Dědictví a naschvály od tety

Anonymní
1.12.24 22:00

Dědictví a naschvály od tety

Poprosila bych o radu, jak je to s dědictvím po babičce.
Můj děda zemřel nečekaně téměř před 25 lety, ani si ho pořádně nepamatuju, měli s babičkou menší domek, můj táta se vzdal dědictví ve prospěch svojí mamky (mojí babičky), ale řešil se tam nějaký spor s jeho sestrou (mojí tetou), nikdy jsem se o to podrobně nezajímala. Před pár lety zemřel náhle i můj táta, my s bráchou jsme se domluvili, že se vzdáme dědictví ve prospěch naší mamky, vybudovali si všechno sami, ale nakonec to vyřešila tátova závěť, o které jsme ani nevěděli. Bohužel se v tu dobu projevil tetin charakter, nikdy jsme se moc nestýkali, začala mamku bombardovat, že by ona jako sestra měla mít nárok na dědictví a to i její mamka (moje babička), ta samozřejmě nechtěla o ničem slyšet, tátova smrt ji zdrtila, bylo to šílený, dokonce si zjišťovala i notáře, který to vyřizoval, od mojí mamky pak chtěla peníze z dědictví, vůbec jsme to nechápali. Nedávno zemřela babička, teta nechala vyměnit zámky v babiččině domě, neustále nás s bráchou kontaktuje, ať si nemyslíme, že máme na něco nárok, když jsme ji vyšachovali z tátova dědictví, přijde nám jak úplný blázen. Navíc o babičku jsem se starala hlavně já, měli jsme pro ni od Charity půjčené zdravotnické pomůcky, které musíme vrátit, ale teta nás do domu odmítá pustit, vůbec nevím, co s tím dělat, jestli čekat do dědického řízení a nějak to řešit přes notáře? Pochopili jsme, že my budeme pozvaní, protože dostaneme tátův podíl, proto teta tolik vyvádí.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
401
1.12.24 22:04

Katastr říká co? Kdo je zapsán jako vlastník babiččina domu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.12.24 22:06

Počkej co notář a pak, pokud dostanete půlku domu, tak v papírem a policií, pokud by vám zamezovala vstupu. Ale bude to asi blbé, jeden z vás bude muset druhému tu půlku odprodat, jinak se nedomluvíte. Taky nás něco podobného čeká a netěším se na to.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.12.24 22:07
@ivula86 píše: Více

Je tam ještě babička.

• Citovat
  • Upravit
401
1.12.24 22:10
@Anonymní píše: Více

Tak pak byste měli dědit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.12.24 22:12

Popravdě mně o nějaký podíl na domě vůbec nejde, chci zpátky ty pomůcky, za které se momentálně zbytečně platí a jednu věc, kterou babička vždycky říkala, že si mám vzít, ale přišlo mi to nepatřičný, abych si to brala za jejího života, využívala jsem to při návštěvách u ní.

• Citovat
  • Upravit
smajlik345
1.12.24 22:12

Na dědictví od tvého otce neměla absolutně žádný nárok. Takže za tohle chování bych si vše zjišťovala u právníka a zkusila bych zjistit jaký notář bude řešit dědictví.
X krát už jsem tady četla, že proběhlo dědické řízení a někteří pozůstaly o tom ani nevěděli… ale jak to funguje doopravdy, když podle mého laického pohledu by vás měl notář informovat automatický, nevím.
Každopádně za to chování bych tvrdě trvala na podílu. A klidně bych tu policii zavolala už teď. Za půjčené věci od charity přeci něco platíte, takže jim říct, že tam jsou věci z charity, které musíte vrátit a teta vás tam odmítá pustit

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.12.24 22:13

V úvodním příspěvku píšeš, že babička zemřela a pak píšeš, že tam babička ještě je…

• Citovat
  • Upravit
42092
1.12.24 22:14

Na katastru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smajlik345
1.12.24 22:14

Naučte se číst. V každé diskuzi pořád něco od někoho. Babička nežije, ale je v katastru zapsaná jako vlastník

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.12.24 22:15

Už to čtu, babička je na katastru, ne v domě. Omlouvám se.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.12.24 22:17
@smajlik345 píše: Více

Právě, za pomůcky se zbytečně platí, říkala jsem jí to opakovaně, ať se tam sejdeme, že si odnesu opravdu jenom ty 3 věci od Charity, abych to mohla vrátit, ale ona se chová jako blázen. Toho jsem se bála, že to bude vyhrocené a asi dojde na policii. Nic nám zatím nepřišlo, ale není to tak dlouho od babiččina úmrtí.

• Citovat
  • Upravit
82
1.12.24 22:21

Měli byste dědit vy s bráchou a teta, teta polovinu toho, co vlastnila babička, a vy a váš brácha každý po jedné čtvrtině.
Jestli měli děda s babičkou domek napůl a váš táta se dědictví vzdal, je nyní napsáno na babičku 5/6 domu a na tetu 1/6. Takže konečný výsledek by byl: vy 5/24, brácha 5/24 a teta 14/24 domu.
Na dědictví po tátovi neměla teta ze zákona nárok, tak nevím, o jakém vyšachování je řeč.
A ano, notář vás sám vyzve. U nás to bylo cca za necelý půlrok od úmrtí. ¨

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18148
1.12.24 22:24

Víš, který notář to řeší? Napiš jí, že mu to dáš vědět a že to půjčovné bude muset zaplatit ona. Šla bych tam se svědkem, který ti dokáže, že tě dovnitř nepustila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13915
1.12.24 22:24

Neporadim, ale někteří lidi jsou fakt blázni. Jeden můj strýc se za posledních deset let u nás objevil jen dvakrát - jednou po smrti babičky, podruhé po smrti mého táty (jeho bratra), jen aby se doptal, jak to bude s dědictvím. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová