Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Pitaya1 píše:
A on v okolí nemá žádné kamarády, že by s nimi šel někdy ven?v 9 už by doma a s kamarády pár dnů zvládnout nohy. Takhle má jen organizované aktivity
Přesně tak, já v tomhle věku byl běžně sám doma, protože rodiče směnaři a o 4 roky starší sestra pořád někde lítala. Hrál jsem si na PC nebo si pustil televizi (tehdy ještě jel supermax, takže o zábavu postaráno na celý den). Den uteče a dítě si ani nevšimne, že rodiče byli v práci. Chápu malé děti třeba do 8,9 let, ale pak už to zvládnou. Ale taky jsem v létě jezdil na nějaký týden k babičce. Jídlo se připraví na ohřátí.
@Kutil Tom píše:
Pro nás jsou prázdniny krátkédva tábory, což jsou celkem tři týdny, pak týdenní soustředění, na které by taky chtěli jet, dva týdny se mnou, dva týdny s bývalkou, babička by taky ráda za nějaký týden, a už jsme rázem přes dva měsíce… plus ještě nějaký den doma na oddych a vyprání věcí, to už se tam nevejde vůbec
To znám, u nás jsem občas dítko někde vyzvedla a rovnou vezla jinam, zastávka doma se vůbec nekonala, takže třeba měsíc nebylo doma
Týden u prarodičů jsem některé roky musela uhrát, protože byla spousta mnohem zajímavějších možností.
@Anais Brno píše:
@KKK85 má hodinky, volat může, ale aby byl celý den doma sám v devíti celý týden, to fakt ne…
A jestli vidíš dobře, tak my hlídací babičky nemáme, takže tábory, tábory a zase tábory…
Zajima mě jak to organizují ti, co hlídání nemajímít babičky, co hlídají, tak neřeším jak vykrýt v roce 10/11 týdnu školního volná, aby to bylo to dítě trochu komfortní
Hlídací babičky nemáme, prázdnin mnohem víc a v tomhle věku už zvládal být doma sám. Dost často se domluvil s nějakým kamarádem a šli odpoledne ven ![]()
@Jahru píše:
Třeba naše děti nemají desítky kamarádůA z těch, které mají tu o prázdninách nebývá nikdo. Je sice hezké, že je Brno velké město, ale to ještě neznamená, že se všemi kamaradis
Moje taky nemá desítky kamarádů. Ale většinou se nějaký našel, co zrovna nikde nebyl. Ale většina jeho kamarádi nemá rodiče, co dětem organizují všechen volný čas, v tomhle věku už měli whatsapp, aby spolu mohli komunikovat
@Pitaya1 píše:
Chceš mi říct, že žádný kamarád není ani jeden den doma? Ale notak, Brno snad zase až tak malé není.
Jako stát se to může. Ani ty starší děti nejsou celé prázdniny vždy doma. Spolužačka dcery má každý rok v létě plánovanou oslavu narozenin. Nechápu, že to rodiče stále nechápou. A nedají to v červnu nebo odloženě v září. Pak jsou nas. aní, že většina nemá čas a nejsou schopné všechny děti, že se sejdou a oslaví jedny narozeniny. Prostě jsou prázdniny rozfrcané. Často i neplánovaně odjezdy z hodiny na hodinu někam. My teda prarodiče a tábory nepotřebujeme za účelem hlídání dětí. Ale děti k rodině na prázdniny chtějí, protože se tam přes rok nedostanou. Sestra třeba chce moje děcka v létě. Protože se budou stěhovat a chce od mých pomoc. Ať zabaví její děti. Které týdny to přesně bude. To se uvidí, jak bude hotový barák. Nejde to plánovat předem.
@Pitaya1 píše:
Moje taky nemá desítky kamarádů. Ale většinou se nějaký našel, co zrovna nikde nebyl. Ale většina jeho kamarádi nemá rodiče, co dětem organizují všechen volný čas, v tomhle věku už měli whatsapp, aby spolu mohli komunikovat
Ale vždyť já vím, vy máte všecko lepčejší ![]()
@Jahru píše:
U nás 3 týdny jeden tábor, 3 týdny dovolená, zbytek prarodiče. Kdyby nebylo hlídání, tak i na zbytek léta děti šupou na tábory, protože i když už jsou velcí a doma by v pohodě vydrželi, tak je nenechám hnít 3 týdny u PC a mobilu
Co je na tom špatného? Proč by měly děti pořád něco dělat? Však ven je můžete vytáhnout, až přijdete z práce. Přes dopoledne ať klidně lenoší.
