Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:Žádný nárok nevznikne. Ona už nemovitost nebude mít, tak není co dědit. Napadnutí darovací smlouvy je sice možné, ale v podstatě to mohou těžko vyhrát. Nikdo nemá žádný nárok na majetek po nikom, kdo ještě žije. Myslet si, že někdo něco zdědí je sice možné, ale je to jen fantazie. Každý si může dělat se svým majetkem co chce, třeba ho darovat bezdomovcům a je to.
@martina.se pokud mi to daruje, tak opravdu nevyplácim? to mi připadá divný. takže oni o svoje nároky přijdou, jo?
Tady jde o to, až bude jednou probíhat dědické řízení a nemovistost bude třeba 10let už moje, aby soud nezapočetl její podíl do dědictví pro její děti.
viz
http://zakony.centrum.cz/…aragraf-1664
Prosím o radu, zda mám nárok na dědictví. Při autonehodě mi zahynul v 58 letech druh, se kterým jsem žila společně i s mojí dcerou ve společné domácnosti 5 let v nájemním bytě. Druh má z minulého manželství dva dospělé syny. S mým druhem jsme měli společný běžný účet, platila jsem všechno napolovinou, pomáhala jsem mu léta při rekonstrukci jeho domu, starala jsem se mu o domácnost, měli společnou dovolenou i vánoce. Druh zemřel bez závěti. Vlastnil svůj dům, který jsme spolu opravovali, pozemky a družtevní byt, vše v jiném městě. Mám ze zákona možnost něco zdědit? Dík za odpověď.
@Edma nejsem právník, ale myslím, že na dědictví nemáš nárok, vzhledem k tomu, že Tvůj druh měl děti (oni jsou tzv. první skupina dědiců). Druh/družka jsou tzv. druhá skupina, ale ta dědí, pokud v první skupině nikdo není
.
Myslím, že dědictví pro druha/družku se dá ošetřit v případné závěti, ale nejsem si stopro jistá.
http://www.zaplotem.cz/…4--dedictvi/#…
@krtek7489 píše:
@Edma Máš smůluA pak, že svatba je k ničemu
No, zalezi z ciho pohledu…
Dobrý večer,neporadil mi někdo.Pred měsícem umřela pritelova babička ale než se stihlo vyřídit dědictví tak umřela i pritelova maminka ta ma ještě dva sourozence.A pritelova sestřenice už naznacila ze by se mel vzdat dědictví
proč dluhy by tam byt neměly.
@Anonymní píše:
Dobrý večer,neporadil mi někdo.Pred měsícem umřela pritelova babička ale než se stihlo vyřídit dědictví tak umřela i pritelova maminka ta ma ještě dva sourozence.A pritelova sestřenice už naznacila ze by se mel vzdat dědictvíproč dluhy by tam byt neměly.
Sestřenici pošlete slušně do háje.Vyzve dědice notář, takže nějaké kecy někoho z rodiny, kdo není přímým dědicem by mě fakt srdce nelámaly.Asi takhle bych jí to přetlumočila i s dostatkem, že není přímý dědic, tak ať neřeší to , co jí nepřísluší. Tyhle ,, dědické hltny,, musíte slušně odpalovat hned z počátku. V dědickém řízení poznáte pravou tvář rodiny… Notář obešle dědice, tam se dozví hodnotu majetku, a sestřenici bych vyfakovala. Joo, a ještě taková rada, dědictví, pokud je více dědiců si nechat projít řádně hlavou a nekývnout na první dobrou přímo u notáře, aby to bylo co nejdřív smetené ze stolu. Nejlepší je cesta dohody, ale pokud do toho bude krafat někdo, jako finanční hamoun sestřenice, tak si musíte obrnit nervy. Každopádně vše si nechat promyslet a jednat pouze s těmi, kterých se to týká. Nenechat se zvyklat hamounama a nenechat se zahnat do kouta.
Dědici se mohou dohodnout, to snad víte. Jakou radu tady hledáte?