Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím mám 13.měs. chlapečka už od malička je temperamentní, živý, neposedí. Když si ho dám na klín a chci ho učit paci nebo jiné dětské říkanky, začne se kroutit a řvát (a že porádně křičí) Jsem z něho uplně bez energie. Není vůbec učenlivý, jediné co by chtěl je utíkat pryč, ani s hračkami si nechce hrát. Prostě takovej divoch. Snažím se na něho mluvit a neustále ho učit něčemu, vůbec ho to nezajímá a utíká pryč. Od 9 měs. rozumí slovu ne, ze začatku vždy když jsme to řekli začal plakat ted už na to kašle a dělá si to dál, máme doma pc a on k němu pořád leze a vyndává klávesy, už asi po 1000× jsme mu doma řekli ne, neposlouchá stejně tam chodí a dělá dál. Už ho plácáme po ručičce a on prostě nic a pořád to dělá. Jinak při jídle vydrží jen chvíly pak utíká pryč, v židličce nevydrží a dělá neuvěřiteůné scény, takže s lžičkou s jídlem ho musíme honit a on při tom jeho běhu otvíra pusu. Říká slovíčka, pár slovům i rozumí, máma říká jen když brečí. Jinak se prostě nechce ničemu přiučit. V kočárku když se minutku zastavím začne vylézat a skákat. Je vzteklý když něco nedostane a dostane hysterický záchvat jako kdybysme ho řezali. Nemáte nějakou radu, jak zkrotit takové dítko? Miluju ho ale jsem z něho uplně mrtvá. Děkuji
Zkrotit? Chová se normálně
U nás začala vnímat a poslouchat tak po roce a půl, ve dvou a půl už jsem se s ní na spoustě věcí dokázala domluvit, ve třech už je to úplně skvělý parťák na domluvu.
A co bys od 13. měsíčního dítěte chtěla? Klávesnici a počítač ukliď tak aby na něj nedosáhl a máš klid, to samé s ostaníma věcma. Jednu dobu jsem měli spodek obýváku taky odklizenej a nechané jen „povolené“ šuplíky na hrabání. Každé dítě nebaví sedět a dělat paci paci, starší dcera to milovala, mladší vůbec až teď ve skoro dvou letech se občas zapojuje na cvičení. Neřeším to. Jsme hodně venku, běhá, leze, miluje prolejzačky. TAm kam nevylezla starší ve dvou letech on vylezl v roce apod. Takže v klidu, řeš věci které je potřeba řešit a u těch doporučuju důslednost, chvilku to trvá ale vyplatí se. Toto ještě není klasické období vzdoru to teprve přijde.
![]()
@pusinka0998 A co bys po něm chtěla? Je mu 13. měsíců. Nech ho dýchat, dej mu svátek o říkanek, když ho nezajímají. Však on si nějakou zábavu najde a na to můžeš navázat. Poslouchat asi fakt ještě nebude, zahraďte přístup k PC a je to. Honění s jídlem nekomentuju, to je šílenost. V kočárku ho přikšíruj a na hysterické záchvaty si zvykneš. Prostě ho nech se vyvztekat.
