Děda nám blbne, chce prodat dům a koupit si malý byt

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1968
1.10.25 07:10

Hmm, ono závěť. Pokud chata byla v SJM tak každému patří půlka. Potom jejich děti jsou neopomenutelní dědicové, pokud je opravdu právně nevydědili. Což u druhé sestry opravdu není důvod, že žije sama a je zvláštní. I s tou alkoholičkou by to asi nebylo snadné.
Takže hádám, že závěť byla neplatná.
A dcery se vzdali? Nebo všechno patřilo dědečkovi a babička rozdávala z jeho?
Tak jako tak jsi nikdy nemohla něco zdědit jen ty. Ani po dědovi ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4164
1.10.25 07:12

Holky, nemusí za tím být hamižnost zakladatelky, fakt ne. Jen je člověku úzko a líto, když vidí, jaká iracionální rozhodnutí dotyčný senior dělá, protože na rozdíl od něj dohlídne důsledky.
Vás by nemrzelo, kdyby váš senior rozházel peníze za zázračné deky, hrnce či falešné investice do krypta?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3816
1.10.25 07:16

Co vidím u nás, tak pro staré lidi je mnohem lepší bydlet v menším bytě ve městě, kde mají pohodlí s topením, teplou vodou, údržbou i úklidem. K tomu mají blízko obchody, lékaře a služby. Pro starého člověka je barák se zahradou někde na vesnici spíš peklo. Nezvládá ho udržovat, uklízet, pečovat o zahradu, lézt do patra, nemá tam takové pohodlí jako v bytě s teplou vodou a ústředním topení. Lékař i obchody většinou daleko. Moji příbuzní takhle nutili dědečka zůstat v domku. On tam mrznul, v zimě mu zamrzla voda až nakonec umřel. Zdá se mi, že zakladatelce jde také spíš o ten barák než o pohodlí dědečka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20967
1.10.25 07:24
@Karamba2020 píše: Více

Na základě čeho ona může posuzovat jestli je jeho rozhodnutí iracionální nebo ne? To je hodně subjektivní.

Jako nákup hrnců a krypta je trochu jiný případ, než když prodá velký barák a koupí si menší byt. Kde se zbaví starostí, práce a vyšších nákladů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34369
1.10.25 07:30
@Anonymní píše: Více

Tou poslední větou jsi to fakt zabila. Dům je dědy, může si s ním udělat co chce a tobě do toho nic není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
1.10.25 07:30

Ale on si kupuje nemovitosti, ne hrnce. Zbavuje se velkýho domu a kupuje byt. Vždyť se to tady radí ve všech diskuzích, kde senioři nestíhají pečovat o dům.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6874
1.10.25 07:39

Hele, chápu, blbá situace, ale je to situace dědy…takže je to pro tebe sdvyžený prst, at ty svým dětem/vnoučatům přepíšeš majetek zavčasu, než začneš „blbnout“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41591
1.10.25 07:47

tak koupení bytu a garáže v Brně přeci nemůžeš srovnávat s nákupem zázračné deky, ne? :think: co je na tom jeho nákupu iracionálního? nejde spíš o mladší přítelkyni a nový auto? 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41591
1.10.25 07:48

milovaný dědouš dokud to vypadalo, že vše zdědíš, jak si našel mladší přítelkyni, už začíná blbnout :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41591
1.10.25 07:50
@kve-tinka píše: Více

místo baráku na vesnici, půjde do dědického řízení byt a garáž v Brně i s autem :think: co přesně je podle tebe to blbnutí? mi to přijde od dědy celkem chytrý, než být ve velkým baráku na vesnici sám :think: naopak, se toto seniorům i doporučuje :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7561
1.10.25 07:51
@Janli píše: Více

noo tak pokud ta chata byla v SJM, tak asi dát nemusel, právně ji zdědil on, půlka asi už i byla jeho za života babičky jsem pochopila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
1.10.25 07:55
@KKK85 píše: Více

Pokud je závěť, tak dědí ten, kdo je tam napsaný a dědí podíl zemřelého. Takže minimálně část chaty mít měla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33690
1.10.25 07:56
@kve-tinka píše: Více

Jak blbnout? Blbnutí by bylo, kdyby peníze nesmyslně utratil za sázení apod. Koupě bytu a garáže v Brně je investice a auto sice ztratí na hodnotě, pokud to není veterán apod., ale pořád nějakou hodnotu mít bude a prodá se.
Především ale je to jeho majetek.
Mně by se nelíbilo, kdybych si koupila něco hodnotného pro radost a vnoučata o mně psala na netu, že blbnu

Taky by se děda mohl ještě oženit :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40531
1.10.25 07:59

Za mě to bude mít lepší.

Bude mít výrazně levnější platby za energie.
Také s opravami atd. to bude jednodušší.

K čemu by mu byl velký barák, víš kolik stojí provoz?
Také k doktorům a do nemocnice bude blíž, může si obj. obědy, pečovatelskou službu, ve městě je tohle všechno jednodušší.

Za mě lepší, než když senioři zůstanou sami v obřím baráku, topí v jedné místnosti, aby vyšli finančně, nemají na opravy, barák chátrá, k doktorům je někdo musí vozit, nikam se nedostanou.
Píšeš, že jeho děti to neřeší, tak bych se tím taky netrápila na tvém místě.

Dědeček se i může oženit, však víš, že věk je jenom číslo a láska kvete v každém věku :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34369
1.10.25 08:12
@free333 píše: Více

Tak jestli se děda ještě ožení, tak to zakladatelka už asi nerozdýchá :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...