Dědičnost vzhledu

Napsat příspěvek
Velikost písma:
21881
16.1.23 10:45

My máme hnědé oči, i naši rodiče, všichni jsme spíš tmavší, kromě tchyně, ta je modrooka blondýna celý život a první náš syn, modrooky blonďák, vlasy tu ztmavly až ve škole, jasně modré oči má pořád.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2395
16.1.23 10:52
@Plain Jane píše:
Nechci se tchyně zastávat, v žádným případě, pokud Ti to dokola servíruje, je praštěná. Nicméně ve společnosti je opravdu hodně rozšířeny omyl, že dva světloocí nemůžou mít podle zákonů genetiky tmavooké dítě - naopak to možné je, ale ze světle na tmavou (údajně) ne.
Tak je možný, že si tchyně našla nějakou tu genetickou kalkulačku (je toho plnej internet a i na celkem seriózních webech) a leží ji to v hlavě. Takže možná i vysvětlit po věcné stránce..

To je fakt, za nás se to třeba i dokonce ještě učilo, že dva hnědoocí můžou mít modrookého, ale modroocí hnědookého never ever. U zelených očí nevím… I to celkem části vídám v detektivkách, i v těch moderních, že je takhle na beton poznáno nemanželské dítě. Je to hodně vzácné, no. Asi tak jako chytnout pohlavní chorobu v bazénu. :nevim: Viz grafika.

Taky je otázka, proč to ta tchýně říká - jestli rejpe, nebo jí to fakt přijde divný… Nebo třeba ošklivý? :think: Pokud má dítě jiný odstín hnědé než babička, tak to trochu divný je. :lol: A u stejného odstínu by se asi neptala, jen by byla ráda, ne? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5006
16.1.23 10:54

Ja tohleto posuzovani vzhledu uplne nesnasim, akorat decku zalozi na komplex. Setkala jsem se s tim u ex, ktereho jeho otec nepovazoval za sveho, protoze oci mel po dedeckovi z matcine strany… Zcela zbytecne, vsemi ostatnimi znaky byl po otci, jenze ten to nechtel videt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2423
16.1.23 11:08

Moje ségra má zrzku, totálně zrzavé dítě, zelené oči (pihy teda nemá, jen světlou pleť). Sestra a všichni v rodině minimálně do prababiček jsem takové „jižanské“ typy - všichni bruneti, černovlasí, oči různé, ale rozhodně převažují hnědé a modré, opalujeme se dobře. Manžel ségry je totální „Ital“ - ten má vlasy jak uhel, opálený vydrží celý rok a po týdnu u moře má barvu Inda. Jeho rodiče i prarodiče též bruneti, o někom zrzavém se ani v jedné rodině neví až do několika kolen (tety, bratranci, sestřenice atd.) Takže po kom to zdědila je záhada.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.1.23 11:14
@Anonymní píše:
Ahoj, pořád v rodině (hlavně ze strany tchýně) poslouchám, jak je možné, že naše dítě je úplně jiné.
Abych to uvedla na pravou míru, tak naše dcera je 100% mého manžela :mrgreen:
Manžel byl jako malý blonďák, vlasy měl skoro až bílé. Teď je takový špinavý blond…Já to samé. Oči má manžel skvěle zelené a já světle modré.
Mojí rodiče jsou oba modroocí. Taťka špinavý blond a mamka bruneta.
Tchýně je bruneta od mala, má hnědé oči a tchán je špinavý blond se zelenýma očima.
Naše dcera je tmavovlasá bruneta už od miminka a má tmavě hnědé oči :think: kde se to vzalo netuším, ale stále to ze strany tchýně poslouchám ač jinak, krom vlasů a oči je dcera obličejem celá po mě :zed:
Tak mě teda zajímá, jak funguje dědičnost vzhledu? Je možné, aby barvu vlasů a oči dcera podědila právě po tchýni? :zed: poslouchám tyto její povzdechy už 4 roky a mám toho plne zuby :mrgreen:
I když je pravda, že někdy sama přemýšlím, kde svoje tmave vlasy a oči vzala :D

