Nástup do 1. třídy v pěti letech

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
14.1.23 15:01

Nástup do 1. třídy v pěti letech

Ahoj, prosím o anonym.
Mám syna, narozeniny má 24.9. a upřímně se mi nechce dávat odklad do první třídy kvůli pár týdnům. Aktuálně jsou mu 4 roky, takže řeším jen coby kdyby, ale je tu prosím někdo, kdo dal dítě do školy v 5 letech? Samozřejmě bych tam syna dala jen pokud to doporučí v SPC a školka.
Syn se zatím projevuje co se učení týče dobře, písmenka zná od necelých dvou let, zkouší číst, napíše krátký dopis třeba, počítá. Co je zatím horší je oblékání, jídlo apod.
Má několik zdravotních diagnóz bez vlivu na intelekt, ale je zde předpoklad, že bude ve škole častěji chybět.
Kdyby na tom byl zdravotně dobře a dostal kladné posudky, dali byste ho už v těch 5?
Děkuji moc za zkušenosti a názory.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
22001
14.1.23 15:07
@Anonymní píše:
Ahoj, prosím o anonym.
Mám syna, narozeniny má 24.9. a upřímně se mi nechce dávat odklad do první třídy kvůli pár týdnům. Aktuálně jsou mu 4 roky, takže řeším jen coby kdyby, ale je tu prosím někdo, kdo dal dítě do školy v 5 letech? Samozřejmě bych tam syna dala jen pokud to doporučí v SPC a školka.
Syn se zatím projevuje co se učení týče dobře, písmenka zná od necelých dvou let, zkouší číst, napíše krátký dopis třeba, počítá. Co je zatím horší je oblékání, jídlo apod.
Má několik zdravotních diagnóz bez vlivu na intelekt, ale je zde předpoklad, že bude ve škole častěji chybět.
Kdyby na tom byl zdravotně dobře a dostal kladné posudky, dali byste ho už v těch 5?

Tvůj syn je podzimní dítě a tedy nebude mít žádný odklad – do školy nastoupí v řádném termínu.

A ne, nedala bych jej o rok dřív – nic z toho, co jsi o něm napsala, že umí, totiž není pro nástup do školy podstatné…. a naopak vše, co jsi napsala, že mu nejde, podstatné je (+ k tomu ještě zdravotní diagnózy, které znamenají častější absenci).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.1.23 15:09
@Anonymní píše:
Ahoj, prosím o anonym.

To je těžké :nevim: V tomhle případě bych hodně, hodně váhala. Syn měl 6 v červnu, v té době uměl číst, psát tiskace, sčítat, odčítat, všeobecný přehled na úrovni 4.-5. třídy, IQ 130+… Ale dost jsme podcenili právě tuhle část + byl vždycky drobnější. Teď už chodí na gymnázium, ale dodneška lituju, že jsme nedali odklad. O rok mladší děti by mu sociálně seděly víc, s vrstevníky si moc nerozumí (raději mladší nebo naopak (skoro)dospělí.
Na druhou stranu dcera narozená na konci srpna šla do školy v čersvých 6 a tam nikdy problém nebyl ani s tím sociálním aspektem, hravostí, sebeobsluhou…

Dobře si to rozmysli, poptej se učitelek v MŠ. Ale po zkušenostech co mám, tak bych znalosti brala až jako jednu z posledních berných mincí.
Držím palce, ať se dobře rozhodnete.

• Citovat
  • Upravit
9275
14.1.23 15:10

Proč odklad, když je rozený 24.9.??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31
14.1.23 15:11

Chodila jsem do školy od 5 let a újmu z toho nemám 😊. Ale oblékat se atd. jsem neměla problém, zvážila bych to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1305
14.1.23 15:16
@nataliab píše:
Chodila jsem do školy od 5 let a újmu z toho nemám 😊. Ale oblékat se atd. jsem neměla problém, zvážila bych to.

