Dědictví za maminku

Anonymní
14.7.14 11:41

dědictví za maminku

Dobrý den potřebovala bych informaci ohledně dědictví, jedná se o moje prarodiče který mají 3 děti, jedno z nich je moje maminka která bohužel zemřela :( a mě se doneslo spoustu různých názorů ohledně dědictví. Tak se ptám co bude až jednou moje prarodiče zemřou jak se majetek dělí zda jen těm dvoum zbylým dětem nebo to tu 1/3 zdědí můj tatka (tudiž jejich zeť) a nebo to dědíme my se sestrou (vnoučata)? děkuji za informaci

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
bamba
14.7.14 11:43

Dědíš ty a sestra. Vždy dědí nejbližší žijící přímý příbuzný. Vím to, když zemřel tchán, polovinu dědil můj manžel a druhou polovinu děti manželovy zemřelé sestry.

• Citovat
  • Upravit
14856
14.7.14 11:50

Nedávno jsme to řešili…

zemřel teda jen děda. Půlku dostala babička, druhá půlka se rozdělila na třetiny a tu jednu třetinu jsme si se sestrou rozdělily. Mám ale takový pocit že tam figuroval i tata :think:, takže jsem asi moc nepomohla.

já u toho teda nebyla, podílu jsme se vzdala ve prospěch sestry.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1214
14.7.14 12:01

Pokud se dědí podle zákona, pak v prvni dědické skupině dědí manzel a potomci : tzn. deti a pokud jiz nežijí, pak dále jejich deti a jejich deti, atd… Vždycky „vstupuji“ do podílu svého předchůdce, cili ty a sestra budeš přizvána k dědění 1/4 po vaši mamince.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
14.7.14 12:03

Mám za to, že to jde po příbuzenských liniích (po „krvi“). Jakože největší podíl získává teda partner, pak děti a sourozenci, pak vnuci, popř. bratranci a sestřenice, neteře a synovci (pokud ale nejsou bližší příbuzní)… takže určitě dědit budeš ty a sestra, ale podle měn taky záleží na tom, jestli žijí další vnoučata… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.7.14 12:04

Děkuji moc už tomu rozumím

• Citovat
  • Upravit
14856
14.7.14 12:05

@Emilie další vnoučata určitě ne a ani ne sourozenci…jediný čím si nejsem jistá je ten otec, ale asi má pravdu většina a já si to nepamatuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12862
14.7.14 12:05

Partner a děti dědí stejné podíly. Další vnoučata vstupují do dědictví zase za své rodiče. @Emilie
Je tp tak, jak píše @Tdnka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.7.14 12:06
@Emilie píše:
Mám za to, že to jde po příbuzenských liniích (po „krvi“). Jakože největší podíl získává teda partner, pak děti a sourozenci, pak vnuci, popř. bratranci a sestřenice, neteře a synovci (pokud ale nejsou bližší příbuzní)… takže určitě dědit budeš ty a sestra, ale podle měn taky záleží na tom, jestli žijí další vnoučata… :think:

další vnoučata jsou ale ty mají rodiče naživu

• Citovat
  • Upravit
6244
14.7.14 12:07

No pokud ho ještě za života někomu nedarují dědí manžel, manželka a děti. A pokud děti již nežijí, přechází jejich dědický podíl na jejich děti. Tzn. dědíš ty a tví sourozenci.

První třída dědiců:

Zůstavitelovy děti a jeho manžel/manželka, každý z nich stejným dílem. Nedědí-li některé dítě, nabývají jeho dědický podíl stejným dílem jeho děti. Totéž platí o vzdálenějších potomcích téhož předka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12862
14.7.14 12:07
@suik píše:
@Emilie další vnoučata určitě ne a ani ne sourozenci…jediný čím si nejsem jistá je ten otec, ale asi má pravdu většina a já si to nepamatuju.

Zeť nedědí. Tedy ze zákona. Ze závěti či dědické smlouvy by mohl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
14.7.14 12:11

No já jen že jsem se stala účastnící dědického řízení, dostala jsem jistý podíl, ikdyž se jednalo o manželovu babičku, přičemž tchánovci žijí… a já nejsem přímý příbuzný… ovšem může být, že jsem byla zmíněna nějak v závěti - neznám přesně obsah, osobně jsem jí neviděla - a pak to může být jinak… a domnívám se, že nějakým způsobem byla vyrovnána i další vnoučata… ale skutečně nevím jak a nehodlám se po tom pídit… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová