Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky, poraďte co dělat, když mě dcerka 2,5 let vůbec ale vůbec neposlouchá. Když po ní něco chci, dělá že neslyší. Říkám ať jde na nočník a ona si vleze do poslete. Řeknu to znovu a ona se na mě vyzívavě usměje. Tady platí jedinné. Jen odejdu z místnosti a ona je jako vyměněná a hned volá že je hodná, tak tam zase jdu, ale místo na nočník se hrne zase k mojí posteli. Pak musím opět odejít a zavřít za sebou dveře a chvíli počkat a ona už volá, že je hodná a když se podívám, tak sedí na nočníku. No a tak je to se vším. A nemluvím o tom, že u jídla si pořád stoupá a dívá se z okna a taky se u toho pořád motá dokola a musím ji krmit já a to musím natahovat ruku až za ní k oknu. Taky skoro pokaždé se židla zhoupne a já se šíleně leknu. Pak mi všichni říkají, že jsem hubená, ale já toho klidu opravdu moc neužiju. Sama si lžičku prostě nevezme a to máme jít v září do školky. Když je sama s manželem, tak je jako hodinky, ale když jsem tu já, tak má hold pré. Co mám dělat? Co byste radily? Děkuji.
Evča
Ahoj.
Ja mam sice holcicku o rok mladsi, ale uz to na me taky zkousi
.
Nemohu tedy radit moc z praxe co pomaha, vlastne to delam jako ty. Ale v knizkach radi „TREST“ - ovsem primereny veku a bez nasili! Napr. - nebude Vecernicek, nebo neprectes pohadku na dobrou noc. U nas pomerne funguje dat do postylky nebo ohradky (nebot je ji fuk, jestli bude Vecernicek atd.). Ale to asi musi vedet kazdy sam, co na dite zabere.
Nic si z toho nedelej, proste to zkousi a jsi dobra, ze se snazis neustupovat! Zkus si precit nejake knizky na dane tema - jednak te to uklidni, ze to je normalni a mozna ti to da i navod, co delat jinak, treba lip.
Drzim palce! A za rok si tu diskusi mozna budu cist pozorne taky!!! ![]()
Hromix
Ahojky my máme taky tak starou holku a je to úplně to samé, přesně jak popisuješ. Já vždycky řeknu, že s ňou nejsu a ona stopadesátkrát za den slibuje, že už bude hodná maminko. Nebo utíká na ulici a řechtá se a myslí si, že je to obrovská legrace. Kolikrát se tomu musím smát. Myslím, že nám nezbude nic jinýho než to vydržet. Tak hodně síly
![]()
Ahoj Evi,
tohle je asi fakt normální, naše treperenda to taky zkouší. Je to Beran a tak má svou hlavu. U nás funguje obojí metoda - cukr i bič. Podle situace buď něco zakážu (teda spíše nepustím, nebude, nepůjdeme,…) a nebo zkouším takové to „no jo, to tvoje kamarádka … to už umí, ty asi ještě ne, to bys asi ještě sama neuměla“
a nebo to poslední - udělej/dostaneš. To ale praktikuje spíš manžel. Už si taky užíváme prvních pořádných odporů a jak mě všechny znalejší maminy ujišťují - bude hůř ![]()
Myslím, že tvůj přístup je v pohodě, hlavně vydrž a nepovol, nejsi v té situaci sama
Evčo, tohle a mnohem horší věci jsou pro mě denní chléb, my jsme na tom tak, že Jířa na každou otázku odpovídá „Ne“ případně „Neci“ a jakmile se ho dotknu, tak se svíjí v záchvatu na zemi… oblíkání je na 40 minut (protože si vztekle ze sebe rve věci dolů že „Já sám“ - ale jakmile ho nechám oblíkat samotného, tak to jen drží v ruce a vyzývavě na mě kouká… neobléká se… dokud se ho nedotknu a v tu chvíli křeč na zemi). Rada žádná není
Doufat, že je to přejde. Prý poslušné děti jsou nejhorší, protože se bojí vzpouzet a to není přirozené. Asi tak ![]()
Každodenní klasika - meju nádobí:
J: maminko počebuju čůrat s maminkou
já: jdi sám JIříčku, umíš čurat sám (vestoje na wc)
J: muším š maminkou
Já: meju nádobí, počkej
J: (počínající hysterák spojený se rvaním mě od linky) š maminkouuuuu
Já: dobře, jdu. (rozsvítím na záchodě. Jířa zhasne a rozsvítí sám)
J: já šám!
Začnu mu rozepínat kalhoty: Já šám čujat!
já: tak já jdu mejt nádobí když budeš čurat sám…
J: š maminkou!!! čujat š maminkou!!
Já: šáhnu na poklopec - dítě se kácí k zemi - Já šám čujat!
(atd atd.) - a pak se někdo diví, že kolikrát už nemám sil vůbec na nic
Aprilmouse,
já vím, že ti to nepomůže, ale zapsaný dilaog tvého syna mě fakt rozesmál! Tuším, že u nás to bude stejné. Synka naháním k oblékání a po ulici už těď, což samozřejmě bere jako velkou legraci.
Veru
no, vždy keď čítam podobné diskusie, a najmä príspevky od aprilmouse, mi to teraz pripadá vtipné
![]()
ale viem, že ma to tiež čaká…
![]()