Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
PetiteFillette píše:gabi.design píše:Pořád nerozumím. Tak proč se nepřizpůsobíte jemu? Neber to prosím jako rýpání či podobně. Jen to prostě opravdu nechápuPetiteFillette píše:Kdyby se to posunout dalo, tak mu to posunu, ale bohužel. Dneska prostě nejde nic. Navíc teda naše dítě je přesný jak hodinky, co se týče spaní, krmení a dalších věcí a striktně to vyžaduje, takže ho sebemenší věc vždycky rozhodí.gabi.design píše:Já jsem nějak nikdy nepochopila, jak by to na takovéhle mrně mohlo mít vliv. Vstane podle sebe, tak jak je zvyklé a pak už snad režim jede jako jindy, jen posunutý podle dítěte ne? Přece jim nedáváme najíst o hodinu dřív/později, nedržíme je vzhůru o hodinu dýl/nenutíme spát dřív, když se jim nechce/chce… Už to pochopím u větších dětí, když ráno mají vstávat do školky nebo školy, pochopím u dospělých, když musí jít dřív do práce nebo v né v noci o hodinu dýl zůstat.
Tak u nás teda katastrofa, vstával teda o hodinu dřív, normálně podle letního času, ale co vyvádí celý den.Jsem dneska zralá na Bohnice. Celý den je protivný, nespí a jen řve, řve a řve. Máme úplně nabouraný režim. Snad bude zítra líp. Teď si vzal taťka kočár s křiklounem ven a mám chvilku klid a vychutnávám si ticho.
Ale proč je čtyřměsíční miminko protivnější než jindy? Podle mě se to změně času přisuzovat nedá a jen si to sami tím vysvětlujeme..
Taky nechápu, pokud je přesné jak hodinky, tak bude prostě místo v 8 vstávat „už“ v 7 a je to, ne?
Jestli má nabouraný režim, tak jen protože mu ho nějaký dospělý nabourá…
byron píše:
No ale proč ne letní? Bylo by dýl vidět?
Já jsem včera četla, že ten zimní je ten přirozenej čas a ten letní je umělej. ![]()
Každopádně mě je to jedno, ať zimní nebo letní.Hlavně aby byl je jeden.
Jedna příhoda se změnou času:
Pracovala jsem v ÚSP s mentálně postiženými, chytla jsme noční, samozřejmě, jako nováček při změně na zimní čas.....A přesvědčit ty dospěláky, že se měnil čas a že ještě není snídaně, že se ještě nevstává, byl docela oříšek
. Vůbec mi to nevěřili
, jedna klientka mi řekla, že s ečas nemůže měnit, protože jí jdou ručičky kolem dokola a ty ses spletla, teto!
.
Nakonec jsme se dohodli, ale zapotila jsme se
byron píše:Dajdula píše:Tak mě ráno právě tma nevadí, ani mi to nepřipadá tak dlouhý, jako právě ty večery a večer ,,žiju,, dýl tak mě tak nějak štve ta tma vícbyron píše:A ráno dýl tma. Mě prostě ten letní nějak nesedí, nevím proč.
Tak já teda díky malýmu „žiju“ víc ráno a večer brzy odpadávám
.
lucineeccka píše:byron píše:Já jsem včera četla, že ten zimní je ten přirozenej čas a ten letní je umělej.
Každopádně mě je to jedno, ať zimní nebo letní.Hlavně aby byl je jeden.
Já tedy nevím jestli se dá říct že je nějaký čas přirozený, přirozené pro člověka je podle mě se řídit podle slunce, tj. v létě vstávat dříve a chodit spát později než v zimě.
Z praktického hlediska je mi to fuk, 2× ročně ten zmatek, kolik je vlastně hodin přežiju a pokud mám být v 7:00 v práci, tak mě to netěší ani podle letního ani podle zimního.
j.a.n.i1 píše:lucineeccka píše:byron píše:Já jsem včera četla, že ten zimní je ten přirozenej čas a ten letní je umělej.
