Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
To samozřejmě vím. Ale tak to je pro všechny děti stejné, ne?
A proč mu brát ten rok, kdy si může ještě hrát a nemít „starosti“ 🙂
@Lojzísek píše:
Já jen píšu, že většinou je to spíš kontraproduktivní, toť vše.. Těchto dětí jsem viděla už mnoho a málokteré z nich se později jevilo jako nějak mimořádně nadané. Spíš bylo prostě podporováno v rozvoji něčeho, co mělo ještě čas, a zaostávalo jinde. Ale samozřejmě si se svým dítětem dělejte to, co uznáte za vhodné.
Já ani netvrdím, že je mimořádně nadané. Jen jsem nastínila v úvodním příspěvku co mu jde a co ne. A to jsem mu teda měla říkat: ne, já nevím co je to za písmenko. Neumím to přečíst. Neptej se mě, ještě na to nemáš věk? Nebo jak si to v praxi predstavuješ?
@Anonymní píše:
A mně děsí, že jsou učitelky, které se diví, proč u předškolních dětí rodiče rozvíjejí to, co děti bavíKdyby syn rád hrál fotbal, budu ho podporovat taky a nikomu to nepřijde divný. Když má rád písmena, od malička chce vědět co je co za písmenko a musíme číst každý nápis na pomníku, graffiti na lavičce, tiráž v knížce, tak jsem ambiciózní matka
Bylo by hezké, kdyby rodiče pracovali i na tom, co děti nebaví.
@Lojzísek píše:
Já jen píšu, že většinou je to spíš kontraproduktivní, toť vše.. Těchto dětí jsem viděla už mnoho a málokteré z nich se později jevilo jako nějak mimořádně nadané. Spíš bylo prostě podporováno v rozvoji něčeho, co mělo ještě čas, a zaostávalo jinde. Ale samozřejmě si se svým dítětem dělejte to, co uznáte za vhodné.
No, ale jak bylo zmíněno, jak tomu zabráníš? Já mám dítě malé (3, narozen v prosinci, dřív ho dávat do školy v budoucnu neplánuju, ambiciozní rodič nejsem). A před druhým rokem už uměl část velké abecedy. Proč? Protože auta mají SPZ a on se na to prostě ptal. Teď zájem opadl, tak ho písmena nikdo „nedrtí“.
Samozřejmě k tomu rozvíjím i sebeobsluhu a sociálno, ale on je od mala introvert, tak to jde o něco hůř.
@Meggiska píše:
Třeba proto, že nastoupí do školy vlastně v 7 letech, potom ho čeká 9let na ZŠ, 4 roky na SŠ a 5/6 let na VŠ. Takže než začne pracovat a postaví se na vlastní nohy, bude mu o rok více.
Já jsem se narodila 25.9. a šla jsem do školy v necelých 6 letech, mám i tu VŠ a celý život jsem za to ráda.
@hanka.br. píše:
Ono se to vzájemně nevylučuje…
@hanka.br. píše:
Ano, a proto na tom samozřejmě pracujeme. Snad každému dítěti jde něco trochu lépe a něco hůře. Něco je baví více a něco méně. Nebo tvým dětem jde všechno stejně skvěle?
@Meggiska píše:
Protože ten rok se může v budoucnu hodit jinde. Třeba při špatném výběru střední školy, VŠ, výjezdu do zahraničí atd.
Předčasné zaškolení může být fajn, znám v průběhu let více dětí a lidí dnes různého věku. Narození vždy v průběhu září a října, mladší ne.
Vždy by mělo jít o zdravé dítě, zralé ve stěžejních oblastech a i po sociální stránce.
@hankacd píše:
Třeba proto, že nastoupí do školy vlastně v 7 letech, potom ho čeká 9let na ZŠ, 4 roky na SŠ a 5/6 let na VŠ. Takže než začne pracovat a postaví se na vlastní nohy, bude mu o rok více.
Já jsem se narodila 25.9. a šla jsem do školy v necelých 6 letech, mám i tu VŠ a celý život jsem za to ráda.
No a? Myslíš že jí to bude vyčítat? Co když bude nešťastný ve škole, všechny děti budou větší, starší, nebude si s nikým rozumět..
Kamarádka je školní psycholožka a říkala mi, že za poslední roky neviděla dítě, u kterého by předčasné zaškolení nebylo problematické. Naopak vídá spoustu dětí narozených v létě, které jdou do školy v řádném termínu a špatně zvládají.
Podle mě je to dnes jiné než před 20 lety, kdy odklady nebyly tak běžné. Ať se nám to líbí nebo ne, odkladových dětí je hodně a podle toho vypadá školní kolektiv i výuka. Takže dítě by mělo být při nástupu do první třídy zralejší ve srovnání s prvňáky před dvaceti lety. Kamarádka má strašně šikovnou dceru narozenou v létě, o odkladu se vůbec nepřemýšlelo. Holčička chytrá, motoricky zdatná, soustředěná, společenská. Jenže v první třídě měla fakt problém, protože prostě nezvládala to tempo, byla pořád unavená, což mělo velký vliv na její výkon.
Takže pokud bych chtěla dítě předčasně zaškolit, tak bych hodně zvažovala, jestli je napřed ve VŠECH oblastech, včetně fyzické vyspělosti. A kdo říká, že jde přece jen o měsíc - v tomhle věku pořád ještě každý měsíc hraje roli.
@1Pears1 píše:
Protože ten rok se může v budoucnu hodit jinde. Třeba při špatném výběru střední školy, VŠ, výjezdu do zahraničí atd.
Předčasné zaškolení může být fajn, znám v průběhu let více dětí a lidí dnes různého věku. Narození vždy v průběhu září a října, mladší ne.
Vždy by mělo jít o zdravé dítě, zralé ve stěžejních oblastech a i po sociální stránce.
Jak jsem psala níže, co když bude nešťastný, protože bude menší, nejmladší, s nikým si nebude rozumět? Pokud si rád hraje, chodí rád do školky, je spokojený, proč ho „cpát“ dřív do školy, jen protože už něco umí?
@mackA159 píše:
Tchyne dala kluka pomalu v osmi do skoly, a je to mazec. Jeste on je celkem velkej o proti vrstevnikum. Vypada fakt na tu 3-4 tridu. Vyspelost nevim..ale mama mu sundava bundu i boty.
My bydlíme u školy a ty rozdíly jsou propastné. Neumím si představit jak osmileté děti hrají s těmi čerstvě šestiletými vybíjenou, to musí být hrozná jatka.
Ve třídě jsme na základce měli jednu propadlici a ještě podzimní, takže fakt o ty necelé dva roky a třeba v sedmičce už to bylo hrozně znát.
@mackA159 píše:
Jako kdyby se kazdy dite chystalo na VS…kor ty s diagnozami.
Mám předčasně zaškolené dítě s diagnózou.
Na VŠ.
@Meggiska píše:
No a? Myslíš že jí to bude vyčítat? Co když bude nešťastný ve škole, všechny děti budou větší, starší, nebude si s nikým rozumět..
Moje předčasně zařazené dítko nikdy nebylo nejmenší, ani mezi nejmenšími. Nejmenší byla odkladová holčička. Dítko stále považuje za výhodu, že je nejmladší, a to už je v sextě. Čím bylo moje dítko mladší, tím se považovalo za starší, vrstevníky začalo skutečně brát až koncem prvního stupně.