Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojte,
bohužel nastal víkend, kdy se opět mění čas. Já osobně s tím mám velký problém, trvá mi minimálně měsíc, než se mi to nějakým způsobem zažije a upraví. řekla bych, že čím jsem starší, tím je to horší. A to si zatím nedokážu moc představit, co to udělá s tím naším malým broučkem. Máme zajetý pravidelný režim - po večerníčku (kouká jenom na znělku a ani ta ho zatím moc nebaví) večeře, pak koupání, při oblíkání a ukládání do postýlky nějaké povídání a pak dobrou noc a hezké sny, takže většinou do čtvrt na devět máme poklizeno. V noci se jednou vzbudí na mlíko a o půl šesté, v šest budíček.
Jak se projevuje změna času na vašich dětech a jak se snažíte přizpůsobovat program? Sice jsme dvě změny už zažili, ale Matěj byl na ně moc malý. A teď se mi zdá, že je v období, kdy už takovéto změny vnímá, ale ještě mu je logicky nevysvětlím a nezdůvodním.
Kamila
Ahoj,
taky jsem si s tím lámala hlavu, nakonec jsem si řekla, že malému prostě nechám zimní čas. Nebude chodit spát kolem osmé, ale až kolem deváté. No a ráno se pak aspoň o hodinu déle vyspím. Začíná se budit už kolem šesté, takže budeme spát až do sedmi. On se stejně tak nějak automaticky začíná budit jak se rozednívá (takže čím dál dřív)… No asi to dopadne tak, že během dvou měsíců postupně nenásilně třeba po deseti minutách na ten letní čas přejdeme. Naštěstí nás nic nehoní, do práce vstávat nemusíme, takže nevidím jediný důvod, proč se změnou času nějak znepokojovat (snad jen ten večerníček..).
Zdraví
Gábina + malý Ríša (19m)
Ahoj,
my taky to zacname nenasilne posouvat pomalinku po 10 minutach.
Tak jsme to uz resili a do 10dnu byl zase na starem casovem rozvrhu.
Tak preji aby jste to brzy zvladli.
Kac+H
ahoj,
já jsem taky posouvala režim nenápadně
po čtvrthodince a bylo to v pohodě. Horší to bylo se mnou
a s přibývajícím věkem si zvykám čím dál tím hůře
.
U dětí je spíš důležitější dodržení zažitého ritálu než čas na hodinkách.
Tak si to zítra všechny užijme. Zdravím M.
Ahoj, u nas se zmena casu skoro nijak neprojevuje, mala ji zazila zatim jednou ale od 1m spi 10h v kuse cili se tenkrat vzbudila o h driv (v 7h) takze akorat ten den pak mela o h delsi (chodi spat od narozeni pravidelne ve 22h) coz zvladla v pohode a dalsi noc uz sme byli zas ve starych kolejich. No a ted akorat budem spat o h dyl cili do 9h a den zas bude o h kratsi coz myslim taky nebude problem (i kdyz momentalne mame spankovy rezim nabourany nemoci). Sany.
Ahojky
taky myslím, že děti se tomuto rychle přizpůsobí, a když ne, tak jak už bylo řečeno - pomalu posouvat po 10 minutách.
My zažili změnu času dvakrát, a zatím nám přizpůsobení trvalo tak 2 dny (už si to ani nepamatuju). Dost jsem se toho bála, ale nakonec se to nějak tak samo upraví, jelikož se postupně posune vlastně úplně všechno, oběd, i ten večerníček…
Já s tím mám větší problémy než dítě, haha, vždycky ty první dva dny jsem jak úplně praštěná. Dítě ne
čauky Péťalda
Tak jsme se rozhodla, že oživím diskuzi.....
Já osobně změnu času nevnímám, ale brala bych, kdyby zůstal jeden čas, a to letní......Bylo by déle vidět, tím pádem bychom i ušetřili na elektřině atd.
Jaký názor na to máte vy?
Taky bych brala jen jeden čas. Dělá to akorát zmatky. V práci se pak nestíhá, děti se budí jinak, prostě bych to zrušila
.
Podzimní změna je pro mě milosrdnější, ale i tak… Bolí mě hlava a chce se mi spát.
Jarní změnu nedávám vůbec…
SAJ
Já si jen zkoušela srovnat v hlavě, jestli nebude chtít naše „raňátko“ vstávat třeba ještě o hodinu dřív
Tak pro jistotu nespala skoro vůbec
Když nepočítám ty chvilky mezi řvaním a vztekáním…ale to nejspíš nebude kvůli změně času…typuju to na zoubky ![]()
SAJ píše:
Podzimní změna je pro mě milosrdnější, ale i tak… Bolí mě hlava a chce se mi spát.
Jarní změnu nedávám vůbec…SAJ
Ahoj,jsem na tom stejně.Já jsem jako kdyby mě někdo praštil přes hlavu.Jsem úplně mimo. ![]()
Tak u nás teda katastrofa, vstával teda o hodinu dřív, normálně podle letního času, ale co vyvádí celý den.
Jsem dneska zralá na Bohnice. Celý den je protivný, nespí a jen řve, řve a řve. Máme úplně nabouraný režim. Snad bude zítra líp. Teď si vzal taťka kočár s křiklounem ven a mám chvilku klid a vychutnávám si ticho.
Nám změna času problém nedělá, ale já osobně mam radši teda letní, kdy je k večeru dýl vidět.
gabi.design píše:
Tak u nás teda katastrofa, vstával teda o hodinu dřív, normálně podle letního času, ale co vyvádí celý den.Jsem dneska zralá na Bohnice. Celý den je protivný, nespí a jen řve, řve a řve. Máme úplně nabouraný režim. Snad bude zítra líp. Teď si vzal taťka kočár s křiklounem ven a mám chvilku klid a vychutnávám si ticho.
U nás taky totálně mazec.
Než usnula bylo pomlau půl jedné. Od šesti vzůru.
Protivná, uřvaná, vzteklá a já už s ní.
gabi.design píše:
Tak u nás teda katastrofa, vstával teda o hodinu dřív, normálně podle letního času, ale co vyvádí celý den.Jsem dneska zralá na Bohnice. Celý den je protivný, nespí a jen řve, řve a řve. Máme úplně nabouraný režim. Snad bude zítra líp. Teď si vzal taťka kočár s křiklounem ven a mám chvilku klid a vychutnávám si ticho.
Já jsem nějak nikdy nepochopila, jak by to na takovéhle mrně mohlo mít vliv. Vstane podle sebe, tak jak je zvyklé a pak už snad režim jede jako jindy, jen posunutý podle dítěte ne? Přece jim nedáváme najíst o hodinu dřív/později, nedržíme je vzhůru o hodinu dýl/nenutíme spát dřív, když se jim nechce/chce… Už to pochopím u větších dětí, když ráno mají vstávat do školky nebo školy, pochopím u dospělých, když musí jít dřív do práce nebo v né v noci o hodinu dýl zůstat.
Ale proč je čtyřměsíční miminko protivnější než jindy? Podle mě se to změně času přisuzovat nedá a jen si to sami tím vysvětlujeme..