Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Sany80s píše:
@FifthElement A jak reagujete, když tě bije nebo trvá na tom, že to udělá táta?
Necham ji a jdu pryc…nechci ji do niceho tlacit
@Janli
Mame dost stejnou situaci. S tim venkem taky, moc ven s mimcem nemuzu a starsi chce byt porad venku. Snad je to prejde bobanky. Jako netlacim na ni ani nahodou, ale je mi to lito. Hlavne jde videt, jak jsem ji ublizila
@FifthElement A to je ta chyba, necháte řídit domácnost ani ne tříleté dítě.
Uvědomuješ si, že jí toho tímto způsobem nakládáš na bedra tolik, že to nemůže zvládnout.
A když vás bije, to jí projde?
@Sany80s
To ne, to neprojde. Ale kdyz me nechce, tak ji nenutim. Mozna ustupuju az moc
Osobně si myslím, že ustupuješ až moc.
Prostě tatínek není, udělá maminka. Kamarádek děti měly i podobné problémy, i když byly způsobeny prostě jen obdobím.
Dopadalo to tak, že já stála a čekala a matka lítala jak hadr na holi, protože dítě chtělo vše od maminky.
A když jsem stejně chtěla pomoct tak hysterák a pěstičky. Některé si v ten okamžik uvědomily, že to zachází moc daleko a přestaly tomu dítěti ve všem vyhovovat.
S vysvětlením, že mamina teď musí udělat to a to, ale pomůže někdo jiný, prostě přestaly lítat, jak si dítě poručilo.
Dítě by si nemělo poroučet, vyžaduje to určitou zodpovědnost a na to není tak malé dítě stavěné.
Ty děti si velice rychle zvykly, že kolem nich nebude lítat člověk, kterého ony určí, i když ze začátku byl občas vztek.
@FifthElement Narození dvojky:) je velikánska změna pro jednicku:). Narození sourozence stoji většinou na první příčce detskych přání. Předškolní děti očekávaji sourozence s vykulenymá očima A přesto, když se dvojka narodí, reagují jedničky nekdy tak, jako Tvoje dcerka. Někdy požadují dvojku vrátit odkud přišla, někdy chtějí sourozence prodat a někdy doporučuji zahlusit
. Ale tohle není reakce na sourozence. Je to reakce na situaci, náhle vykolejení zaběhlých stereotypu,„zmatek“ křik a pláč mimca, unaveni rodiče a čekání na „až přijde na radu“/až na ni budeš mít čas. Najednou není středem pozornosti. A tahle reakce je pochopitelna/správna, protoze ukazuje na to, ze dosud to byla plne/spravne/klidné fungující rodina. Dobry start je nechat jednicku se podílet na všem, co souvisí s dvojkou a tim ji dokázat, že má důležitou roli v životě nového sourozence. Já bych ji i ty první dny po narození sourozence nedala do školky, tedy pokud skolku sama nevyžaduje. Pokus se najít rovnováhu mezi tím, aby se cítila jako velika sestra, ale občas Te měla jenom pro sebe a mohla byt mala holka/jednička.
Chápu, že pokud druhé mimco není zrovna ted úplně zdrave, je to hodně velký nápor na Tebe. Pokus se at Ti někdo dospělý s mimčem pomůže abys měla trošičku času pro sebe a „velká sestra necitila břímě odpovednosti“. Takže jednička nic nevyžaduje, ale úplně normálně reaguje na stavajici/novou situaci. A když na téhle situaci budete všichni čtyři spolupracovat, za chvíli se vyřeší. A ted asi na sebe někoho postvu, ale kup ji dárek a gratuluji ji k narození sourozence
. Zkus to, uvidis ![]()