Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý večer, přemýšlel někdo z vás, jak působí na své okolí? Osobně se považuji za introverta, dřív jsem měla problém s komunikací (stydlivost, sebevědomí). Nyní dokážu mluvit s lidmi, s některými otevřeně. Celkově nevypadám jako modelka, mám menší vadu řeči a mluvím hodně rychle, občas fakt říkám bláboly. Minulý týden se mi ale stalo, že jedna paní, která mě znala sotva 2 hodiny mi řekla, že by mě chtěla zaměstnat. Ve své stávající práci jsem oblíbená, kolegové, kteří ve firmě jsou od založení mě jako jedinou mezi sebe přijali, ostatní nové kolegy (nastoupili jsme ve stejný den) nepřijali vůbec. A já si říkám, čím to je? Když mluvím s někým novým, tak samozřejmě pocitově vím, jestli mi sedí nebo ne, ale mám pocit, že na lidi působím jinak (lépe), než jaká podle svého vnitřního pocitu jsem. Nemá to někdo podobně?
Okolí člověka je odrazem jeho osobnosti, takže prostě podceňujete svou osobnost. Okolí to raději ani nesdělujte. Začněte si více sama sebe vážit i to se kladně odrazí směrem k vám.
Já na lidi působím hůře, než jaká si myslím, že jsem. Ale nevadí mi to. Celkem se mi díky tomu daří profesně, protože si lidi myslí, že musím být sakra schopná, když jsem tak protivná a arogantní. ![]()
Mě už pár lidí řeklo, že jsem na první pohled arogantní a namyšlená
(asi v tom hraje roli i můj vzhled). Ale pak mě poznali a uznali svůj omyl
![]()
@Tomie @Cucajz Mám pocit, že to tak většinou (alespoň v mé sociální bublině) je, že lidé, kteří na mě působí arogantně jsou ve skutečnosti vysmátí pohodáři. ![]()
@xeva33
Jj, prý mám občas výraz „resting bitch face“, ale já o tom ani nevím, prostě takhle blbě čumím
ale jinak bych řekla, že jsem opak, jsem kamarádská a veselá, ale lidi mi musí dát ještě druhou šanci ![]()
Já na lidi působím arogantně a odtažitě, někdo mě nazve až přechytralou. Jenže patřím k lidem, kteří mají strašně moc zájmů, v oboru, ve kterém pracuji se fakt zajímám a i bez vyššího vzdělání, které právě dodělávám, ty znalosti prostě mám. Spousta kolegů mě za to nemůže vystát, já ale bohužel jednám v zájmu lidí, pro které pracuji. Mám na sebe hrozně vysoké nároky a stejně tak i na ostatní. A bohužel nemám problém s kritikou, ale taky oboustrannou. A čím jsem starší, tím je to horší. Jsem hrozný perfekcionista a to většina lidí nesnáší. Nazývají nás hnidopichy😂 😇 jenže mě prostě pohání nějaké vnitřní nutkání
svoje vlastní selhání či neúspěch nesu strašně těžce
To ti gratuluji. To ja jsem pry na pohled sympaticka a pritom jsem niterneji kravka. Kor zenske kolektivy a dane intriky jsem moc nedavala. Pritom se snazim s kazdym vyjit (ale ono to je spatne).
Kamen urazu je ne ladeni na milou notu, ale mluvit s lidmi otevrene a uprimne (protoze lidi pravdu slyset nechteji). Neprijemnou zkusenost jsem si odnesla z jednoho kolektivu a vubec jsem to nechapala. Slo prave o to, ze nahlas rikam co si myslim a to ne tedy vulgarnim stylem a jeste celkem v konrapolozeni. „Pekne nove auto, ale bile bych si nekoupila, je na nem moc videt spina.“ „Maliny mam rada, ale v zime bych si je nekoupila, preferuj isezonni ovoce.“ atp.. Byla jsem pak na to upozornena managementem a jedna kolegyne s kterou jsem chtela menit sichtu mi napsala „otevreny dopis“ jak pusobim na lidi, protoze po tom co mi napsala A4 25 vypsanych duvodu proc menit nechce ji nakrklo me „dobre, mne stacilo napsat ne“.
Jak je tato mluva strasna jsem zjistila az kdyz jsem poznala svoji tchyni. Celkem mila zenska, ale tyhle reci jsou proste na odstrel.
Těžko říct, mám většinou kolem sebe sebe obě strany. Většinou, kdo mě pozná líp, bere mě v pohodě. Jako pozitivního člověka, co pomůže a má to v hlavě v pořádku.
Druhá strana mě většinou tak moc nezná, ale podle toho, co řeší s ostatními, tak mě znají vlastně nejlíp a nechápou mé chování.
