Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak vydědit té otec může ale leda že svého podílu, rozhodně ne matky.
@pikola píše:
Tak vydědit té otec může ale leda že svého podílu, rozhodně ne matky.
Děkuji za odpověď, jde mi o to, že on je samozřejmě uražený, naštvaný a nebude mi chtít dát nic.
@Anonymní píše:
Děkuji za odpověď, jde mi o to, že on je samozřejmě uražený, naštvaný a nebude mi chtít dát nic.
Stejně píšeš, že se ho chceš asi vzdát… To si musíš nejdříve zjistit, co sama chceš.
Nějak nechápu ten sáhodlouhý popis toho, jak byla matka hrozná, když teď jde především o vztah s otcem, ne? Moje kamarádka měla taky matku podle tvého scénáře, ale s tátou ji to naopak sbližovalo, a po tragické smrti matky nebyl žádný problém.
@Anonymní píše:
Vždyť ani Nevis co. Tak se můžeš soudit. Tyhle věci bych si rozmyslela až po návštěvě notáře.
@pikola píše:
Vždyť ani Nevis co. Tak se můžeš soudit. Tyhle věci bych si rozmyslela až po návštěvě notáře.
Jak myslíš, že nevím co?
Dědictví se samozřejmě můžeš vzdát, ale tak nějak nechápu proč, i kdyby si se s otcem dál nestýkala, nic nebrání tomu, abys vlastnila podíl po matce. Notářské poplatky zaplatíte napůl nebo je může zaplatit jen jeden, to je na vaší dohodě. Když spolu nemluvíte, tak to dáte asi půl na půl.
@Hanney píše:
Dědictví se samozřejmě můžeš vzdát, ale tak nějak nechápu proč, i kdyby si se s otcem dál nestýkala, nic nebrání tomu, abys vlastnila podíl po matce. Notářské poplatky zaplatíte napůl nebo je může zaplatit jen jeden, to je na vaší dohodě. Když spolu nemluvíte, tak to dáte asi půl na půl.
Dobře, to se počítá to co spolu otec s matkou vlastnili a z toho tedy půlka? A nevíš kolik tak činí ty notářské poplatky? Jen nechápu, když budu mít podíl po matce, tak stejně v domě žije otec, vše má on. Jak se to v tomto případě dělá?
Nevím jestli si mám podíl nechat nebo se ho vzdát, ještě pořád nevím. Jen zjišťuju okolnosti, ale i tak ti děkuju.
@Anonymní píše:
Dobře, to se počítá to co spolu otec s matkou vlastnili a z toho tedy půlka? A nevíš kolik tak činí ty notářské poplatky? Jen nechápu, když budu mít podíl po matce, tak stejně v domě žije otec, vše má on. Jak se to v tomto případě dělá?
Nevím jestli si mám podíl nechat nebo se ho vzdát, ještě pořád nevím. Jen zjišťuju okolnosti, ale i tak ti děkuju.
Bud ho tam necháš v klidu bydlet, nebo te vyplatí, nebo ty jeho, připadne prodat a peníze rozdělit. Jde jen o zápis v katastru, co dal se dohodni s otcem. My proste jen převedli podíl a dal neřešili, po smrti otce přejde majetek na tebe tak jako tak
Dedis jak majetek, tak i dluhy. Na to pozor. Jdi na jednani k notari, zjisti situaci a pak se jdi poradit s pravnikem. Hlavne jim na miste nic nepodpisuj. Bez konkretni znalosti situace tady nic poradnyho nevymyslime.
@Anonymní píše:
Pulka z jejiho podilu. Takze dum bude otec vlastnit ze 3/4 a ty z 1/4.
@Anonymní píše:
Polovina majetku náleží otci, druhá je předmětem dědictví, jste na to dva, tak každý rovným dílem ty 1/4 a on taky 1/4. Ty budeš vlastnit 1/4 domu, on 3/4.
Pokud měli peněžní prostředky, tak taktéž. Notářské poplatky se počítají z odhadu nebo z not. tabulek. Na netu najdeš určitě někde kalkulačku, když odhadeš cenu nemovitosti + další evet. majetek.
Pokud dědictví není zatíženo dluhem, to se dozvíš u notáře, není důvod ho odmítnout, finančně se nemusíte vypořádávat, až otec zemře dům bude tvůj.
@Tichošlápek píše:
Bud ho tam necháš v klidu bydlet, nebo te vyplatí, nebo ty jeho, připadne prodat a peníze rozdělit. Jde jen o zápis v katastru, co dal se dohodni s otcem. My proste jen převedli podíl a dal neřešili, po smrti otce přejde majetek na tebe tak jako tak
To bych ho tam stejně nechala, nechci si nic nárokovat. A jak je to s financema, se spořením a tak podobně, to jse taky počítá, nebo je to vyloženě jen ten dům?
Jestli měli napůl nemovitost, tak tobě připadne 1/4. Buď si ji necháš, tzn. zapíšou tě do katastru, že jsi její majitelka, nebo budeš po otci požadovat vyplacení. Buď bude mít, nebo bude muset nemovitost prodat a vyplatit tě z toho. Pokud měla matka nějaký účet, nebo nějaké stavební spoření, penzijko, životko, tak jelikož bylo napsáno jen na ní - na dva lidi to nejde, tak z toho máš nárok na půlku, a to ti musí vyplatit. Stejně jako ostatní věci, které matka vlastnila (např. auto - udělá se odhadní cena, zase ti bude muset polovinu vyplatit, nebo si ho můžeš nechat ty a polovinu vyplatit otci). Tady už záleží na domluvě. Nejlepší je si ale nejprve zjistit, co je předmětem dědictví a jestli tam nejsou dluhy
Dobrý den všem,
.
, vždycky jsem matku odvezla k lékaři, prostě všude kam chtěla. Jen ten poslední rok jsme se opravdu nevídali…
mám dotaz který opravdu nevím jak ho vyřešit…
Měla jsem celé dětství oba rodiče, matku velmi přísnou, panovačnou, vše mi rozkazovala, řídila mi život, prostě žádný med. Ale nicméně jsem to strašně dlouho přecházela, až mi dokázala přispět k tomu, že jsem se tehdy rozvedla. Nyní jsem vdaná, šťastně a poslední rok jsem se s rodiči nestýkala, protože matka měla zase,,divný pohled" i na mého nynějšího partnera. Nešlo to dál už snášet, takže jsme se nestýkali, protože to bylo peklo. Vlastně matka nesnášela všechny okolo sebe, jen ona byla nejlepší. Vždycky jsem se jí snažila chápat, ale nikdy jsem toho nedosáhla
Vždycky jsem našim dělala nákupy, ač byli schopní a jezdili okolo obchodu
Koncem ledna matka zemřela, otec jen napsal strohou sms, že ať vzkážu dětem, že jim zemřela babička. Nyní mě otec kontaktoval, že musíme k notáři kvůli dědictví. Vím, že mi náleží 1/2. Ale ani nyní po této situaci se s otcem nebavíme. Já bych se na jednu stranu chtěla dědictví vzdát, ale na druhou stranu bych ráda věděla jak to je, když bych se nevzdala a chtěla ho ponechat? Musel by mě otec vyplatit, museli bychom platit notáře napůl? A pak jsem ještě četla o vydědění, když se spolu např. takhle členové nebaví. Ale chtěla bych vědět, jestli mě otec může vydědit nebo se nějak cukat, kdybych popř. to dědictví chtěla? Vyznáte se v tomto někdo? Děkuji