Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Mě se líbí všechny tři, Deboře bych říkala Deborko. Moje pořadí by bylo Dorota, Debora, Rebeka. Ale být to na mě, pojmenuju dítě Dora, měli jsme to v širším výběru.
@stankaSR opravdu? Žádnou neznám a dle statistik jich je 500 v celé zemi, přehršel je jiných jmen.
@Platanka bohužel pro nás (k příjmení a jménu prvorozené) velmi krátké…
Upřímně se mi nelíbí ani jedno.
Rebeka je na mě tvrdé a v našich končinách typicky židovské. Stejně jako Sára nebo Ráchel. To jsou pro mě jména pro děti rabína, ne pro neznaboha jako jsem já. ![]()
Dorota je u nás synonymum pro blbku. Kvůli tomu bych to jméno nikdy nedala.
Debora je ok, ale na mě zase tvrdé. Oslovení Debí by mi nevadilo. V končinách, kde se pohybuju, to nemá negativní konotace. Nejsem z Moravy, u nás se říká d*bile. ![]()
Kdybych si musela vybrat, tak Debora.
Příspěvek upraven 29.08.21 v 19:50
@Anonymní píše:
Dorota jako označení lehké děvy slyším poprvé. Rebeka vím, že tak starší generace říkala protivným ženským. Ale dnes už to podle mě takhle vnímá málokdo.
Rebeku jako protivnou ženskou neznám, ale že dorota je prostě dorota, to se ví ![]()
https://cestina20.cz/slovnik/dorota/
O Deboře si taky myslím to, co tu už bylo psalo - byla by z ní Debí a to se foneticky blíží pro změnu jiné nadávce ![]()
kdybych z těch jmen musela volit, vybrala bych Rebeku. není to jméno, které by se mi líbilo, ale na druhou stranu to ani není jméno, které by ve mně vyvolávalo nějaké negativní emoce. prostě jméno
stejně bych koukala i na jméno Dora, které tu někdo navrhoval.
Dorka je fajn. Jednu znám a nikdy by mě nenapadlo uvažovat nad tím že je to divné jméno. Prostě to pro nás všechny je Dorka, nikdo ji jinak neřkne.
Z těhle asi Rebeka, ale nenapadá mě žádná zdrobnelina…?
Jen Beka? No jinak se přikláním nejvíc k tý Doře, na kterou se ale neptáš
![]()
Doma mam Dorotu
a setkavam se jen s pozitivnimi ohlasy. Dorota Machalova je jeji oblibena pohadka.
Ale je to kazdeho vec. Ja bych nikdy nedala Em(m)u, El(l)u, Elisku, a ze ji beha. ![]()
Souhlasím, že Dorota zní jako nadávka. Debora zní hezky, ale zdrobněliny Borka nebi Debi jsou v čechách blbý. Podobně jako tato 2 jména mi zní třeba Dagmar, ale má hezčí zdrobněliny. Nejhezčí je ale ta Rebeka.
@Anonymní píše:
Jak vnímáte tato jména? Které se vám líbí nejvíce? Příjmení je krátké, české bez písmena R.
Mě z těchto jmen líbí jen Dorota, ale lepší by byla Dorothea.
Vyloženě se mi nelíbí ani jedno. Kdybych si musela vybrat, tak Rebeka.
Hlavně aby se jméno líbilo vám rodičům, jakmile bude dítě na světě, okolí si zvykne a jméno k němu proste padne a nikdo se nad tím nebude pozastavovat ![]()
Tady z tech moznosti asi Dorota a jeste lip Dorotea, i kdyz to znam taky jako nadavku. Deborah je bohuzel Debí a Rebeka Beki. Beki nebo bek se rika detem, kdyz je neco fuj a nemaji na to sahat. No a zdrobnelina je Rebecka. To uz je uplne za trest.
@malákráličice Beki se říká dětem když je něco fuj? A v jaké zemi?
To mě zaujalo, protože to se podle mě říká jen u vás doma nebo někde v zahraničí. ![]()
Hrůza - všechny 3, promiň ![]()
Dorota a Rebeka - to se u nás říká i přeneseně. Dorota - hloupá ženská s nosem nahoru. Rebeka - stará „škatule“.
Debora - Debí, no, to je fakt jako deb. l ![]()