Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Holky připadám si strašně. Naší male jsou dva měsíce a teď jsme byli na prázninách u moji mámi bydlíme od sebe totiž 160km tak tam jezdime na dýl. A ja začala male dvat na noc UM. Předtím nám MM stačilo a spala mi krásně, ale pak se mi začla budit po hodině a půl v noci. a když ji večer dám UM tak mi spinká krásně skoro celou noc.No a moje máma do mě začla šít, že musím na noc kojit i v noci že prostě musím kojit atd.Na male jde vidět že ji to už nestačí. přez den to zvládáme to kojime taky třeba i po hodině a jde na ni vidět že je hladová, ale v noci bych se chtěla aspoň trošku vyspat. a ted se citim hrozně. že jsem špatná máma že ji nedám to co potřebuje. Když do mě máma začla takhle. Myslíte že bych to měla vydržet a kojit? dělala jste to některá takhle?
@Mimise Nemám dost zkušeností ti poradit, ale co bych chtěla říct, že nikdo není špatná máma, protože nekojí plně, to je úplný hon na kojení a za to trápení to nestojí. Já osobně kdybych viděla, že dítko je spokojené, když dostane UM, tak bych se tomu nebránila, prostě spokojená maminka je spokojené miminko
Záleží na tobě, jestli kojit chceš, tim, že budeš dávat UM se z tebe špatna máma nestane. Ale je pravda, že dokrmovani um v takto nízkém věku často vede k brzkému odstaveni. Mala může mit růstový spurt a opravdu ji ted mlíčko nestačí, chce to často přikládat a ono začne téct více. Ale je pravda, že plně kojene děti málokdy spi elou noc, ale je to jen na vás a jak vám to vyhovuje
A neni to spis rustovy spurt? ze zkusenosti bych se priklonila spise k mame, ale ja do vas nevidim, takze spise delej tak, jak to vyhovuje jen tobe a male
pokud nemas to srdce zkusit jednu noc vydrzet to bez UM, tak ji to mlicko dej, urcite ji to neublizi a ty se vyspis
vim o cem mluvim (davala jsem UM do 3 mesicu a okolo 7 mesice se mi budila 7,8× za noc)
Udělej to tak jak ti to vyhovuje s tím, že musíš počítat, že se může stát, že začne odmítat MM a skončí na UM. I když spaní celou noc po UM je super.
Při zvýšení poptávky se zvedne nabídka mléka - chce to jen vydržet než se to upraví. Moje dcera odmítala prikrmy a stačilo ji jenom kojení ještě i v roce, kdy mela 10,5 kg. Pamatuju si jak jsem chtěla zavádět příjmy už před 6tym měsícem, protože ji to moje mléko přece nemůže stačit, když už má přes 9 kg ![]()
Já jsem kojila po 2h v noci ještě ve 13 měsících (když byla úplně malá, tak po 3h). Pak jsem teda padala na hubu (i s těhotenstvím rok a půl se spánkem max 3h v kuse), takže jsem odstavila, ale to bylo po delší době… Být Tebou, zkusím vydržet: nevím, co všechno máš na práci, že se potřebuješ vyspat, ale prostě všechno omez, choď si s ní lehnout přes den, a soustřeď se jen na kojení. Já bych se na nějakej úklid nebo jinou práci vykašlala.
Ale samozřejmě pokud to nejde, tak to UM dej…
@Mimise My meli od zacatku problemy s kojenim. vybojovala jsem si to, ale bez vecerni UM se to neobeslo. Hodne jsem to obrecela. Nas doktor me uklidnil, ze jedna davka UM denne neznamena, ze dite neni plne kojeno.
Zalezi jen na Tobe, jak Ty to citis. Zpetne muzu rict, ze nam ta lahvicka denne neublizila.
Jo, a urcite nejsi spatna mama ![]()
Zkoušeli jsme to i bez UM to je jasny. a to se budila po te hodince a řvala jak tygr. Mléka mám dost, prsa mám naleté pořád, ale jako kdyby jako kdyby jste měli strašnej hlad a dali vám je sušenku. Tak mi to přijde. Takže kojime na jedno prso až ho uplně vysaje a to na jedno kojení, a ještě ji to nestačí tak jdeme na druhe a z toh vytahne tak pulku.No a za hodinku hodinku a pul řve znova. V noci vydrží tu hodinku a to jsme kojili pul hodiny aby se pořádně najedla. Kojici čaj piju, jím i hutnější jídla, omáčky atd.
Ale děkuju za odpovědi nějak to zkusíme ještě.
@Mimise píše:
Zkoušeli jsme to i bez UM to je jasny. a to se budila po te hodince a řvala jak tygr. Mléka mám dost, prsa mám naleté pořád, ale jako kdyby jako kdyby jste měli strašnej hlad a dali vám je sušenku. Tak mi to přijde. Takže kojime na jedno prso až ho uplně vysaje a to na jedno kojení, a ještě ji to nestačí tak jdeme na druhe a z toh vytahne tak pulku.No a za hodinku hodinku a pul řve znova. V noci vydrží tu hodinku a to jsme kojili pul hodiny aby se pořádně najedla. Kojici čaj piju, jím i hutnější jídla, omáčky atd.Ale děkuju za odpovědi nějak to zkusíme ještě.
a na to si prisla kde? mleko neni sytejsi, protoze jis huste jidla
nebo jsem ja mimo? ![]()
hlavne vyvazena strava
jestli ti to mala dovoli zkus nejake lusteniny, to pomohlo hodne me
Tak já to udělala taky tak a nemám opravdu žádný výčitky, naštěstí se obklopuju "normálníma " lidma, nikdo mi to ani slovem nevytkl, naopka moje máma a tchýně s tím ihned souhlasily, říkaly, hlavně, že jsi v pohodě ty..a když na to nic neříkala ani synova pediatrička, která je mimo jiné odbornice ještě přes výživu, tak asi UM není zas tak špatný..
No u nás to bylo tak, že syn je jedlík, v 6ti týdnech asi přišel sprut a já to vydržela chvíli a byla jsme akorát vynervená z neustálého kojení ![]()
Nasadila jsme na noc UM, pak ještě přes den 1×..dlouho to u nás vypadalo tak, že jsem denně 4× kojila + 2× UM..A bylo mi to jedno, dítě spokojené, on skoro vůbec nepláče, já spokojená, dítě spící 10-11 hodin v noci vkuse…
Klidně bych to tak udělala i u druhého a vůbec si za to nepříjdu špatná
Ted už má syn jiný jídelníček, jí už i zeleninu, ovoce, má půl roku, ale stále 3× denně kojím…aspoň něco..neměj výčitky! Dělej to tak, jak chceš ty a jak to vyhovuje tobě ![]()
@Mimise píše:
Holky připadám si strašně. Naší male jsou dva měsíce a teď jsme byli na prázninách u moji mámi bydlíme od sebe totiž 160km tak tam jezdime na dýl. A ja začala male dvat na noc UM. Předtím nám MM stačilo a spala mi krásně, ale pak se mi začla budit po hodině a půl v noci. a když ji večer dám UM tak mi spinká krásně skoro celou noc.No a moje máma do mě začla šít, že musím na noc kojit i v noci že prostě musím kojit atd.Na male jde vidět že ji to už nestačí. přez den to zvládáme to kojime taky třeba i po hodině a jde na ni vidět že je hladová, ale v noci bych se chtěla aspoň trošku vyspat. a ted se citim hrozně. že jsem špatná máma že ji nedám to co potřebuje. Když do mě máma začla takhle. Myslíte že bych to měla vydržet a kojit? dělala jste to některá takhle?
A co tvoje prsa na to, že celou noc nekojíš? Myslím, že nekojení v noci ti povede k tomu, že ti pak bude ubývat MM, nakonec začneš přikrmovat UM i přes den a za chvíli jste na UM úplně.
Hele, tak to já bych musela být extra špatná máma, náš malej byl na UM plně
od necelých 3 týdnů věku. Nemyslím, že mu to nějak ublížilo a nemocnej taky nebyl víc, než kdyby byl kojenej - což je tak nějak všeobecně v podvědomí.
A možná má malá už růstový spurt.
@Mimise Dělala jsem to úplně stejně, víceméně jsem se snažila kojit jen tak 6 týdnů, ale malá pořád řvala, kojila jsem co hodinu a to půl hodiny, takže já vlastně kojila nonstop
Sama Dr. mi řekla že takhle neee a ať nasadím UM..a pohoda. Děcko šťastné, já šťastná a dokonce se mi už dařilo uvařit i oběd
Mamka mě naštěstí v tomhle podporovala od začátku, to víš my všichni vyrostli na sunaru.
Dělej to tak, jak to vyhovuje vám oběma
co já si vyslechla keců, jak prostě musim kojit, že je to nejdůležitější věc na světě
ale mlíko prostě nikde a po třech týdnech řevu, pláče a pendlování mezi prsem a flaškou, jsem to prostě vzdala. Byl to takovej stres, že by se mi to mlíko stejně nikdy neudělalo
takže jsme na UM, spokojený, jen růstovej spurt byl teda zážitek, fuj
a stejně mi nespí celou noc, budí se pravidelně po 2-3hodinách. Takže ať mi lidi nekecaj, že UM víc zasytí a prcek vydrží dýl ![]()