Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Mně se líbí Rebeka 👍 říkala bych jí Beki nebo Bex ☺️️ žádné negativa na to neznám, je to hezké a neohrané jméno tady v Česku.
Za mě bych si nevybrala. Souhlasím s navrhovanou Dorou (Dora, Dorka).
Mimochodem označení někoho jako Dorota, je i u nás myšleno jako,,blběna,,…
Dorota ve Slovníku spisovného jazyka českého .
A rebeka zde .
@Slečna Ferka Ano, dříve se to tak používalo…ale třeba zrovna u té Rebeky mi to přijde jako záležitost mé babičky a z mých vrstevníků už to většina nezná, tudíž to nepředá zase svým potomkům. Dorotu i já vnímám jako možnou nadávku, ale spíš ve smyslu Dorota - megera, jako lehkou děvu to neznám.
Všem díky za názor. ![]()
Za mě bych si také nevybrala. Dorota a Rebeka jsou jasné (mám tato jména zafixovaná přesně tak, jak píšou holky výše) a Debora se mi nelíbí vůbec. Určitě existuje hromada dalších jmen, která nejsou tuctová a zní lépe než tato tři.
@Jandulka třeba jaká? Méně častá, přesto normálně z kalendáře, obsahující písmeno R, delší, bez háčků a čárek. Ideálně hebrejského původu.
@Anonymní píše:
@Jandulka třeba jaká? Méně častá, přesto normálně z kalendáře, obsahující písmeno R, delší, bez háčků a čárek. Ideálně hebrejského původu.
Barbora
@malákráličice Barbora je časté dost a je to pro mě brambora.
Ale také byla původně ve výběru…
Mariana, Marika, Adriana, Gabriela… ale teda nevyznám se v původu jmen a četnost vnímám spíš subjektivně, jak se dané jméno (ne)vyskytuje v mém okolí.
@Anonymní píše:
Jak vnímáte tato jména? Které se vám líbí nejvíce? Příjmení je krátké, české bez písmena R.
Rebeka je hrozně krásné. Můžete jí říkat Beky, myslím, že puberťačce by se to líbilo.
Debora taky krásný, zkráceně asi Debbie?
Dorota se mi ale nelíbí. Pro malou holčičku je Dorotka pěkné. Nebo Dori. Ale pro dospělou Dorota - no, u nás to byla tak trochu nadávka.
@Michelle_M díky. Mariana a Marika je pro mě prostě Maruš… Adriana je pěkné, nad tím jsme také uvažovali. Gabriela se bohužel nehodí k příjmení, bylo by to obtížně vyslovitelné. ![]()
@Dobrej_tym Beky se mi líbí, stejně tak Rebí, Rebinka. Překvapující mě kolik lidí to jméno vnímá hanlivě a vůbec jim nepřijde zajímavá ta variabilita jména. Ta je pro mě hodně důležitá, chci jméno důstojné i pro dospělou ženskou. Což proč mě mnoho jmen není. Stejně vnímám i tu Deboru… Také má mnoho variant a že by mi měla Debbie evokovat deb*la to mě teda vůbec nenapadlo.
Co se týká Doroty tak ta je tam záměrně trochu navíc. Uvažujeme spíše nad Teodorou.
@Anonymní píše:
Sára (má čárku, ale teoreticky může být i Sara). Rachel. Miriam. Ester.
@Lojzísek se neomlouvej.
pro mě je třeba naprosto strašný jméno Eliška.