Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Každý rok nám dělala daně účetní. Vždycky vycházeli kolem 17tis. Přesně si napamatuji. Letos jsem si řekla že je zkusím udělat. Je tam sleva na mě, na dítě…Prakticky by měli být stejné, jen opsat…ALE menžel změnil práci a má přiznáno víc peněz, tak jsem si myslela že by nám měli na daních vracet méně, ale mě ta částka vyšůa vyšší. Takže moje otázka
Když má manžel vyššší plat než loni, mají na daních vracet méně či více než loni…
On si tě odečítá z daní? Ty nepracuješ?
(já jsem na RD a vracet nám budou cca 24 tis.)
@DankaF při vyšším platu mívá vyšší daně. Takže pokud bude i nadále odečítat Tebe a dítě, tak vám můžou vrátit víc. ![]()
Aha, tak to mě překvapilo
moc děkuji. Na daně jsem pitomá. Myslela jsem že když vydělává víc, tak nám vrátí mín
Můžou Vám vrátit víc, právě proto, že má vyšší příjem a na daních tedy zaplatil víc a je z čeho vracet.
@DankaF píše:
Aha, tak to mě překvapilomoc děkuji. Na daně jsem pitomá. Myslela jsem že když vydělává víc, tak nám vrátí mín
právě naopak - vyšší výdělej znamená větší daně, tudíž teoretickou možnost větší vratky
odečet na Tebe se může líp projevit..
Dobrý den, ráda bych se zeptala jak mám udělat daně, když jsem loni pobírala PPM a od 1.7. rodičovskou. Plat od zaměstnavatele za dovolenou mám 63 tisíc. Můžu se zapsat k manželovi do přiznání nebo musím mít své? A to potvrzení o zdanitelných příjmech z PPM mi dají na sociálce a mám ho doložit k přiznání? A ještě když jsem loni prodala byt a měla povinost platit daně, což za mě zaplatila realitka, mám to tam také uvádět? Děkuji za odpověď.
@12pet
zapsat do příznání manžela se nemůžeš, společné zdanění dávno není, udělej své - vrátí ti nějaké daně. Manžel si tě ani nemůže odečíst (tvé příjmy jsou přes 68 tisíc - počítá se proplacená dovolená i PPM)
PPM není zdanitelný příjem, to se do přiznání nedává - jen výdělek, tedy proplacená dovolená, od zaměstavatele
co se týká bytu, neporadím
Potřebuji radu:)) 1.června v roce 2015 jsem nastoupila v té samé fabrice z agentury pod firmu:) opět na smlouvu určitou - do 31.května 2016 (termín porodu mám 27.května 2016). Dali mi znovu podepsat ten růžový dvojlist:)…od září 2015 jsem na neschopence, teď 1.dubna jsem nastoupila na mateřskou dovolenou…8 týdnů před plánovaným termínem porodu. Tak jsem se chtěla zeptat…jak to všechno vlastně funguje…budu pak to daňové přiznání pro rok 2016 (které jsem podepsala i letos zaměstnavateli) podávat znovu sama? Když budu na mateřské a potom na rodičovské? A když jsem marodila od září, měli by mi teď vrátit na daních, pokud se nemýlím?…změnu, že od 1.dubna 2016 jsem na mateřské jsem nahlásila akorát na VZP, ale tam paní říkala, že to stejně automaticky změní zaměstnavatel a já už si to pak přijdu jen ověřit…nemá se to hlásit ještě jinde, třeba na sociálce? Nebo tam se řeší až potom rodičovská?…Moc děkuji za odpovědi:) vím, vyčerpávající dotazy, mám v tom teď totiž trošku „guláš“:))))
Prosím radu pro známou - nedávno jsem tu psala.. V září nastoupila do práce, do té doby doma na RD.. přišel jí papír, výše výdělku 66 tis hrubého, daň 300 kč, bonus na dítě vyplacen 600 kč.
Při částce 66 hrubého může uplatnit dítě za celých 12 m nebo jen ty 4. co skutečně pracovala?
pak by jí vraceli necelých 13 tis, což by bylo super. Pochopila jsem to dobře, nebo je to blbě? Díky ![]()
@martina.se Znama si pri prijmu 66000 muze uplatnit slevu na poplatnika a zvyhodneni na dite za cely rok. Podminkou je mit za cely rok minimalne polovinu minimalni mzdy, coz je za rok 2016 necelych 60000 a to se ji podarilo splnit.;)
@Baramaam super.. to je to, co jsem nevěděla - sama uplatŇUJU POŘÁD, a nerada bych ji mystifikovala.. takže normálně uvede dítě a dá si ho za 12 m.. v kalkulačce to vyšlo pěkně - krom vyplaceného bonusu jí dají celou částku, což je paráda..