Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mám 15 - ti měsiční holčičku. Doma uplně normálně chodí. Ale jak jdeme ven bez kočárku, ujde pár metrů a chce na ruku. Když ji nevezmu začne se vztekat. Nemáte někdo podobnou zkušenost?
@Miška68 Je malinká, dej jí čas, navíc venku se možná trochu bojí, doma to důvěrně zná, no a venku, hluk, lidi, prostor…
@Miška68 je to normální, nenuť ji, když nechce, ještě se bojí.
@Miška68 Mladší syn začal v 15 měsících teprve sám chodit. Pořád to chtěl trénovat a v kočárku vztekle vřískal. Teď je mu 18 měsíců a přesně jak píšeš, venku po pár metrech začne kňourat a natahuje se po mně, abych ho nosila. Když mu nevyhovím, začne hrozně brečet. Tak ho prostě nechám v kočárku a vysadím ho třeba až v parku nebo na hřišti, tam se pak vylítá a je klid.
Mala ma 16m, v kocarku byt nechce a kdyz chci, aby chodila, dela to same co tvoje
mam podezreni, ze se ji nechce choditv botech, doma beha bosa, ale jestli se jen boji, tak fajn, snad to brzo prejde ![]()
Ještě jsem zapomněla dodat, že manželovi to tolik nedělá. Jako zkusí to na něj, manžel to ignoruje, tak prcek chvíli řve a pak ho normálně následuje.
@Miška68 píše:
A já už myslela, že je něco špatně. Moc moc děkuji
To určitě ne
U staršího to bylo jeden čas taky. Napřed velké nadšení, že umí sám chodit, po čase se to okoukalo a zjistil, že je pohodlnější se vozit. Ale klidně se může taky bát, jak píšou ostatní, přeci jen je starší a zase o něco víc vnímá
Jo, to mi teď dělá tříleťák. Fakt výživný při jeho váze a věčně zablácenejma botama… ![]()
Mladší syn to dělal taky, vlastně dělá doteď ale už se to trochu zlepšuje. V kočárku nechtěl být vůbec to řval jak siréna a po svých udělal 3kroky a už se po nás natahoval. A doma lítal celý den. U něj to je tím že se venku bojí. Teď je mu 20 měsíců a je to lepší, ale když jdeme ven i s tatínkem tak to se od něho nechá nosit celou cestu.
Tvoje dcerka má ještě čas, je maličká. Přijde mi brzy chodit ven v 15m zcela bez kočáru, když se jí nechce. Znám maminy, co mají ještě skoro tříletáky na kočáru.
Což je možná extrém. ![]()
Můj syn začal chodit v 10m, a poprvé bez kočáru jsem začala chodit ven v jeho 17m, a ve 20m už byl zcela bez kočáru. Prostě to šlo ráz na ráz. A při tom přechodu z kočáru na samostatné chození nám hodně pomohla motorka. ![]()
Dcerka má teda teprve 12m, ale chodí dva měsíce, už celkem slušně. Doma se nezastaví od 8h rána do 13h. Ale venku se unaví značně rychleji, přeci jen je tam náročnější terén. Navíc jí podle mě „unavují“ botičky, doma chodí bosky. Venku chodí 20min a chce si odpočinout. Natahuje ručičky, ale do kočárku nechce.
Tak uvidím, jak to bude pokračovat. Hlavně v zimních botech.
Snad bude taky motorkářka. ![]()
U nás je to botama. Jakmile zdrhne ven v ponožkách nebo ho v ponožkách vytáhnu z kočáru tak chodí. Jakmile má boty tak leze po čtyřech ![]()
@Cosmos Proč by měl být extrém tříleté dítě v kočárku? Je to rozhodně lepší když člověk potřebuje něco rychle vyřídit nebo jet do města, naložit dítě do kočárku, než ho někde nahánět nebo naopak popohánět, když se mu nechce chodit