Je mi jedno, jak mě kdo bere, ne každý si sedne. Ale vadí mi, jak jsou lidi chytří, ví o mně podle nich všechno, přitom neví vůbec nic ![]()
Bývá mi často řečeno že jsem hodná. Někdy že jsem až moc hodná. Dokonce že bych neměla být tak hodná a nemám se nechat zneužívat. ![]()
@Anonymní píše:
To ti gratuluji. To ja jsem pry na pohled sympaticka a pritom jsem niterneji kravka. Kor zenske kolektivy a dane intriky jsem moc nedavala. Pritom se snazim s kazdym vyjit (ale ono to je spatne).Kamen urazu je ne ladeni na milou notu, ale mluvit s lidmi otevrene a uprimne (protoze lidi pravdu slyset nechteji). Neprijemnou zkusenost jsem si odnesla z jednoho kolektivu a vubec jsem to nechapala. Slo prave o to, ze nahlas rikam co si myslim a to ne tedy vulgarnim stylem a jeste celkem v konrapolozeni. „Pekne nove auto, ale bile bych si nekoupila, je na nem moc videt spina.“ „Maliny mam rada, ale v zime bych si je nekoupila, preferuj isezonni ovoce.“ atp.. Byla jsem pak na to upozornena managementem a jedna kolegyne s kterou jsem chtela menit sichtu mi napsala „otevreny dopis“ jak pusobim na lidi, protoze po tom co mi napsala A4 25 vypsanych duvodu proc menit nechce ji nakrklo me „dobre, mne stacilo napsat ne“.
Jak je tato mluva strasna jsem zjistila az kdyz jsem poznala svoji tchyni. Celkem mila zenska, ale tyhle reci jsou proste na odstrel.
Důležitá je intonace a řeč těla. A pak mám také vypozorováno, že v běžné komunikaci se známými ( ne úplně blízkými lidmi a přáteli ) se hodí spíše „žvástání“ o ničem než osobní přímé názory. Také jsem přímá a párkrát jsem narazila ![]()
@Anna766 píše:
Bývá mi často řečeno že jsem hodná. Někdy že jsem až moc hodná. Dokonce že bych neměla být tak hodná a nemám se nechat zneužívat.
Jo tomu úplně věřím, to je poznat i tady, taková hodná, skromná, normální, myšleno v tom nejlepším slova smyslu.
![]()
@mrazik6 mne to ale celkem mrzi, protoze ja to fakt zle nemyslim. Spis proste okoli (a rekneme zenske) maji tendenci za vsim hledat narazky a dvojsmysly. Ohledne te neprijemne zkusenosti jsem se pak ptala lidi co mne znaji dele a rekli, ze ano presne to jsem ja - uprimnost a spousta sarkasmu, coz ne kazdy hned pochopi. U lidi, kteri jsou nalazeni na stejnou vlnu je to naopak absolutni naplneni. Jak rikam, vypozorovala jsem toto chovani u me tchyne hlavne co se tyce narazek na dite. Podle mne to proste ani tak nemysli, ale vyzni to uplne hrozne. Napr. „To ja jsem detem varila denne cerstve, protoze cerstva strava je daleko lepsi nez kupovane.“ moje mama by treba spis rekla „zkus denne varit cerstve, je to pro ni lepsi“. Proste takove to zobecnovani pusobi casteji jako narazka a prikaz nez samotna kritika a ikdyz to tak byt nemelo. ![]()
@Anonymní píše:
@mrazik6 mne to ale celkem mrzi, protoze ja to fakt zle nemyslim. Spis proste okoli (a rekneme zenske) maji tendenci za vsim hledat narazky a dvojsmysly. Ohledne te neprijemne zkusenosti jsem se pak ptala lidi co mne znaji dele a rekli, ze ano presne to jsem ja - uprimnost a spousta sarkasmu, coz ne kazdy hned pochopi. U lidi, kteri jsou nalazeni na stejnou vlnu je to naopak absolutni naplneni. Jak rikam, vypozorovala jsem toto chovani u me tchyne hlavne co se tyce narazek na dite. Podle mne to proste ani tak nemysli, ale vyzni to uplne hrozne. Napr. „To ja jsem detem varila denne cerstve, protoze cerstva strava je daleko lepsi nez kupovane.“ moje mama by treba spis rekla „zkus denne varit cerstve, je to pro ni lepsi“. Proste takove to zobecnovani pusobi casteji jako narazka a prikaz nez samotna kritika a ikdyz to tak byt nemelo.
Rozumím ti, mám to podobně - ale pracuju na tom. Nicméně ty kudrlinky kolem v komunikaci mě strašně nebaví.