Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Ahoj, mám dotaz, bohužel máme v rodině rakovinu, jde to obgeneraci, většinou to jednoho vynechá ten další to má, mě by to mělo vynechat, ale mám z toho strach, není to naštěstí mutace genu Brca, ale i tak mám obavy, myslíte že je riziko, že onemocním taky
jaký je to přesně nádor?
hodně nádorů není dědičných vůbec nijak
mmch, základ, který můžete každý sám udělat
nekouřit. Vůbec nekouřit, ani jednu. Nepít tvrdý alkohol. Chodit pěšky.
žasnu, kolik kuřáků po mě poptává nějaké spolehlivé odběry, které by zachytily rakovinu včas… ![]()
že se nádorů bojí, přitom je ani nenapadne přestat kouřit
Riziko tam určitě je a nejenom dědičné, zhruba 50%. Dalších 50% lidí doženou kardiovaskulární potíže ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, mám dotaz, bohužel máme v rodině rakovinu, jde to obgeneraci, většinou to jednoho vynechá ten další to má, mě by to mělo vynechat, ale mám z toho strach, není to naštěstí mutace genu Brca, ale i tak mám obavy, myslíte že je riziko, že onemocním taky
Zkonzultuj na genetice.
@Borrealis já vím - kouření není zdravý, ale celý život a hlavně poslední dobou kolem mě umírá na rakovinu spousta žen, které v životě neměly cigaretu v puse - a například na rakovinu plic znám zemřelé pouze ženy nekuřačky - žádného muže
Geny jsou geny…
Byla bych ostrazita urcite, predpoklady jsou..ale zbytecne se nejak dopredu stresovat, je zbytecne…pokud se o sve zdravi staras, nestresujes se zbytecne, pak te to vubec potkat nemusi…u nas je treba zase artroza, snad ze vsech stran…je mi 37 a uz ted me boli obcas rameno, ac tezkou praci nedelam, po ranu me boli vsechny prsty na ruce a od 13 let mi vyskakuje koleno…me dceri se prvne vykloubilo v 11 letech…jo neco holt dedicne je, neudelas nic ![]()
@stinga píše:
@Borrealis já vím - kouření není zdravý, ale celý život a hlavně poslední dobou kolem mě umírá na rakovinu spousta žen, které v životě neměly cigaretu v puse - a například na rakovinu plic znám zemřelé pouze ženy nekuřačky - žádného muže
Přesně!
@stinga píše:
Jsem bývalý zdravotník, na plicním jsem strávila dva měsíce a věř, že kuřáků tam byla absolutní většina.
No jedinné co můžeš dělat je prevence.
Propadnout se do paniky že určitě umřeš je samozřejmě možné - a dokonce je jisté že umřeš. Ale jako zničit i život tím, že se budeš bát rakoviny je celekm zbytečná činnot a především to úplně neovlivní na co umřeš.
Dědíš predispozice, ale aby se to spustilo, tak k tomu musí být ještě to něco navíc a to se ovlivnit do určité míry dá. Ale tvůj strach z nemoci je zrovna jeden z faktorů, který tě můžou k tomu posunout blíž.
Pokud tě to hodně stresuje, tak si můžeš jako samoplátce zaplatit genetické vyšetření. Tam se zaměří na určité geny. Ale za prvé je to dost drahé vyšetření a nepokryje všechno. Některé mechanismy vzniku nádorů jsou dost komplexní, a to z toho taky nepoznáš…
Z mého pohledu by bylo nejlepší, kdybys opustila tyhle svoje strachy, snažila se o zdravý životní styl, a chodila na prevence…
Síla myšlenky je neuvěřitelná…