@Kelsey píše:
Jako stát se to může. Ani ty starší děti nejsou celé prázdniny vždy doma. Spolužačka dcery má každý rok v létě plánovanou oslavu narozenin. Nechápu, že to rodiče stále nechápou. A nedají to v červnu nebo odloženě v září. Pak jsou nas. aní, že většina nemá čas a nejsou schopné všechny děti, že se sejdou a oslaví jedny narozeniny. Prostě jsou prázdniny rozfrcané. Často i neplánovaně odjezdy z hodiny na hodinu někam. My teda prarodiče a tábory nepotřebujeme za účelem hlídání dětí. Ale děti k rodině na prázdniny chtějí, protože se tam přes rok nedostanou. Sestra třeba chce moje děcka v létě. Protože se budou stěhovat a chce od mých pomoc. Ať zabaví její děti. Které týdny to přesně bude. To se uvidí, jak bude hotový barák. Nejde to plánovat předem.
Píšeš, že většina nemá čas. Takže někdo ho má a je doma. Nemusí se presi scházet s 5 kamarády, stačí 1, ne?
@Anais Brno my máme taky 200 km daleko, takže jedem na víkend, týden tam je a další víkend buď vyzvednout nebo ho přivezou. 2000,– za naftu je levnější než tabor a tím, ze bychom tam stejne jeli na návštěvu za rodiči, tak to neresime. Dokud můžou, tak si kluka užijí. Předpokládám, ze až půjde mladší do školky, tak už to nepůjde a budeme muset pytlikovat
@Anais Brno píše:
@KKK85 má hodinky, volat může, ale aby byl celý den doma sám v devíti celý týden, to fakt ne…
A jestli vidíš dobře, tak my hlídací babičky nemáme, takže tábory, tábory a zase tábory…
Zajima mě jak to organizují ti, co hlídání nemajímít babičky, co hlídají, tak neřeším jak vykrýt v roce 10/11 týdnu školního volná, aby to bylo to dítě trochu komfortní
A co to je celý den? Část času prospí ráno a kdy se vrací někdo domů? 9 let fakt není tak málo na to, aby nemohl být občas sám doma… Mobil je tak nějak základ v takových situacích, když nechceš aby tím trávil čas, dej mu nějaký tlačítkový a je to. Jde o to abys mu mohla zavolat a zkontrolovat. A on tobě.
@Anais Brno píše:
Tak jen letošní letní prázdniny jsou 9 týdnů
Plus jarní a vánoce…
Psala jsem jen ty letni… Tak proste 3 tydny budou doma, courat po kamaradech, cachtat se v bazénu…
A na zbytek mam jeste 3 tydny dovolené… z toho pojedeme na tyden k mori, ale nechci v hlavni sezone.
@Pitaya1 tak své známé asi znám… když jsou u babičky, tak na celý týden…
Je vidět, že nejsem jediná, která by nechala celý den devitiletaka doma samotného bez dozoru ![]()
Jsem ráda, když se během prázdnin stacime potkat na rychlé kafe…
Ani se většinou děcka nepodaří přihlásit na stejný tábor, jak se spustí přihlašování, tak do pár minut je obsazeno…
@Pitaya1 píše:
Píšeš, že většina nemá čas. Takže někdo ho má a je doma. Nemusí se presi scházet s 5 kamarády, stačí 1, ne?
Ne. Oni každý rok dělají oslavu pro asi 17 děti. Které jejich dítě chce na oslavě. A pak jsou velmi dotčení, když většina nemá čas. Má své prázdniny. Svůj program. Nejsou schopni se poučit, že buď oslavu omezit nebo přeložit na jiný měsíc.
@Anais Brno píše:
@Pitaya1 tak své známé asi znám… když jsou u babičky, tak na celý týden…
Je vidět, že nejsem jediná, která by nechala celý den devitiletaka doma samotného bez dozoru
Jsem ráda, když se během prázdnin stacime potkat na rychlé kafe…
Ani se většinou děcka nepodaří přihlásit na stejný tábor, jak se spustí přihlašování, tak do pár minut je obsazeno…
Aha, tak pokud ss dítě kamarádi jen s lidmi, co znáš, tak tonpak chápu. Moje už v tomhle věku mělo kamarády z okolí a většinu rodičů jsem neznala.
@Kelsey píše:
Ne. Oni každý rok dělají oslavu pro asi 17 děti. Které jejich dítě chce na oslavě. A pak jsou velmi dotčení, když většina nemá čas. Má své prázdniny. Svůj program. Nejsou schopni se poučit, že buď oslavu omezit nebo přeložit na jiný měsíc.
Porad píšeš většina. Takže někdo ten čas má q je doma ![]()