Těžko říct :mrgreen: Barva oči se většinou dědí po jednom z rodičů, ale barva vlasů by mě zajímala taky :mrgreen:
Mám modré oči, tak jako sourozenci a mamka a modré oči se u nás dědí i na neteře a synovce.
Ale vlasy mají u nás všichni velmi tmavě hnědé. A já se narodila s černými vlasy jak úhel a do 3 let jsem měla velmi světlou blond a to mám doposud.
U nás nikdo světlé vlasy nemá. A blbých keců rodiče slyšeli více než dost :zed:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.1.23 11:19

Genetická umí divy, otec na půl Arab, já matka tmavohnědé vlasy, tmavěsedomdre oči, jsem spis výraznější, tmavě obočí, rasy. Naše dcera blankytne modré oči, teď už strednehnede vlasy, dřív měla skoro blond. Naštěstí má rysy v obličeji dost po otci, jen ta barva ji minula. Druhá dcera s jiným otcem komplet podobná tchýni. Prosím ponechat anonym.

• Citovat
  • Upravit
11174
16.1.23 11:28

Jsem bruneta a můj muž také, má teda o něco světlejší vlasy než já. Mám hnědé oči, on takové šedohnědé. Dcera je modrooká blondýna. Já to tam teda nevidím, ale okolí tvrdí, že je podobná taťkovi:-)), ale na jednom se shodneme všichni, že modré oči má po babičce, matce mého muže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
16.1.23 11:31

Z dvou tmavych muze byt svetla naprosto v pohode, protoze muzou nest svetly gen, ktery se neprojevi, protoze tmava byva dominantni. Ze dvou svetlych bude tmava mene casto, presne dle vyse uvedeneho. Nicmene co vim, tak se bezne uci takova zjednodusena pravidla, plus panuji ruzne myty, takze to spousta lidi pak moc nepobira :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4622
16.1.23 14:27

Urcite muze byt po tchyni. Ja jsem cela moje mama, mama jak babicka a moje dcery jsou jako ja. Vsude posloucham, to je strasne jak jste si podobne :mrgreen:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.1.23 15:55

Já modrooká světlovlasá, jako dítě spíš bílá a neschopná se opálit, otec černoch. Dítko má jen krapet tmavší pleť než já, s pihami, na sluníčku tváře na chvíli zčervenají. Oči čokoládové, vlasy spíše hnědé, než černé a pouze prstýnky.

• Citovat
  • Upravit
2764
17.1.23 10:14

Tak jestli už takhle vzdycha několik let, tak by mě to taky štvalo. Řekla bych ji bez emocí, že to omila pořád dokola a ze jestli chce a zaplatí to, může udělat DNA testy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7188
17.1.23 22:56

Jsme tři děti jedněch rodičů, základní rysy máme stejný, úsměv a určitý rysy v obličeji. Ale ségra odmala tmavovlasá, jako dítě byla pořádnej pucflek. Bratr naopak blond vlasy, dodnes má výrazně světlejší než já se sestrou. Taky býval pořádnej kus dítěte. Já když jsem byla malá, tak jsem byla jak tintitko, něco jsem nabrala až v pubertě, vlasy tak do 10 let blond, pak ztmavly. Oči máme každej snad úplně jiný. Každej máme po každým rodiči něco. Tak nevím. V blízký době jdou naši na genetický testy kvůli mým krevním mutacím, tak si děláme srandu, že se treba po 31 letech zjistí, že nejsem jejich :mrgreen: ale čím jsem starší, tím víc v sobě vidím mámu a ségru a bráchu taky nezapřu, krevní skupiny nám sedí, tak asi cajk :mrgreen:

Tchýni bych taky řekla, že to nehodlám poslouchat, a že jestli má pochybnosti, ať zaplatí test a hotovo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16210
17.1.23 23:34

Taky už jsem ten nářek „Porodila jsem si vlastní tchyni / Zplodil jsem svou tchyni“ slyšela, jak od žen, tak od mužů, v jednom případě je to tak zjevné a ta podoba je prostě neskutečná - matka dítěte je po svém otci, ze svojí matky nemá vůbec nic, ale porodila si kopii své matky, takže její manžel se zhrozil, že si zplodil tchyni, prý jestli to ta příroda nezařídila, aby se i tchyně braly na milost :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová