Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Keyllah píše:
a to je věc druhá, jako nejsou ty tábory proto, aby pomohly pracujícím rodičům? jako co to je za časy?? loni začínal synovi příměšťák 8:00-8:30, tak jsem si říkala, no nic moc, ale vrznu ho tam v osm a pak si to nadělám…jasně, od osmi tam byly skupinka dětí a dospěláci došli až na půl devátou![]()
Podle mých zkušeností si to organizátoři často ani neuvědomují a prostě chtějí pro děti program tak, aby jim to bylo příjemné a nemusely vstávat tak brzo jako do školy. Jednou jsem se zmínila při rozhovoru s hlavní vedoucí anglického příměsťáku, kam chodily moje děti, že to pro mě fakt je velký problém, protože jako vdova nemám toho druhého rodiče, s kterým bychom se střídali ráno a odpoledne. A ona tu myšlenku udržela a od té doby to mají tak, že sice program 9-16, ale ráno mohou děti přijít už v sedm a odpoledne odejít po páté a vždycky tam bude někdo dospělý jako dozor u volného programu. Ale to byl příměsťák s docela velkou kapacitou (asi 80-100 dětí), takže se našel každý den nějaký vedoucí, který jich mohl hlídat ráno byť i jen hrstku. Pokud je dětí třeba patnáct a ráno brzho by tam potřebovala dítě dát jedna rodina, tak celkem chápu, že to neklapne.
@Anais Brno píše:
@Jeremi to tak musíš mít náročný, to časově všechno zvládnou
Tak to už jsou spíš vzpomínky na minulost. Jedno dítě je dospělé, druhé puberťačka a už ani nejsem bez partnera, ale jako byly fakt roky, kdy se mi z představy prázdnin dělalo špatně už od Vánoc a v září ze začátkem školního roku jsem si vždycky hrozně oddechla.
@martina.se píše:
Je mu 9? Tak to už by mohl byt samostatný. Stejně tak jet k prarodičůmmy máme babi a dedu 400 km a kluci jsou u našich klidně měsíc.. nejstarší tam jel poprvé dokonce už ve 2 letech
mladší ve 3 a za boha nechtěl domu
![]()
U většiny babičky a dědové ještě pracují a ještě dlouho budou, kde by vzali měsíc volno ![]()
@johanka.1987 no já mám naopak rodiče sice v důchodovém věku, ale je jim 75.. Manželova maminka je po onkologické léčbě, takže sice je mladší, ale hlídání jen opravdu v případě nouze…
Tchán ještě chodí do práce…
A nebo jak píšeš, prarodiče pracující, takže toho mají sami víc než dost
Příspěvek upraven 12.01.23 v 14:12
@Anais Brno píše:
@Amalthea vstává v šest ráno…není to děcko, co mi spí do deseti dopoledne a na volání má hodinky…
Já se jen ptám jak to mají ostatní…co nemají hlídání. Až k tomu dozraje, tak doma hude sám. Ale od šesti ráno do čtyř odpoledne je docela dlouhá doba, aby byl doma sám…
Tak pak chůva.
@Anais Brno píše:
@johanka.1987 no já mám naopak rodiče sice v důchodovém věku, ale je jim 65.. Manželova maminka je po onkologické léčbě, takže sice je mladší, ale hlídání jen opravdu v případě nouze…
Tchán ještě chodí do práce…
A nebo jak píšeš, prarodiče pracující, takže toho mají sami víc než dost
V 65 nezvládnou hlídat 5 dní dítě školního veku? ![]()
@Anais Brno píše:
@Pitaya1 promiň upsala jsem se píše: Více
A jsou nemocní nebo tak? Mi hlídají tchani dceru…je jím 76. I vodí do školy.
@KKK85 no zdravotně na tom nejsou opravdu tak, abych jim to naše torpédo nechala na celý týden na starost… Nám dost sebereflexe.. když jsme tam o prázdninách na týden, tak o všechny věci jako vaření a spol, starám já ( syn pomáhá) ale i tak jsou ko…
Odvést dítě do školy je otázka+/- hodiny, půl hodiny, ale mít dítě, které chodí spát v devět a vstává v šest ráno a za celý den se fakt nezastaví, je taky něco jiného…
Prostě ne všichni mají ten komfort hlídajících prarodičů. Plus bydlí 200km od nás
@KKK85 píše:
A jsou nemocní nebo tak? Mi hlídají tchani dceru…je jím 76. I vodí do školy.
U nás jim je 63 a teda upřímně nevim jestli jedna nebo druhá strana bude vůbec ze zdravotních důvodu někdy mít na hlidani dceru co má půl roku. Teď celkem na hrane zvládají ctyrletaka
3 týdny vykryjeme s manželem dovolenou, týden příměstský, dva týdny pobytový tábor, týden babička a týden se spytlikuje s HO případně se deti údaji na den, dva kamarádce, sousedům, studujícím příbuzným… (podle toho, jak se to který rok sejde).
@Hobitka píše:
Letos pocitam starsi deti 1× tabor a 2× primestak, nejmladsi 2 tydny v letni MS a na jeden primestak se asi prastim pres kapsu, at ma taky zmenu. Celkove pocitam ta svanda vyjde cca 30.000 za 3 tydny.2 tydny se snad mohu spolehnout u babicky, nastesti
, a ten zbytek uz nejak vykryjem.
Loni mě vyšly ty tři týdny dvou děti na táborech na 18, letos počítám se zdražením.
No taky šílený při třech dětech…