No jo, ale to nechodily do 1.tridy děti skoro osmileté…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.1.23 15:16

Mám syna narozeného stejně, teď je v osmičce a toho bych možná bývala dala, kdybych věděla, že je nadprůměrně inteligentní. Do školky ale šel až v necelých 5, když šel i mladší, tak se mi zdálo divné ho dát rovnou do předškoláků. Ale on se naučil sám číst a psát, než šel do první třídy. Ale on zvládal úplně vše, i oblékání, přípravu věcí do školky atd. Je na výběrovce a tam je mezi nejlepšími v ročníku. Což říkám jen, že to není úplně standardní vzorek populace..
Naopak mladší syn se narodil v létě, šel tedy v čerstvých 6 a ten tedy klidně mohl být ve školce dýl. Jenže byl taky chytrý, vše u zápisu v 5 letech zvládal, žádné vady řeči. Výběrová škola, takže dělal „přijímačky“ a dostal se i před starší děti (berou tak polovinu přihlášených). Nicméně bylo vidět, že je v té první třídě unavený hodně. Vše zvládal, už chodí do 7. Ale nevýhodu vidím v tom, že je všude nejmladší a to je vidět hlavně fyzicky. Kluci ze třídy jsou všichni podzimní, takže o rok starší než on.
Kdybych to shrnula, ne, nedávala bych kluka v 5 letech do školy. Ani ten zářijový malý génius nijak netrpí, že šel klasicky. Ale jak jsem říkala, chodí do výběrovky, takže děti jsou tam spíš chytřejší, než je průměr..
Kromě chytrosti, je taky důležitá ta sociální zralost a kolektiv a být nejmladší v ročníku není nic moc…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
14.1.23 15:17

Máte pravdu, že by to nebyl odklad. Ještě máme čas zapracovat na té samostatnosti, zkusím se na to víc zaměřit. Děkuji za názory. Nebudu ho samozřejmě tlačit za každou cenu.

• Citovat
  • Upravit
101534
14.1.23 15:20

Ja uvazovala o predcasnem zaškolení u holky, byvala by to zvladla, ale nakonec nesla, protože se mi nelibila ucitelka, kterou meli dostat. A jsem rada, maji lepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mackA159
14.1.23 15:23

Co znamena oblékání, jidlo apod? Protoze s nastupem do skoly to musi zvladat. Naopak fakt nemusi umet psat dopis, pocitat nebo cist.

• Citovat
  • Upravit
44192
14.1.23 15:28
@Anonymní píše:
Ahoj, prosím o anonym.

On má nějaké primární postižení nebo znevýhodnění, že to chcete řešit v SPC a ne v PPP?
Neptej se tady, ale v tom školském poradenském zařízení.
Myslím si ale, že pokud je často nemocný a má horší sebeobsluhu, tak kladné nebo neutrální stanovisko nedostanete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2164

Určitě bych nedala, zvlášť když bude častěji chybět.
Ve vašem případě je to, co neumí výrazně základnější schopnost než to, co umí.
Vypadá to, že ho výrazně podporuješ v tom, co je podle tebe důležuté pro školu.
Ale ve čtyřech letech se tedy obléci do vhodného oblečení má a řekla bych, že je výrazně pozadu, pokud to neumí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
@mackA159 píše:
Co znamena oblékání, jidlo apod? Protoze s nastupem do skoly to musi zvladat. Naopak fakt nemusi umet psat dopis, pocitat nebo cist.

Jo, to je mi právě jasný. Musím mu pomoci třeba zapnout bundu (dát k sobě dole zip), u polévky se pobryndá atd.
Dopisy o pár větách píše kamarádovi, když se dlouho nevidí.
Napsala jsem jeho dovednosti jen pro představu. :)

• Citovat
  • Upravit
ludmilaadamkova
14.1.23 15:29

Máš ještě dost času tento rok to stejně řešit nebudeš. Až příští rok a to uvidíš a za ten rok to bude úplně jiné dítě.

• Citovat
  • Upravit
ludmilaadamkova
14.1.23 15:31
@Anonymní píše:
Jo, to je mi právě jasný. Musím mu pomoci třeba zapnout bundu (dát k sobě dole zip), u polévky se pobryndá atd.
Dopisy o pár větách píše kamarádovi, když se dlouho nevidí.
Napsala jsem jeho dovednosti jen pro představu. :)

Tak prostě pracujte na té sebeobsluze. A věcech co jí nejdou. Příští rok i kdyby šel p rok dřív by stejně ještě měl chodit do školky. Je to opravdu ještě dlouhá doba. Navíc stejně budete muset jít do poradny tak jako tak sama si to určit nemůžeš a tam ti k tomu taky řeknou víc.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

O Budulínkovi