Podvodník na Bazoš, vynucování kopie OP

Anonymní
29.2.16 20:36

Podvodník na Bazoš, vynucování kopie OP

Prosím o zachování anonymu, prodávám tady a zkusila jsem i na Bazoši. Zajímá mě, jestli se někdo z Vás s takovým jednáním setkal, případně jaké mělo následky. Popíšu situaci, už jsem klidnější, ale navštívila jsem i služebnu policie, jak mě manžel vylekal.

Takže v sob. jsem na Bazoš vložila inzerát, okamžitá reakce, pouze: aktualni, bez diakritiky, podpisu, ničeho, pak: jaka je konecna cena, dekuji a pak nic, první reakce z jednoho emailu, další už z jiného. Slušně jsem odpověděla, přišla mi odpověď dnes, cituji: Dej mi svůj bankovni úcet a poslat peníze nyní online. No přišlo mi to divný, ale říkám si, že nějaká negramotná osoba, chce rifličky za 80,– Kč Next pro svoje děťátko, tak budiž.

Ale pak to začalo, poslala jsem č. účtu a pak, jak mi došlo, texty byly zřejmě z překladače, nedávaly moc smysl, nejprve jsem si říkala, že paní je cizinka, ale přišla mi kopie občanského průkazu! A ať pošlu svojí, že chce mít jistotu. Vysvětlovala jsem jí, jak to běžně na bazárcích chodí, napsala jsem už i dříve o dobírce a že nechci OP posílat, jak je to nebezpečné atp… Ale zase email jak z automatu a že chce tu kopii a atd.. Už jsem chtěla komunikaci ukončit a prodej zrušit, ale já blbka na OP zakryla č. dokladu, r. č., foto, a na zadní straně dole tu řadu čísel a poslala to… A zase odpověď, jak z automatu, částečně nedávala vůbec smysl, kdyby někdo chtěl přepíšu… Že chtějí celou kopii… Rázně jsem to ukončila, ale leží mi to v hlavě. Stavila jsem se na policii a poptala se, jak to případně můžou zneužít, č. účtu a tu zakrytou OP… Nic moc mi neřekli, jen, že to není důvod k vystavení nového OP, prý ať ji třeba proženu komínem a řeknu, že jsem jí ztratila 8o

Nevíte jestli ten kód na té občance je čitelný čtečkami, třeba v mob. telefonu? Policajt to nevěděl a nám to teda nešlo, mám prostě strach, ze zneužití občanky, a to číslo účtu… No jsem blbá…

Prosím, setkal jste se s tím někdo? Nebyly z toho nepříjemnosti?

Manžel mi řekl, že ta občanka, kterou mi poslali, je možná kradená. Že otevřením přílohy v mailu, jsem mohla natáhnout program do počítače, kterým si vezmou data k internet bankingu a další a ještě, že zneužijí tu mojí občanku… :nevim:

Děkuju, jestli to někdo celé přečetl a díky za reakce.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8040
29.2.16 20:40

Téda, číslo své občanky bych rozhodně nikomu neposlal, ale to víš už sama. Vůbec nevím, zda je to možné zneužít, ale strach bych měla taky. Ráda bych ti poradila, ale bohužel nevím. Snad někdo poradí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.2.16 20:43

@carola já právě aspoň tato čísla a tu svojí fotku zakryla, ale nevím co ten kód, na to mě upozornil až manžel… díky za reakci

• Citovat
  • Upravit
127
29.2.16 20:47

No já si myslím, že by ti nic hrozit nemělo, aspon, že jsi zakryla ty údaje… každopádně je to hodně divné, už to, že šlo o 80 Kč že… Nevím sice, co to je za bandu, ale jsou tyhle praktiky už docela známé. Každopádně ale bez čísla OP myslím nemůžou nic…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Nafrněná
29.2.16 20:51

Jak na tohle může někdo naletět to nechápu, ale víš co jsi dobrá že to tady píšeš, aspoň si další dají pozor…
myslím si že se nemusíš bát když jsi neposlala to co chtěli, kdyby jim stačilo to co jsi už poslala tak by tě dál nekontaktovali

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.2.16 20:51

@zusaf Vkládám email od nich, vysvětlení: Byli jsme podvedeni, 500 Euro, chci vás ujistit, prosím, mi rozumějí. Pošli mi dokument, protože jsem poslal sám, a za 30 minut, vám bude posílat peníze na účtu.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.2.16 20:54

@Nafrněná taky si myslím, že by si to nevynucovali, kdyby jim to stačilo. Jo píšu to tu, kdyby se našla ještě nějaká blbka, ať si dá bacha :zed:

• Citovat
  • Upravit
127
29.2.16 20:56
@Anonymní píše:
@zusaf Vkládám email od nich, vysvětlení: Byli jsme podvedeni, 500 Euro, chci vás ujistit, prosím, mi rozumějí. Pošli mi dokument, protože jsem poslal sám, a za 30 minut, vám bude posílat peníze na účtu.

joo, tak to je klasika z překladače…Ale bud v klidu, aspon, že ti to vrtalo hlavou a neposlala bezmyšlenkovitě to, co chtěli. To hodně dělají cizinci, oni pak nějak čachrujou s těma údajema z občanky, nechápu no…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8040
29.2.16 20:56
@Anonymní píše:
@Nafrněná taky si myslím, že by si to nevynucovali, kdyby jim to stačilo. Jo píšu to tu, kdyby se našla ještě nějaká blbka, ať si dá bacha :zed:

Jsi hodná, držím pěsti, ať je všechno v pohodě. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.2.16 20:59
@carola píše:
Jsi hodná, držím pěsti, ať je všechno v pohodě. :kytka:

Děkuju :kytka:

• Citovat
  • Upravit
1085
29.2.16 21:10

S obcankou neporadim, ale pocitac si preinstaluj a nelez z nej ted do int. bankovnictvi, s tim virem mohl mit muz pravdu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.2.16 21:13

@anivbl počítač jsme zkontrolovali nějakým on line programem na eset. Ale poputuje k odborníkovi, dík za reakci

• Citovat
  • Upravit
1085
29.2.16 21:21
@Anonymní píše:
@anivbl počítač jsme zkontrolovali nějakým on line programem na eset. Ale poputuje k odborníkovi, dík za reakci

Neni zac, chybama se clovek uci. Ja zas prodavam kocar, uz trikrat se mi stalo, ze mi cerstve zaregistrovany uzivatel pise, ze ho chce a kdyz se domlouvame kdy si pro nej prijedou, tak tesne pred prijezdem napisou, ze ho vlastne nechteji. Ted zase cekam a zacinam z toho byt mirne paranoidni, ja kdyz od nekoho neco kupuju, tak komunikuju, nevim, jestli je tohle normalni, prodavam neco a zacinam mit pocit, ze naposled

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.2.16 21:24

@anivbl Já právě doposud prodala vše bez problémů, a to i lehátko nebo baby monitor z dražších, prot mě tohle zaskočilo.

Tak ať to konečně vyjde a kočárek je z domu :palec: Lidé jsou různé, fakt že jo…

• Citovat
  • Upravit
1085
29.2.16 21:27
@Anonymní píše:
@anivbl Já právě doposud prodala vše bez problémů, a to i lehátko nebo baby monitor z dražších, prot mě tohle zaskočilo.Tak ať to konečně vyjde a kočárek je z domu :palec: Lidé jsou různé, fakt že jo…

Dik :) ja uz prave nevim, co si mam myslet. Taky doufam, ze uz se to rozlouskne :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová