, no
to bych nenechala devitileté s šestiletým.. to jsem neřekla… Tak asi bych ji ten čaj uvařila než bych šla do práce… nebo by pila džus, vodu… a opařit se může i za ty dvě hodiny… A jak říkam je to taky individuální dle dítěte… jsou děti co dokáži vymýšlet kraviny…a jsou zodpovědnější děti.
@Anais Brno píše:
@Pitaya1 bože, volající hodinky jsou totéž jako mobilkdyž už tu jste všichni tak moderní
Raději ho přihlásit na tábor, nemam potřebu ho nechávat 9/10 hodin samotného…prosím tě běž se svým ideálním životem někam…
Na devítiletého kluka s VD je samostatný až dost… už se k tomu laskavě nevyjadřuj, proč je nebo není doma a jak dlouho sám
Hodinky mají whatsapp nebo discord?
na tom se musí skvěle psát ![]()
@KKK85 píše:
to bych nenechala devitileté s šestiletým.. to jsem neřekla… Tak asi bych ji ten čaj uvařila než bych šla do práce… nebo by pila džus, vodu… a opařit se může i za ty dvě hodiny… A jak říkam je to taky individuální dle dítěte… jsou děti co dokáži vymýšlet kraviny…a jsou zodpovědnější děti.
No mladej má pořád nějaké nápady, u telky vydrží chvíli, pořád by něco vyráběl, ví co nesmí, ale touha je větši, co si budem vykládat a když je sám a z nudy něco vymyslí, tak to děcko kolikrát to riziko nevyhodnotí.
Už vidím, jak mi bude chtít udělat radost a třeba něco uvařit, neodhadne nějakou situaci a popálenina, nebo nějaký větší úraz je na světě. Nedejboze, kdyby našel sirky a pod… když jsme doma, tak nemám problem, aby dělal cokoliv…
Příspěvek upraven 12.01.23 v 11:34