Taky mám běhací dítě. Neplácala bych ho, stejně to k ničemu dobrýmu není. Prostě se říkanka naučí později… At si lítá a hraje jak sám chce
Já nevím jak by jsi si představovala aby se choval. Ale toto chování mi přijde běžné a stejné snad všude. ![]()
Je malej ![]()
Básničky mu klidně říkej, ale nenuť ho tleskat, přijde si na to sám. Při nežádoucí činnosti jsem odnesla, zabránila se k ní vrátit. Třetí syn v tomto věku jedl sám, samozřejmě ne lžičkou, tou do toho párkrát zkusil dloubnout a pak navázal rukama, co snědl, to snědl, jeho věc, jestli měl pak hlad. Brzy se naučil sníst takovou porci, aby byl zasycený do dalšího jídla a já se mezitím taky mohla v klidu najíst
Předvídatelným hysterákům předcházím a ty, které nastanou, tak ignoruju, dítě se vyřve, vyvzteká a nějak se přes to přenese
Já bych řešila jen ty hlavní věci - tzn. nehonit ho s jídlem. Prostě jídlo je jídlo a basta, a když nechce, nenutit. Však on se ozve, až bude mít hlad - pak z toho má akorát srandu, že ho honíte, ale to by si vážně zvykat neměl. Zbytek bych neřešila. Nečekala bych, že se tak malé dítě bude chtít něco učit, nechala bych ho být a hrála si s ním, jak chce on. Třeba se s ním honila, lechtala a tak. Co třeba balon? Fotbálek by ho mohl zaujmout ![]()
Máš normální roční dítě, objevuje svět, je toho pro něj kolem tolik zajímavého, co si musí vyzkoušet a osahat. Co by rozbil nebo o co by se zranil, odkliď z jeho dosahu a jinak ho nech objevovat. S jídlem za ním bych ale nelítala, u jídla se prostě sedí, v tom bych byla důsledná. Teď tak do cca dvou let to bude hodně náročné, ale pak to bude čím dál lepší. Buď ráda, že máš normální zvídavé dítě. A že se nechce učit paci paci apod., tak ho nech, on k tomu taky dospěje.
opravdu je tohle vývoj. Nemůžeš po nem nic zásadního chtít.
Ve skratce o našem synovi.
V 6 ti měsících lezl jak drak týden nabto si sedl za 14 dni stal. V 10 měsících a 4 dnech sám chodil. S ničím si nechtěl hrát neustále se vztekal behal pryc.
dnes da se říct poslouchá i chvilku posedi a ti mu jsou dva roky.
Takže matko hod se do klidu kazde Dítě má sve obdobi
@pusinka0998 Jak ho zkrotit? Nijak, prostě to přežít. Měla jsem tohle se synem a zklidnil se teprve, když pominulo období vzdoru a žárlení na mladšího sourozence. Tzn. ve třech letech. Pro mě tohle bylo nejhorší období. Fakt hrůza. Kdo to nezažil, neví, co děti umí udělat člověku za peklo. Dcera je oproti němu zlatá. Jako taky se někdy vztěká, ale to je hoooodně slabý odvárek.
Zdravím
.Po přečtení příspěvku jsem se musela usmát
jako byste byla u nás a popisovala naši situaci s malým (15 měsíců).Dělá úplně vše co ten Váš
.Takže nejste v tom sama.Na to jídlo nám zabralo, že jsme začali všichni jíst u stolu společně i s malým. A on po pár dnech přestal utíkat z židličky, protože ví, že se jí u stolu jako všichni. Už za ním nelítám se lžičkou, když nechce, nedostane a zkusím to znova později. Hračky se mu snažím střídat tak po 14-ti dnech vyměním co má a je to alespoň na pár dní pro něj novinka.Ale taky místo hraček používám např. kuchyňské potřeby, mycí hubky jako stavebnici kostek a kolíčky
.S kočárkem neporadím… náš už chodí od roka, nevím jak Váš, takže když to jde chodí po svých a on si pak rád chvilku odpočine v kočárku
.Jinak nám hodně pomáhají na učení třeba různé písničky pro děti na youtubu. Knížky se zvířátky už ho taky nebaví, takže je ukazuju venku atd. Víc asi neporadím, ale ráda si přečtu co poradí jiní ať můžu aplikovat doma
.Jinak pevné nervy
.
S tím nic neuděláš. Pokud můžu doporučit: Přestan ho prudit s těma básničkama, říkankama atd atd. Nech to, až bude starčí, ted z toho stejně nemá rozum. Vezmi ho do parku, nech ho vyběhat, at se unaví a je klid. Klávesnici atd. uklid. Není nic jednoduššího ![]()