Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@j.a.n.i1 píše:
Tak on je aktuálně už v šestý… takže tam těch 45-50kg mají běžněPříspěvek upraven 14.01.23 v 23:06
no tak to jo, ale tam to bylo napsané, jakoby ten rozdíl 20 kg měli kluci už v 1. třídě, takže syn má v 6. třídě 25 kg? opravdu?
@stinga Jojo, aktuálně 26kg, se sranda vidět ho jít se spolužáky…
@hanka.br. píše:
Na mě se nezlob. Stále častěji nám do škol chodí děti, které počítají anglicky, ale mají trojí vadu výslovnosti, neumí použít příbor nebo kapesník a neumí si uklidit své věci. Umět s nástupem do školy číst nebo počítat je úplně ta nejméně podstatná dovednost. O předčasném zaškolení uvažuj v případě, že bude syn dokonale soběstačný, dokáže se soustředit a kontrolovat svoje emoce dokáže plnit i nepopulární povinnosti, sebeobsluha nebude „opruz“. Pak to má smysl zvažovat.
To pocitani anglicky maji z youtubu. Ted ty barvy, tvary, cisla umi anglicky kdejake ctyrlete dite, ktere cuci hodiny na ty videa na youtubu. Prijde mi to spis znamka toho, ze se dite hodne diva na TV nez cehokoliv jineho. Taky je bezne, ze to deti neumi cesky, ale umi to anglicky, protoze ceska videa tam moc nejsou.
@Oriseka píše:
U nas nosi syn priserne tezkou tasku do skoly. Vetsine deti to nosi rodice az ke skole, ale pak ve skole uz musi dite samo. Rodice do skoly nesmi. Takze to neni uplne pro nekoho slabe telesne konzistence. Nevim, jake jsou ty zdravotni problemy, ktere dite ma, ale i na tohle by se nemelo zapomenout. Jeden synuv spoluzak vypada tak na 4 roky(nevim kolik mu je), ale neunese sam tac ve skolni jidelne, tak pri rozhodovani myslet i na toto. Synovec byl treba hodne drobny, ale chodil do skoly, kde si vse nechavali ve skole, takze to problem nebyl. Zalezi teda taky jaka to bude skola. Jen dalsi postreh k tomu, co uz zaznelo.
Ano, to jsme taky resili, syn mel pri nastupu jen lehce pres 20kg a tasku jsem resila hodne… Dite by nemelo nosit vice nez 10% sve vahy, sehnali jsme tasku necelych 900g, ale do tech 2 kil jsme se tedy i s obsahem rozhodne nevesli… Porad byl ale vetsi nez cca polovina holcicek ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, prosím o anonym.
Mám syna, narozeniny má 24.9. a upřímně se mi nechce dávat odklad do první třídy kvůli pár týdnům. Aktuálně jsou mu 4 roky, takže řeším jen coby kdyby, ale je tu prosím někdo, kdo dal dítě do školy v 5 letech? Samozřejmě bych tam syna dala jen pokud to doporučí v SPC a školka.
Syn se zatím projevuje co se učení týče dobře, písmenka zná od necelých dvou let, zkouší číst, napíše krátký dopis třeba, počítá. Co je zatím horší je oblékání, jídlo apod.
Má několik zdravotních diagnóz bez vlivu na intelekt, ale je zde předpoklad, že bude ve škole častěji chybět.
Kdyby na tom byl zdravotně dobře a dostal kladné posudky, dali byste ho už v těch 5?
Děkuji moc za zkušenosti a názory.
jen ti chci napsat, že kdyby byl opravdu vyjímečné dítě, tak může i na zš přeskočit ročník, dceři do 5.třídy přešel kluk ze 3., tzn. vynechal celou 4. třídu ![]()
@Anonymní píše:
Ano, to jsme taky resili, syn mel pri nastupu jen lehce pres 20kg a tasku jsem resila hodne… Dite by nemelo nosit vice nez 10% sve vahy, sehnali jsme tasku necelych 900g, ale do tech 2 kil jsme se tedy i s obsahem rozhodne nevesli… Porad byl ale vetsi nez cca polovina holcicek
Náš nastupoval do školy s váhou necelých 18 kg… prostě taška s nožičkama
@Beckyttine5 Podle mě je úplně jiná situace, když jde dítě do alternativní školy, zvlášť pokud je tam věkově smíšený kolektiv. Ale v běžných školách se prostě jede podle mustru, kdy teď všichni dělají to, zítra budou všichni umět ono. Navíc se počítá s věkově stejnorodým kolektivem.
@j.a.n.i1 píše:
Náš nastupoval do školy s váhou necelých 18 kg… prostě taška s nožičkama
jo, to jsem měla i já, šla jsem do školy v 7 a kousek a měla jsem 18 kg,
za to moje dcera je největší z celé školky, což u holky není úplně fajn
@stinga píše:
jo, to jsem měla i já, šla jsem do školy v 7 a kousek a měla jsem 18 kg,
za to moje dcera je největší z celé školky, což u holky není úplně fajn
moje má zase nejvetší nohu
4 a půl roku, noha 31 a výška 116cm
@Anonymní píše:
Ano, to jsme taky resili, syn mel pri nastupu jen lehce pres 20kg a tasku jsem resila hodne… Dite by nemelo nosit vice nez 10% sve vahy, sehnali jsme tasku necelych 900g, ale do tech 2 kil jsme se tedy i s obsahem rozhodne nevesli… Porad byl ale vetsi nez cca polovina holcicek
Musim tu tasku hodit na vahu, ale je to priserny. Jako uz se stalo, ze se rozbehl a ta taska ho prevazila a spadnul a to je jeden s nejvetsich kluku ve tride. Ve skole si mohou nechavat jen hudebku. Jinak si vse musi nosit podle rozvrhu a maji aktualne treba 3 pisanky, slabikar je taky pekne tezky, matika-ucebnice, 2 pocetniky+sesit, anglictina 2 ucebnice+sesit, desky s pismenky. No je toho dost. Svacina+piti.
@Oriseka Piti se mi osvedcil figl, ze davam jen prazdnou flasku - vodu natoci az ve skole… ![]()
@welovefashion píše:
moje má zase nejvetší nohu4 a půl roku, noha 31 a výška 116cm
no tak to je fakt veliká nožička, dcera má 6, noha 32, výška 122
@j.a.n.i1 Nas aktualne taky 6.trida a ma 35kg. Ale on byl vzdycky jakoby vyzablej, tj. hubenour, ale ne uplne malej. V 1.tride uz nevim, ale ted ma rozhodne uz dost pres 150cm.
@Anonymní píše:
Tak jsem tasku hodila na vahu a ma to 4kg bez vody a svaciny. Vaha samotne tasky podle vyrobce 0,86 kg. Nechtela bych takovou tasku navesit na 16 nebo 18kg dite a poslat ho do 2.patra.
@Anonymní píše:
@Oriseka Piti se mi osvedcil figl, ze davam jen prazdnou flasku - vodu natoci az ve skole…
U nas konkretne by to neklaplo, ale jinak jo. Da se tim 0,5kg usetrit.