Dědictví a nárok na půl domu

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2922
8.9.25 13:45

A co na to strejda? Jinak smůla, za života si může každý přepsat majetek na koho chce. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3803
8.9.25 13:46
@Tarena píše: Více

No, známé se tohle právě stalo. Za života její matka přepsala dům na její sestru, ač také tvrdila, že budou ten dům dědit obě. Jenže ta to právě v katastru zjistila a na matku uhodila, jak je to možné. Matka pak přiznala, že do ní druhá dcera pořád hučela, aby to přepsala jen na ni, až to udělala. Pak se to ještě za jejího života přepsalo na obě dcery, které to pak zdědily na půl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37132
8.9.25 13:46

Bohužel no, dům je strejdy, mamka nic nenadělá. Kdyby to bylo přepsané chvili pred smrtí, tak se to dá napadnout, ale takhle by to bylo marné :nevim:
Bude se dělit jen další majetek, co děda měl na sebe.
Dřív se to tak dělávalo, ze syn dostal vše, aby se rodinný majetek nedělil. Treba měl děda strach, ze by mamka dum prodala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32158
8.9.25 13:48
@Anonymní píše: Více

no tak to z něj vytáhli, protože to je dvojdomek…tak do něj hučeli…jasně, že mlčí, protože mu bylo jasné, že kdyby se to jeho sestra domákla, tak se ozve, teď už s tím nic dělat nejde…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.9.25 13:49

@Netopýr1 kdyby nebyl s tou s kterou je tak by vše proběhlo férové. Ona však na něj tlačí, hučí a dělá bububu… Mojí mamku prakticky i vypakovala z domku dědy - mamka tam šla ještě uklidit, protože teta tam už vegetuje a vypadá to tam jak. Dokonce ji oznámila, že na právníky a na nic máti nárok nemá…

Přitom mají svůj domek - vedle. Jak píšu jedná o dvojdomek. + Další fakt co jsem si vzpomněla, děda měl mít podíl z domku svého bratra. Převedl ho však na strejdu a ten druhého dědice vyplatil, čili má dům po dědove bratrovi.

Ehm, tož tak co se týče ferovosti :nevim: přitom mamka byla ta co tam jezdila starala se, vařila, uklízela, koupala dědu, Střihala mu nehty…a to bydlí 30km dál a je bez auta.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.9.25 13:50

@Kriss Tina dům se prodá. Strejda si pořídil svoje, viz můj další příspěvek…

• Citovat
  • Upravit
32158
8.9.25 13:51

jo, život není spravedlivej a tohle se děje častěji než by sis myslela…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.9.25 13:52

Tak se pak nedivte, že máte smolíka…;-) my jsme teď hodně řešili katastr kvůli svému domu, tak jsme koukli i na ostatní…ale od těch nic nečekáme, zajistili jsme se sami s pomocí mojí rodiny…manželovi rozvedení rodiče sami nevybudoval i nic, jejich rodiče něco ano, ale nic velkého…a když už všechny babičky a dědečka dali po domovech na dožití, tak jsme byli zvědaví, jak to vyřešili :-)

• Citovat
  • Upravit
32158
8.9.25 13:59

No zvědavá být můžeš, ale pokud se rodiče rozhodnou to dát jen jednomu nebo komukoliv, tak s tím stejně nic neuděláš, akorát o tom víš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2670
8.9.25 14:02

S tím už nic nenaděláte. Strejdovi bych na tvém místě řekla něco velmi hezkého na téma prolhaný krkoun a to by za mě byl poslední kontakt s ním i s jeho rodinkou.

A vzhledem k tomu, co v podobných diskuzích vždy zaznívá: Ne, tím zakladatelka nezničí vztahy v rodině, zničil je ten, co se rozhodl vědomě ošidit svojí sestru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40425
8.9.25 14:03

Já třeba si chci svůj majetek odkázat nebo darovat komu budu chtít a jak budu chtít a nevím, proč bych se měla někomu zpovídat.

Prostě to tak ber, bylo to jeho přání a rozhodnutí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.9.25 14:11

@Livi92 souhlas. :srdce:

• Citovat
  • Upravit
288
8.9.25 14:21

Asi tě nikdo tady moc nepotěšil, ale bude se dědit jen to, co zůstalo - tj. peníze na účtu…jinak, kdo fakticky bude hradit pohřeb a veškeré výdaje s tím spojené?
Babička (manželka zesnulého) taky byla spoluvlastník nemovitosti? Jestli jo, tak po její smrti měla dědit část domu i tvá maminka, jakožto její dcera, tak by snad měla mít aspoň částečný podíl. Nebo to maminka přepsala na svého otce?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4153
8.9.25 14:30

No jak ti tu rekli, dum je pasé, ale s bratrem bych prestala mluvit. Ne ze ma vic. Ale ze me roky delali blbce. A chapu ze do katastru mama nekoukala, taky nekoukam a kdyby byl misto nasich bracha, asi bych zirala. Ale nedalo by se nic delat. Ani bych mu to nezavidela. Spis ta litost ze jsem nestala nikomu za to aby mi to rekl. Deda uz vam nerekne jak to bylo, treba o tom ani nevi, stava se to, ze nekdo seniorum neco podstrci a barak prepsanej, ale to neprokazete

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2922
8.9.25 14:46
@free333 píše: Více

Hele já s tebou souhlasím. Nepředpokládám, že by se děti na tom majetku nějak příčinily takže nechápu, kde se bere ta nárokovost. To uz je kolikata diskuse. Byť třeba tuhle situaci vnímám jako nespravedlivou pro zakladatelku, tak to bylo jeho právo. I když za me by udělal líp, kdyby to daroval útulku pro psy. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová