Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Pesee23
Tak jestli je barák psaný na maminku a zesnulého (ať už SJM nebo 1/2 + 1/2) tak co říkají staří je hloupost, kdyby chtěla celý barák dát nevl. synovi, tak musí provést dvě operace - notář může řešit skrz dědictví pouze majetek zesnulého (1/2 domu) a svoji polovinu by si musela pořešit převod separátně sama s daněním které k tomu patří. Takže převedením dědictví na nevl. syna žádné další úkony ani daně neušetří (bo se tím řeší jen stále ta jedna polovina domu po zesnulém).
Jestli chápu správně a staří darovali svůj barák synovi a jeho druhé choti, tak teď kopou za to aby dům připadl biologickému vnukovi a bojí se že je maminka vyštípe. Na druhou stranu jestli ona nemá kam jinam jít a bojí se také vyštípání tak proč by ustupovala. Její polovina jí zůstane a dědictví se řeší jen u 1/2 která náležela manželovi, tj. ať už se vzdá dědictví a dům bude vlastnit půl na půl s nevlastním synem, anebo přijme dědictví a bude vlastnit 3/4 a nevl. syn 1/4, řeší se tím akorát jestli se bude ona podílet na nákladech za dluhy zesunlého nebo ne.. A staří (rodiče zesnulého) nejsou zřejmě ani účastníky řízení a ani u něj zřejmě nebudou.. Pokud chtějí doma mít klid, můžou si staří rodiče zesnulého zřídit věcné břemeno dožití, aby se vyčistil vzduch..
Opravdu dulezite je, kdo je v KN psan jako vlastnik?
Moc nechapu, kdo tam je.
Po zesnulem bude dedit manzelka a syn rovnym dilem. At maminka nikomu nic nedaruje, a uz vubec ne pod tlakem!!! Nechte vse ulezet, za dva tydny bude mit strizlivejsi pohled na vec!
@kjhui Děkuji. Akorát syn je jen jeden a to vlastní
Jinak staří se čeho bát nemají. V domě mají věcné břemeno
Prosím zachovat anonym, osobní důvody.
Známé náhle zemřel manžel..a co teď?? Co bude?? Mají spolu 3 děti, nesplacený byt psaný na něj, společný účet.. nemá prý ani na pohřeb. Jeho rodiče ano, ale ti nechtějí respektovat přání manžela o spopelnění s obřadem.
Na koho se má obrátit??
@Anonymní píše:
Prosím zachovat anonym, osobní důvody.Známé náhle zemřel manžel..a co teď?? Co bude?? Mají spolu 3 děti, nesplacený byt psaný na něj, společný účet.. nemá prý ani na pohřeb. Jeho rodiče ano, ale ti nechtějí respektovat přání manžela o spopelnění s obřadem.Na koho se má obrátit??
obrátit se na sociálku nebo ospod. U nás tu fungují přímo na toto pracovnice - pomůžou vyřídit sirotčí, pomůžou s hypotékou - papírování, pojistky, zároveň bude mít nejspíš možnost zažádat o hmotnou, pokud najednou zůstala bez výdělku atd..
Omlouvám se, že zasahuju. Diskuze mě zajímá z jiného důvodu. Položím svůj dotaz, snad se obnovitelka nebude zlobit.
Dům vlastní matka a její sestra. Matka mi svou polovinu chce darovat. Teta by mi ji také darovala, ale já nevím, co by bylo, až by se řešilo dědictví. Teta má dvě děti. Po její smrti (doufejme za hoooodně dlouho) bych obě její děti vyplácela?
@Anonymní píše:
Omlouvám se, že zasahuju. Diskuze mě zajímá z jiného důvodu. Položím svůj dotaz, snad se obnovitelka nebude zlobit.
Dům vlastní matka a její sestra. Matka mi svou polovinu chce darovat. Teta by mi ji také darovala, ale já nevím, co by bylo, až by se řešilo dědictví. Teta má dvě děti. Po její smrti (doufejme za hoooodně dlouho) bych obě její děti vyplácela?
pokud Ti to daruje za života, nikoho nevyplácíš. Pokud to nestihne darovat, vyplácíš dědice - pokud oni chtějí - pokud nechtějí, můžou si svou část nechat.
@martina.se pokud mi to daruje, tak opravdu nevyplácim? to mi připadá divný. takže oni o svoje nároky přijdou, jo?
@Anonymní píše:
@martina.se pokud mi to daruje, tak opravdu nevyplácim? to mi připadá divný. takže oni o svoje nároky přijdou, jo?
ona to může za života darovat komu chce. A pak nevyplácíš, není důvod. mmchdm, oni můžou tu darovací smlouvu napadnout, to jako jo..
@martina.se a je nějaká lhůta na to napadnutí darovací smlouvy? měla bych v plánu stejně nějaké věcné břemeno pro ni i její děti…lze břemeno jen na část domu? třeba na přízemí?
@Anonymní píše:
@martina.se a je nějaká lhůta na to napadnutí darovací smlouvy? měla bych v plánu stejně nějaké věcné břemeno pro ni i její děti…lze břemeno jen na část domu? třeba na přízemí?
břemeno lze napsat i jen na jedinou místnost, takže v pohodě. Lhůta na napadení - netuším, u nás to napadli po 8 letech, soud to zamítnul ![]()
@Anonymní píše:
@martina.se děkuju moc, rozšířila jsi mi obzory![]()
![]()
Dobrý den,
kamarádka řeší se známou- zemřel ji přítel a po jeho smrti se jim narodilo miminko. Nyní probíhá soud o uznání otcovství. Teď pobírá PPM, který ji brzy skončí a RP bude mít tak vysoký jako má platit nájem. Kam se může obrátit než soud rozhodne a než malá dostane sirotčí důchod? Z čeho budou žít když nemají příbuzné? ![]()
Obrátila bych se na sociálku. Mám pocit, že v některé diskuzi někdo zmiňoval, že se sirotčím důchodem pomůže OSPOD, tak třeba pomomohou i s tímhle. ![]()