Dědičnost vzhledu

Anonymní
16.1.23 09:08

Dědičnost vzhledu

Ahoj, pořád v rodině (hlavně ze strany tchýně) poslouchám, jak je možné, že naše dítě je úplně jiné.
Abych to uvedla na pravou míru, tak naše dcera je 100% mého manžela :mrgreen:
Manžel byl jako malý blonďák, vlasy měl skoro až bílé. Teď je takový špinavý blond…Já to samé. Oči má manžel skvěle zelené a já světle modré.
Mojí rodiče jsou oba modroocí. Taťka špinavý blond a mamka bruneta.
Tchýně je bruneta od mala, má hnědé oči a tchán je špinavý blond se zelenýma očima.

Naše dcera je tmavovlasá bruneta už od miminka a má tmavě hnědé oči :think: kde se to vzalo netuším, ale stále to ze strany tchýně poslouchám ač jinak, krom vlasů a oči je dcera obličejem celá po mě :zed:

Tak mě teda zajímá, jak funguje dědičnost vzhledu? Je možné, aby barvu vlasů a oči dcera podědila právě po tchýni? :zed: poslouchám tyto její povzdechy už 4 roky a mám toho plne zuby :mrgreen:

I když je pravda, že někdy sama přemýšlím, kde svoje tmave vlasy a oči vzala :D

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14624
16.1.23 09:14

U nas je manžel tmavý, já světlá. Děti jsou všechny svetle po mne :lol: moje mamka taky svetla. Tchyne tmavá, tchán svetlej, takže manžel je po mámě, má po ni i rysy. Já mám rysy po tátovi, ten je tmavej :lol:

Zajímavé ale je, ze všechny děti tvarem obličeje připomínají prarodiče - první vypadá jako moje mama, druhy jako tchán a třetí jako tchyne :lol:

Přijde mi strasne zajímavé zkoumat, jako kdo z rodiny dite vypadá :lol:

Příspěvek upraven 16.01.23 v 09:15

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
412
16.1.23 09:15

Co jsem o tom četla, tak na barvu očí nefungují jednoduché genetické vzorce dominantní x recesivní, ale podílí se na ní více genů (snad 16?) Takové ty kalkulačky, co jsou všude na netu nejsou věrohodné, právě proto, že se to neřídí jednoduchým pravidlem.
Jak píšeš manžel oči skvěle zelená - asi mělo být světle? ale speciálně pokud nemá echt zelené, ale je tam i malá příměs hnědé, z toho pak často bývají oci děti hnědé (co mám vypozorovávo).
S barvou vlasů to je ještě složitější, tam to vůbec nejde určit dopředu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2968
16.1.23 09:20

Ano, dite muze byt vzhledove po tchyni, byva to hodne caste, ze je podobne na jednoho z prarodicu. Znam rodinu, kdy oba rodice jsou tmavi, bruneti a prvni holku maji svetlou blondynu s pihy a modryma ocima. Je opravdu cela tchyne. Dalsi dve jsou uz tmave, hnedooke. :D

Příspěvek upraven 16.01.23 v 09:26

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76796
16.1.23 09:23

Ano, může být dcera po babičce - kterékoli, moje mamka občas chodí s mou dcerou na dětské hřiště u nás ve vsi, chodí tam samy holčičky tak 7 až 12,13 let, a mamka říká, jak je to až neuvěřitelné, že pozná, která holka je čí, protože ty holčičky jsou jako by z oka vypadly svým babičkám,
a moje spolužačka si teď vzala druhého manžela, který už má dvě děti, jeho 11letá dcera vypadá také úplně jako jeho matka - čili babička dítěte

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37132
16.1.23 09:25

Počkej do puberty, barva vlasu se často meni, oči se můžou měnit asi do 5 let. Syn byl třeba do 5 let moje kopie, teď mu bude 8 a ze mě nemá nic, je cely otec :mrgreen: dcera má nos po manzelovo babi, nikdo jiný takový pršák v rodině nemá :lol: oči má syn buď mem otci, nebo tchanovi. Já mám teda pocit, ze u nás se dedi vzhled spis ob generaci, já ani segra nemáme z mamky nic, ale segra je celá babi z tátovo strany a já sem naopak kopie babi z mámy strany.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1059
16.1.23 09:26

Je proste po tchyni a tak ji to i rikat. Co by hnedooka bruneta chtela za vnouce? :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
16.1.23 09:26
@Anonymní píše:
Ahoj, pořád v rodině (hlavně ze strany tchýně) poslouchám, jak je možné, že naše dítě je úplně jiné.
Abych to uvedla na pravou míru, tak naše dcera je 100% mého manžela :mrgreen:
Manžel byl jako malý blonďák, vlasy měl skoro až bílé. Teď je takový špinavý blond…Já to samé. Oči má manžel skvěle zelené a já světle modré.
Mojí rodiče jsou oba modroocí. Taťka špinavý blond a mamka bruneta.
Tchýně je bruneta od mala, má hnědé oči a tchán je špinavý blond se zelenýma očima.

Naše dcera je tmavovlasá bruneta už od miminka a má tmavě hnědé oči :think: kde se to vzalo netuším, ale stále to ze strany tchýně poslouchám ač jinak, krom vlasů a oči je dcera obličejem celá po mě :zed:

Tak mě teda zajímá, jak funguje dědičnost vzhledu? Je možné, aby barvu vlasů a oči dcera podědila právě po tchýni? :zed: poslouchám tyto její povzdechy už 4 roky a mám toho plne zuby :mrgreen:

I když je pravda, že někdy sama přemýšlím, kde svoje tmave vlasy a oči vzala :D

Já hnědovlasá a hnědooká mám modrookého blonďáčka. To bych ho asi měla dle tchyně vrátit :roll: Akorát že on je podobný jim v rodině. Stejně tak neteř, než z ní vyrostla slečna, byla kopie druhé rodiny. Moje část rodiny nikdy trapné poznámky neměla. Asi bych řekla manželovi, ať mámě řekne, že ti to dost vadí. Ale spíš bych se na to drůbeží uvažování povznesla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42202
16.1.23 09:31

Tak ji odpal, vždyť je celá vy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5913
16.1.23 09:54

Tak tchyně je asi trošku padlá na hlavu, poslala bych ji do někam :roll: mám kamarádku, všichni tmavý všechno a mají modrookou blondýnku, je po prababičce pravděpodobně. Nebo jim ji vyměnili :lol: moje sestra má druhého kluka taky po dědovi z manželovi strany. My jsme si s manželem zase strašně podobní, až nám někdo říká, že jsme jako sourozenci, stejné rysy, stejné oči a naše rodiny si přivlastňují naše děti na své strany, že ta vypadá jako manžel nebo můj táta když byl malej, ale podle mě je to blbost. Ta mixáž je nedohledatelná. Vždycky říkám, že i kdyby vypadaly jakkoliv jsou to naše děti a hlavně že jsou zdravé, ne komu jsou podobné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2256
16.1.23 09:57

Máme dvě holky a jsou velmi vzhledově po tchyni a teda I po tatinkovi ;) ale mám pocit, že většina šla z tchyninyho rodu :lol:
Jinak na toto je nejlepši přímá konfrontace toho, co říká mezi řádky. Já bych ji rekla: už mi to opakuješ 4 roky, to se opravdu tak bojíš, že není tvého syna? Ty si myslíš, že jsem mu byla nevěrná? Protože nebyla a docela mě tyhle poznámky uráží.
Vždy když použiju přímou konfrontaci s tím, co mi druhá strana vlastně oklikou sděluje (a říkám tu slušně, klidně, nic nevycitam), tak se druhá strana (tchyně, mamka, ségra, pan v obchodě.. :lol: ) chytne za nos, alespoň minimálně ji to dojde q vezme zpátečku, nebo se omluví, nebo se o tom otevřeně pobavíme. Ale každopádně už to nikdy nevytahne. Protože se to vyčistí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
16.1.23 10:16

Bábu pošli do háje.
Syn byl do 8 let blond. Teď ve 14,5 má tmavohnědé vlasy. Po mně má jen modré oči. Jinak je celý po tatínkovi. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14726
16.1.23 10:32

Jak tady mnozi pisete, ze jste hnedooci bruneti a mate deti modrooke blondaky, to neni vubec neobvykle. Ale dost neobvykle (nikoliv vsak nemozne) je, ze dva modrooci rodice maji hnedooke dite. Navic zakladateka pise, ze manzel ma zelene oci. I svetle zelene v sobe pry maji nejaky tmavy gen.

Barvu vlasu bych neresila, ta se muze menit i v puberte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
412
16.1.23 10:36

Nechci se tchyně zastávat, v žádným případě, pokud Ti to dokola servíruje, je praštěná. Nicméně ve společnosti je opravdu hodně rozšířeny omyl, že dva světloocí nemůžou mít podle zákonů genetiky tmavooké dítě - naopak to možné je, ale ze světle na tmavou (údajně) ne.
Tak je možný, že si tchyně našla nějakou tu genetickou kalkulačku (je toho plnej internet a i na celkem seriózních webech) a leží ji to v hlavě. Takže možná i vysvětlit po věcné stránce..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.1.23 10:43

Barvu oci muze mit klidne po babicce. Obe nase deti maji modre oci. Obe babicky maji modre/modrosede oci. Ja zelene a manzel hnede.
Obe deti jsou spinavi blondaci, my oba s manzelem mame hodne tmave vlasy (ale manzel byl blond kdyz byl maly).

Jinak ale dcera ma oblicej po mne a syn po manzelovi (ale povahove naopak :lol: ).

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová