Děda nám blbne, chce prodat dům a koupit si malý byt

Anonymní
30.9.25 22:39

Děda nám blbne

Ahojte,
Jdu si spíš postěžovat.. Je mi celkem na nic z počínání mého vlastního milovaného dědečka.
Je mu 81 let, před čtyřmi lety zemřela babička a od té doby to jde od desíti k pěti. moje matka je alkoholička dost problémový člověk, její sestra (moje teta) je stará panna, má 57 let a nemá děti, chlapa, zájmy.. nic. Jen do práce, z práce a na gauč ve své garsonce, někdy na pivo do nonstopky u domu.
Když se moje matka vdala a měla mě, dostala od rodičů chatu a byt, tehdy slíbili její sestře, že ona zdědí zbylé majetky po jejich smti (druhà chalupa, obrovský dům).
No moji matku vydědili po pár letech kdy vše prochlastala( doslova), a tetě neměli v plánu dědictví nechat protože se chovala celý život taky velice prapodivně a hlavně absolutně finančně negramotně. Babička mi před pár lety řekla že mi chalupu i dům nechá, protože jsem jediná kdo žije slušný život a má děti, ale do závěti napsala jen chalupu.
Po babiččine smrti začal děda vymýšlet jednu hovadinu za druhou, prodal chalupu, kterou babička v závěti odkázala mě, ale jelikož společné jmění mamželů je nadřazené, děda mi ji nedal, koupil si nové auto (velice známá značka luxusního auta ) našel si přítelkyni (babičky kamarádku) ta má 70 let, a vymyslel že prodá dům a koupí si byt. Problém je, že on chce prodat dům na vesnici a koupit si byt v Brně. Údajně aby ušetřil za energie, jenomže on prodává dům v dobrém stavu, po rekontrukci, kde je celý život zvyklý na velký prostor, (už běží lhůta pro námitky na katastru) a kupuje si jednopokojáč plus garáž, 30 km jinde aby byl blízko své partnerky - která je na tom zdravotně zle, špatně chodí, má neurologické problémy po mrtvici. Já jsem na nervy z toho, že on vůbec nechápe co dělá. Neumí si to moc spočítat, bude tam platit navíc fond oprav, který je jen o něco nižší než jeho dosavadní energie, a vrazí do toho všechny svoje peníze, podle mě na tom bude mnohem hůř než byl teď. Jeho děti to absolutně nezajímá, tetě je uplně jedno zda zdědí dům nebo byt… moje matka to je škoda mluvit…
Ale on mi volá každý den s nějakým plánem a nápadem který si v zápětí rozmyslí. Co mám dělat.. toho baráku je mi nesmírně líto, na jednu stranu chápu že tam má asi bolestivé vzpomínky ale na druhou stranu si myslím že zblbnul a rozhazuje celoživotní majetek. :roll: Taky tímto chci všechny varovat, jestli máte slíbené majetky od prarodičů, zavčas je nechejte je na vás přepsat, než takhle zblbnou.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
20900
30.9.25 23:32

Tak je to jeho majetek. Může si s tím dělat co chce. Taková garsonka v Brně je pořád třeba 8 milionů :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.9.25 23:43
@Cenarius píše: Více

Já samozřejmě vím kolik stojí byt v Brně. Jen je mi to líto. Navíc kupuje si za 1,5 milionu garáž aby do ní dal ne auto, ale 60 let starý nábytek z pětipokojového domu. Který už nebude nikdy potřebovat. Cenově to vychàzí tak, že mu nezbyde nic. Bude jen na svém důchodu ale přibude mu fond oprav. Mám o něj starosti ale on si nic nenechà vysvětlit. Navíc, senior 81 let, například v Mustangu ti připadá ok?

• Citovat
  • Upravit
479
1.10.25 00:06
@Anonymní píše: Více

Mně třeba připadá 81letý senior v třeba Mustangu OK. Doufám, že taky jednou budu cool seniorka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8657
1.10.25 01:36

Starosti máš o něj? Mně se tedy zdá, že máš primárně starosti o majetek, který sis myslela, že ti spadne do klína. Ten konec úvodního příspěvku je strašný, nikdy v životě bych nikoho nedokázala nutit aby na mě něco přepsal, když mi to slíbil, tím spíše ne třeba prarodiče jejich vlastní střechu nad hlavou.
Děda si se svým majetkem může nakládat jak chce, líto by ti to mohlo být kdyby to chtěl naházet do automatů nebo něco podobného, mění nemovitost za nemovitost, která mu asi i na stará kolena přijde vhodnější, nepřijde mi tedy že by blbnul, jen nejedná dle tvých představ, ale dle svých.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15162
1.10.25 04:59

Ty se na to dědictví jen klepeš. Doufám, že děda vše odkáže útulku pro kočky..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
672
1.10.25 05:09

Dokud je svéprávný neuděláš nic. I kdyby barák prodal a peníze se rozhodl hodit do řeky. Chce být blízko své partnerce, to mi přijde normální. Co bude dělat ve velkým baráku sám. Naše sousedka na stará kolena taky prodala barák a koupila si krcálek ve městě. A jinak primárně stejně dědí potomci, ty jsi až v druhé linii. Takový to jednou ti dám barák jsou planý sliby. Já osobně zase varuju všechny ať za života nikomu svůj majetek nadávají, dojelo na tom už hodně lidí, že přepsali majetek a tradá do domova. Kdyby děda barák neměl, tak si může o bydlení vedle přítelkyně nechat jen zdát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
672
1.10.25 05:25

Možná zkuste dědu nabulikovat aby si přítelkyni nastěhoval k sobě, že by to bylo pro ona lepší. Pak by barák třeba neprodal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22051
1.10.25 05:40

Upřímně doufám, že dědeček majetek rozprodá a užije si poslední léta života sám podle sebe…. jakkoli pro okolí třeba neekonomicky.

Vlastně, možná by případně mohl něco přepsat na tvou tetu ;).… když už jste se ty a tvoje matka tak pěkně vybarvilly (jedna alkoholička, druhá vypočítavá čekatelka na dědictví).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20900
1.10.25 06:03

Však a údržba a energie na domě vyjdou určitě mnohem dráž než malý byt. Na měsíčních nákladech určitě ušetří.

Jinak já taky doufám, že si aspoň na stará kolena před smrti budu moci koupit po čem jsem celý život snil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
1.10.25 06:10

Ale jdi ty kecko…….Co je to za nesmysl, že ti něco odkázali v závěti a děda ti to nedal? To jaksi právně nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2497
1.10.25 06:42

Ty jsi ale kecka, viď? Nech tyhle starosti jeho dětem. Jen si tak všichni povídáte co by kdyby, na papír nic nedáte a pak se divíte.
Zapomeň na to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
578
1.10.25 06:55

Takove hejty tady… v 80 lidi fakt moc rozumu nemaji, chapu te.. aspon se s tebou radi, tak mu muzes neco rozmluvit. ale nerozumim ze na tebe babicka napsala chalupu a dostal ji deda - neni to blbost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9293
1.10.25 06:57

Jsou to jeho peníze, co chceš řešit :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4153
1.10.25 07:03

Jestli babicka napsala do zaveti, co nebylo jeji, tak proste smolik. Deda borec, jen at si uzije pritelkyni, byt v Brne podle libosti, preji mu jeste dlouhy a naplneny zivot, at si svuj celozivotni majetek uzije do posledni koruny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová