Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Katastr říká co? Kdo je zapsán jako vlastník babiččina domu?
Počkej co notář a pak, pokud dostanete půlku domu, tak v papírem a policií, pokud by vám zamezovala vstupu. Ale bude to asi blbé, jeden z vás bude muset druhému tu půlku odprodat, jinak se nedomluvíte. Taky nás něco podobného čeká a netěším se na to.
@Anonymní píše: Více
Popravdě mně o nějaký podíl na domě vůbec nejde, chci zpátky ty pomůcky, za které se momentálně zbytečně platí a jednu věc, kterou babička vždycky říkala, že si mám vzít, ale přišlo mi to nepatřičný, abych si to brala za jejího života, využívala jsem to při návštěvách u ní.
Na dědictví od tvého otce neměla absolutně žádný nárok. Takže za tohle chování bych si vše zjišťovala u právníka a zkusila bych zjistit jaký notář bude řešit dědictví.
X krát už jsem tady četla, že proběhlo dědické řízení a někteří pozůstaly o tom ani nevěděli… ale jak to funguje doopravdy, když podle mého laického pohledu by vás měl notář informovat automatický, nevím.
Každopádně za to chování bych tvrdě trvala na podílu. A klidně bych tu policii zavolala už teď. Za půjčené věci od charity přeci něco platíte, takže jim říct, že tam jsou věci z charity, které musíte vrátit a teta vás tam odmítá pustit
V úvodním příspěvku píšeš, že babička zemřela a pak píšeš, že tam babička ještě je…
Naučte se číst. V každé diskuzi pořád něco od někoho. Babička nežije, ale je v katastru zapsaná jako vlastník
@smajlik345 píše: Více
Právě, za pomůcky se zbytečně platí, říkala jsem jí to opakovaně, ať se tam sejdeme, že si odnesu opravdu jenom ty 3 věci od Charity, abych to mohla vrátit, ale ona se chová jako blázen. Toho jsem se bála, že to bude vyhrocené a asi dojde na policii. Nic nám zatím nepřišlo, ale není to tak dlouho od babiččina úmrtí.
Měli byste dědit vy s bráchou a teta, teta polovinu toho, co vlastnila babička, a vy a váš brácha každý po jedné čtvrtině.
Jestli měli děda s babičkou domek napůl a váš táta se dědictví vzdal, je nyní napsáno na babičku 5/6 domu a na tetu 1/6. Takže konečný výsledek by byl: vy 5/24, brácha 5/24 a teta 14/24 domu.
Na dědictví po tátovi neměla teta ze zákona nárok, tak nevím, o jakém vyšachování je řeč.
A ano, notář vás sám vyzve. U nás to bylo cca za necelý půlrok od úmrtí. ¨
Víš, který notář to řeší? Napiš jí, že mu to dáš vědět a že to půjčovné bude muset zaplatit ona. Šla bych tam se svědkem, který ti dokáže, že tě dovnitř nepustila.
Neporadim, ale někteří lidi jsou fakt blázni. Jeden můj strýc se za posledních deset let u nás objevil jen dvakrát - jednou po smrti babičky, podruhé po smrti mého táty (jeho bratra), jen aby se doptal, jak to bude s dědictvím. ![]()
Poprosila bych o radu, jak je to s dědictvím po babičce.
Můj děda zemřel nečekaně téměř před 25 lety, ani si ho pořádně nepamatuju, měli s babičkou menší domek, můj táta se vzdal dědictví ve prospěch svojí mamky (mojí babičky), ale řešil se tam nějaký spor s jeho sestrou (mojí tetou), nikdy jsem se o to podrobně nezajímala. Před pár lety zemřel náhle i můj táta, my s bráchou jsme se domluvili, že se vzdáme dědictví ve prospěch naší mamky, vybudovali si všechno sami, ale nakonec to vyřešila tátova závěť, o které jsme ani nevěděli. Bohužel se v tu dobu projevil tetin charakter, nikdy jsme se moc nestýkali, začala mamku bombardovat, že by ona jako sestra měla mít nárok na dědictví a to i její mamka (moje babička), ta samozřejmě nechtěla o ničem slyšet, tátova smrt ji zdrtila, bylo to šílený, dokonce si zjišťovala i notáře, který to vyřizoval, od mojí mamky pak chtěla peníze z dědictví, vůbec jsme to nechápali. Nedávno zemřela babička, teta nechala vyměnit zámky v babiččině domě, neustále nás s bráchou kontaktuje, ať si nemyslíme, že máme na něco nárok, když jsme ji vyšachovali z tátova dědictví, přijde nám jak úplný blázen. Navíc o babičku jsem se starala hlavně já, měli jsme pro ni od Charity půjčené zdravotnické pomůcky, které musíme vrátit, ale teta nás do domu odmítá pustit, vůbec nevím, co s tím dělat, jestli čekat do dědického řízení a nějak to řešit přes notáře? Pochopili jsme, že my budeme pozvaní, protože dostaneme tátův podíl, proto teta tolik vyvádí.