Každopádně mě je to jedno, ať zimní nebo letní.Hlavně aby byl je jeden.Já tedy nevím jestli se dá říct že je nějaký čas přirozený, přirozené pro člověka je podle mě se řídit podle slunce, tj. v létě vstávat dříve a chodit spát později než v zimě.
Z praktického hlediska je mi to fuk, 2× ročně ten zmatek, kolik je vlastně hodin přežiju a pokud mám být v 7:00 v práci, tak mě to netěší ani podle letního ani podle zimního.
byron píše:
Jedna příhoda se změnou času:Pracovala jsem v ÚSP s mentálně postiženými, chytla jsme noční, samozřejmě, jako nováček při změně na zimní čas.....A přesvědčit ty dospěláky, že se měnil čas a že ještě není snídaně, že se ještě nevstává, byl docela oříšek. Vůbec mi to nevěřili
, jedna klientka mi řekla, že s ečas nemůže měnit, protože jí jdou ručičky kolem dokola a ty ses spletla, teto!
.
To zní logicky, na to bych neměla argument ![]()
PetiteFillette píše:byron píše:To zní logicky, na to bych neměla argument
Jedna příhoda se změnou času:Pracovala jsem v ÚSP s mentálně postiženými, chytla jsme noční, samozřejmě, jako nováček při změně na zimní čas.....A přesvědčit ty dospěláky, že se měnil čas a že ještě není snídaně, že se ještě nevstává, byl docela oříšek. Vůbec mi to nevěřili
.
Však já taky neměla ![]()
Holky, tak u nás to tedy problém je, já to nesnáším
mám s tím prostě problém, nedokážu usnout, dle toho jak si to někdo vymyslí, takže teď budu klímat v devět, super, jenže spát jít nemůžu, tudíž se přetáhnu a pak nemůžu usnout
Takže s tím má pak problém i malý, já bych ráno spala, on vstal po šesté
jako mátoha se tu potácím, díky mě se pak přetáhne i jeho spaní v poledne, neboť dorazíme pozdě
Měl by jít spát teď v sedm, teprve dorazil tatínek, prostě v sedm ho nedoďoubeme a bude zase přetažený
Nám to vadí ![]()
Protože mám ještě jinou práci, asi bych jí nemusela dělat, ale prostě jsem na to zvyklá, chci si i něco přečíst, popovídat s chlapem
To by se můj život scvrkl pouze na život s malým - ráno vstát s ním, usnout chvíli po něm, on nepatří k dětem, co usnou hned ![]()
Já jsem ze změny času rozhozená vždycky, ale ta jarní je tedy pro mě vždycky horší. Jen letos nám do toho vlezly zoubky (nějak si daly na čas a teď rostou rovnou 4 najednou, což je samo o sobě na mašli…) a rýmička. Takže já bych pořád jen spala, zato malá nee. Jinak si myslím, že zmatky přenášíme my dospělí na prťata, kterým je čas zatím totálně ukradený. No, prostě je to celé zbytečný nesmysl, na kterém se už skoro 30 let snažím najít jedinou pozitivní věc, zatím však marně.
Ahoj holky v kolik davate tedka vaše děti spát ??malej 13 měsícu chodil spavat 199 45 dle stareho a tedka sme daly o čtvrt hod pozdeji a ještě se vrtěl .Vubec nevím kdy ho davat ale nechci aby chodil v deset večer
Tak mala normalne chodila v sedm a dneska sem ji davala uz o pul sedme staryho casu,takze vlastne o pul osme.
Ahoj,tak já spíš dodržuju cca 6-ti hodinový interval od odpoledního spánku(mám 17 měsíční holku/,takže když odpoledne vstávala ve 14:30,večer jsem ji dala zhruba ve 20:15-čili stejně jako po starému.Je ale fakt,že se půl hodiny převalovala a vrtěla/ačkoliv již dříve zívala/ a teď se ještě 2× probudila,ale to nevím,jestli mám přičítat změně času,spíš asi ne.Jinak dnes ráno vstala dřív než obvykle,takže po obědě šla taky spát jako po starému,ale jsem zvědavá,jak to bude probíhat zítra a další dny.