Dědictví - nemovitost s velkou zahradou - 2 sourozenci

Anonymní
28.4.11 13:53

Dědictví

Ahoj,prosím poradte.Babička vlastnila nemovitost s velkou zahradou,měla syna a dceru,její syn (můj otec) také zemřel,zůstala jen dcera(která tam bydlí celý život).Babička zřejmě nesepsala žádnou závět,tak by měl dostat každej z potomků polovic ne?A když můj táta není dostanem tu polovinu já a sestra nebo jak to je?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5052
28.4.11 13:57

Já bych řekla,že to připadne dceři pokud nebyla závěď to se,ale jen domnívám napsala bych do právní poradny tam ti odpoví na 100%

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17310
28.4.11 13:57

Podle mě to dostane celé teta :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
791
28.4.11 14:01

Pokud nesepsala závěť a nemovitost byla celá její, tak její dcera polovinu a ty s tvou sestrou taky polovinu (která by náležela tatínkovi), tudíž každá z vás čtvrtinu. Takto máte nárok ze zákona, jestli se tedy nedohodnete jinak. Mám to v práci denně :palec:

Příspěvek upraven 28.04.11 v 14:01

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2566

Já se domnívám že polovinu dostane teta a druhou polovinu tvoje rodina-takže čtvrtinu Ty a čtvrtinu sestra. Ale nějaká právní poradna Ti určitě odpoví přesněji. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12867

Za otce nastoupíte jako dědicové vy. Takže teta půlku a druhou si rozdělíš ty a sourozenci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12867
28.4.11 14:03

§ 473 občanského zákoníku
(1) V první skupině dědí zůstavitelovy děti a manžel nebo partner, každý z nich stejným dílem.

(2) Nedědí-li některé dítě, nabývají jeho dědického podílu stejným dílem jeho děti. Jestliže nedědí ani tyto děti nebo některé z nich, dědí stejným dílem jejich potomci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Any11
28.4.11 14:12
mag píše: § 473 občanského zákoníku
(1) V první skupině dědí zůstavitelovy děti a manžel nebo partner, každý z nich stejným dílem.(2) Nedědí-li některé dítě, nabývají jeho dědického podílu stejným dílem jeho děti. Jestliže nedědí ani tyto děti nebo některé z nich, dědí stejným dílem jejich potomci.

ano, ano, potvrzuji, ze to tak je… Tatka umrel driv nez jeho otec a ja byla prizvana k dedickemu rizeni misto tatky.

• Citovat
  • Upravit
7421
28.4.11 14:48
tulidlo píše:
Pokud nesepsala závěť a nemovitost byla celá její, tak její dcera polovinu a ty s tvou sestrou taky polovinu (která by náležela tatínkovi), tudíž každá z vás čtvrtinu. Takto máte nárok ze zákona, jestli se tedy nedohodnete jinak. Mám to v práci denně :palec:

Souhlasím.
Ze zákona je to tak, jak napsala tulidlo, ale ve skutečnosti se můžete dohonout úplně jinak. I třeba tak, že nemovitost dostane celou teta a vás se sestrou vyplatí, či vy se vzdáte nároku na dědictví. Pokud se ale nijak nedohodnete, platí to, co je v zákoně… Tedy teta ideální polovinu a ty se sestrou po čtvrtině.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3412
28.4.11 16:11

U nás nemovitost vlastnila babička.
Mamča umřela dřív než babička a děda rok po babičce.
Děda měl 2 děti, jedno z prvního manželství, druhé byla mamča.
Babička měla 3 děti, dvě z prvního manželství, třetí byla mamča.
Mamča má mě a mý dva sourozence.
A výsledek?
1/4 strýc (mámin bratr)
1/4 strýc (mámin druhý bratr)
1/8 strýc (dědy syn)
1/8 já
1/8 sestra
1/8 bratr

Mimochodem, notářské poplatky jsou šílené pálky, doba než notář zpracuje svou zprávu přespříliš dlouhá, následně se člověk musí hlásit k dani z nemovitosti.
Samozřejmě se může někdo vzdát svého dědictví ve prospěch někoho dalšího, nebo se můžete přímo před notářem domluvit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8413
28.4.11 17:59
tulidlo píše:
Pokud nesepsala závěť a nemovitost byla celá její, tak její dcera polovinu a ty s tvou sestrou taky polovinu (která by náležela tatínkovi), tudíž každá z vás čtvrtinu. Takto máte nárok ze zákona, jestli se tedy nedohodnete jinak. Mám to v práci denně :palec:Příspěvek upraven 28.04.11 v 14:01

Naprosto s tím souhlasím. :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
791
29.4.11 08:07
Miarei píše:
U nás nemovitost vlastnila babička.
Mamča umřela dřív než babička a děda rok po babičce.
Děda měl 2 děti, jedno z prvního manželství, druhé byla mamča.
Babička měla 3 děti, dvě z prvního manželství, třetí byla mamča.
Mamča má mě a mý dva sourozence.
A výsledek?
1/4 strýc (mámin bratr)
1/4 strýc (mámin druhý bratr)
1/8 strýc (dědy syn)
1/8 já
1/8 sestra
1/8 bratrMimochodem, notářské poplatky jsou šílené pálky, doba než notář zpracuje svou zprávu přespříliš dlouhá, následně se člověk musí hlásit k dani z nemovitosti.
Samozřejmě se může někdo vzdát svého dědictví ve prospěch někoho dalšího, nebo se můžete přímo před notářem domluvit.

Tak poplatky jsou určitě vysoké, ovšem záleží na hodnotě celkového majetku zemřelého a hlavně částka, kterou zaplatíš ty, se odvíjí od toho, za kolik zdědíš (zdědíš tisícovku, zaplatíš notáři pár kaček, zdědíš milion, zaplatíš několik tisíc).
Ta doba vypracování usnesení notářem byla dlouhá před tím - spis se celý musel předat soudu a vázlo to na soudu, kde se čekalo na právní moc. Od 1.7.2009 si usnesení vydává sám notář s možností vzdát se na místě práva odvolání - tudíž od nás lidi z jednání odcházejí s papíry v ruce a je vše hotovo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3412
29.4.11 08:30

Tulidlo
Když jsem opět otevírala dědictví po dědovi,tzn.1/4 z baráku,přičemž hodnota baráku byla v době dedy smrti odhadnuta soudním znalcem na 400 tis.,tak notarce trvalo rok,než si nás pozvala k jednání a celkové poplatky pro všechny zúčastněné byly skoro 7500,což se mi zda jako nepřiměřená částka k hodnotě dědictví.
BTW. hrozně se divila,že já ji z rodicaku nevysazim na stůl najednou všechny peníze a že to chci platit na 2×. Hyena jedna,za málo práce,hodně peněz,hodně času a lidské chování v trapu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
791
29.4.11 11:51

tak to nevím, u nás je to rychlovka, většinou si to lidi zdržují sami než donesou posudek na nemovitost. S tím placením to tak někde praktikují, my teda dáváme složenky a domlouváme se s lidmi na splátkách. Já je plně chápu. Co oni zaplatí za jedno dědictví si já ani neodnesu na výplatě za měsíc domů. Za 400 tis je ta odměna ale přiměřená. To notář neovlivní, mají na to vyhlášku a odměna by byla u všech stejná

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3412
29.4.11 11:54

400 tis je celková cena nemovitosti, my ale měli snad platit z podílu po dědovi, tzn. z 1/4 (100tis)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová