Dělám to špatně? - Kojení a UM v noci

Napsat příspěvek
Velikost písma:
22074
18.8.13 08:50
@Mimise píše:
Holky připadám si strašně. Naší male jsou dva měsíce a teď jsme byli na prázninách u moji mámi bydlíme od sebe totiž 160km tak tam jezdime na dýl. A ja začala male dvat na noc UM. Předtím nám MM stačilo a spala mi krásně, ale pak se mi začla budit po hodině a půl v noci. a když ji večer dám UM tak mi spinká krásně skoro celou noc.No a moje máma do mě začla šít, že musím na noc kojit i v noci že prostě musím kojit atd.Na male jde vidět že ji to už nestačí. přez den to zvládáme to kojime taky třeba i po hodině a jde na ni vidět že je hladová, ale v noci bych se chtěla aspoň trošku vyspat. a ted se citim hrozně. že jsem špatná máma že ji nedám to co potřebuje. Když do mě máma začla takhle. Myslíte že bych to měla vydržet a kojit? dělala jste to některá takhle?

Jaká jsi máma, to se nehodnotí podle délky a množství kojení.

Pokud chceš dítě přikrmovat a máš z toho dobrý pocit, je to čistě Tvoje věc. Jen musíš být smířena s tím, že tenhle postup ve většině případů vede k postupnému odstavení dítěte - pokud Ti to nevadí a nebudeš tady za měsíc zakládat plačtivou diskusi „malá odmítá prs a mně je to líto, co mám dělat?“… tak je všechno v pořádku a maminka nemá právo Ti do toho mluvit. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lo
6285
18.8.13 08:50
@Reňulín píše:
A co tvoje prsa na to, že celou noc nekojíš? Myslím, že nekojení v noci ti povede k tomu, že ti pak bude ubývat MM, nakonec začneš přikrmovat UM i přes den a za chvíli jste na UM úplně.

to nechápu, proč by měla být na UM úplně? Já dokrmuju UM syna od jeho 6ti týdnů a on má teď půl roku a stále 3× denně kojím :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3244
18.8.13 08:59

Dělej to tak, jak ti to vyhovuje, nemám ráda ten hon na kojení, co se v dnešní době rozběhl, ačkoli sama plně kojím a jsem za to moc ráda, tak se mi nelíbí, že je kvůli tomu přístupu spousta maminek na nervy, jakmile se objeví v kojení nějaký problém. To, že dáš malé MM z tebe v žádném případě nedělá špatnou mámu, důležité jsou úplně jiné věci a především samozřejmě to, aby malá neměla hlad, ať už se toho dosáhne jakýmkoli způsobem :) Jen se připrav na to, že pokud nebudeš v noci kojit, postupně ti ubude mlíčka. Já jsem jednu dobu kojila v noci jen z levého prsa, protože ho má malý raději než to pravé a bylo to pro mě pohodlnější, a po cca týdnu se mi to pravé přestalo nalívat a bylo v něm jen tak ‚na cuc‘, že bych ho z něho neuživila. začala jsem znovu kojit v noci z obou a po týdnu bylo zase vše ok. Takže pokud nadále chceš kojit alespoň přes den, tak bych doporučila alespoň 1 x v noci vstát a odstříkat úplně do prázdna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1780
18.8.13 09:08

No tak jste mě z části uklidnili děkuju. Mala se naji v pul 8 až v 9 jak se ji chce.To ji dám UM usne mi v 11 a pak se mi vzbudí někdy ve 4 v5 někdy až v 6.A to ji dávám už svoje MM. a prsa mám nalite pořád stejně. A jak píšete ten stres je hroznej. každej do mě hučí, že musím kojit. Já kojím, ale prostě co hodinu to je u prsa. Jinak je to zlatíčko když nema hlad a prdíky tak vubec nepláče.Uvidime.Ale když přejdeme na UM tak prostě přejdeme na UM. Hlavně když bude mala spokojená. Oporu mám v manželovi. ten mi řekne, mže jine děti jsou na UM od narození a taky žijou. Tak aspoň že tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
724
18.8.13 09:16

Já teda nevim, ale u prvního jsem kojila jen částěčně do 4měs. a u druhého jak jsem s snažila tak jen měsíc a něco. Když MM nestačí tak neni důvod proč se trapit. Ani dítěti to neprospívá když se budí každou hodinu. Jak píše Acinore taky jsme opčas vstávali po 2-3 hodinácc, ale aspon už to nebylo po hodině.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12185
18.8.13 10:00

Jsem sice zastánce kojení, ale také souhlasím s tím, že to nemá být za každou cenu. Špatná máma budeš, až se zacneš kvůli tomu stresovat natolik, že zacneš byť na malou neprijemna. Dělej, jak sama cítíš. Mamce se pokus vysvětlit, že ať se nezlobí, ale že vidíš, že vám to takhle vyhovuje, že malá stále mm dostává a že jsi ráda, že můžeš kojit, ale ne za každou cenu. Pokud mamka nepochopí, tak ji prostě řekni, že je to Tvoje dítě, že si ráda poslechnes rady a názory, což už sis v tomto případě poslechla, ale konečné rozhodnutí, jak krmit je na Tobě, jako mámě dítěte až Ty to budeš dělat takto. Já měla něco podobného doma s učením na nočním… Už by měl umět, musíš, musíš, musíš. :zed: takže jsem taky nakonec řekla něco podobného. Celý den byla u nás napjatá atmosféra, ale pak už byl klid.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Elenloth
18.8.13 10:01

Myslím, že dávkou UM na noc se malé nic nestane, ale rozhodně bys neměla poměr UM zvyšovat. Problém je v tom, že pro tvorbu mléka je kojení v noci důležité, takže být tebou tak bych se přemohla a jednou v noci vstala a odstříkala obě prsa. Pauza mezi kojeními by neměla být delší než 6 hodin do tří měsíců věku dítěte. Potom se tvorba ustálí. Naprosto tě chápu, že se chceš vyspat, ale zkus si to nějak rozplánovat, abys neměla pauzu delší než těch hodin. Mohla by se ti snižovat tvorba mléka a brzy byste mohli skončit na UM úplně.

• Citovat
  • Upravit
1733
18.8.13 10:18

To jaká jsi máma určitě nemá co dělat s tím, čím krmíš. Jestli se chceš vyspat, zkus kompromis a alespoň jednou v noci, třeba ve dvě nakoj. Jestli přestaneš kojit v noci úplně, tak je velká pravděpodobnost, že se nebude navyšovat množství mlíčka. A to bys ty právě potřebovala, aby se ho začlo dělat více. Vstávat jednou nebo dvakrát za noc není žádná tragedie a ve dvou měsících je normální, že to malá ještě pořebuje. Večer zkus nakojit a UM jen dokrmit. Uvidíš, jak vám to půjde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1790
18.8.13 11:13
@Mimise píše:
Zkoušeli jsme to i bez UM to je jasny. a to se budila po te hodince a řvala jak tygr. Mléka mám dost, prsa mám naleté pořád, ale jako kdyby jako kdyby jste měli strašnej hlad a dali vám je sušenku. Tak mi to přijde. Takže kojime na jedno prso až ho uplně vysaje a to na jedno kojení, a ještě ji to nestačí tak jdeme na druhe a z toh vytahne tak pulku.No a za hodinku hodinku a pul řve znova. V noci vydrží tu hodinku a to jsme kojili pul hodiny aby se pořádně najedla. Kojici čaj piju, jím i hutnější jídla, omáčky atd.
Ale děkuju za odpovědi nějak to zkusíme ještě.

jenže to taky může plakat, že bolí bříško. Mezi kojením by měla být dvouhodinová pauza, aby stačila mlíčko strávit a jakmile se nestrávené smíchá s čerstvým, způsobí bolení. Takhle malé miminko by ještě nemělo nejíst celou noc, maximálně 4 hodiny a je jedno zda UM nebo MM. Mateřské stačí alespoň do 4 měsíce, tak ještě vydrž ;) Někdy pláčou, že nemají hlad, chtějí prostě cítit maminku a pak je to kolotoč, že propláčou celou noc :( Někdy dokonce stačí, aby maminka spala 2-3 noci v jiné místnosti a mimi necítilo mlíčko a spinkají v klídku pak i 6 hodin, ale to až tak v půl roce, tak držím moc pěsti, ať se brzy sehrajete a jste obě spokojené :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
346
18.8.13 15:15

@Mimise Ahoj nejsem sice žádný odborník, ale být tebou vykašlu se na mámu co říká. Ono jako mají zkušenosti atd. ale ty si máma té malé ne tvá mamka. Já jsem taky měla problémy s tím jestli jsem nebo nejsem špatná máma. Malému od 2 měsíců nestačí moje mléko tak ho přikrmuju-taky jsem k vůli tomu měla výčitky. Dala jsem ale na radu holek tady. To že dáš UM mléko neznamená že jsi špatná máma, nebo že něco děláš špatně. Přece nenecháš dítě řvát hlady. Dej ji UM když nestačí MM když bude spokojená není co řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1780
18.8.13 18:10

@Alena27 jeee to je uplně moje situace.je to jedlík a já ji nestačím. Teď jsme z toho hotová, ne že bych si to vyčítala, ale ten pocit když jí nedám sama to co potřebuje a musím si pomáhat UM.Asi je to lidma co do mě hustí a i teď co se děje kolem kojení. Prostě ženská která nekojí je špatná, nebo neschopná podle meho okolí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4336
18.8.13 18:19

@Mimise
Holky, fakt se na okolí vyprdněte a soustřeďte se na toho prcka před vámi a sami
na sebe. Jak vám asi tak okolí pomůže, když mimčo bolí bříško a pláče? Poradíte si nakonec taky samy. Vy jste maminy a fakt nejlíp víte, co vaše mimi potřebuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
501
18.8.13 19:23

Ahoj, dělám to přesně jako ty - přes den je malá (7 týdnů) na MM a v noci dostává dvě dávky UM. Dělám to takhle už od porodnice, dětská doktorka s tím souhlasí a i v porodnici neviděli problém. Krmím tedy ve 24:00 a pak až v 5:00. V noci ale neodstříkávám a mléka mám pořád stejně, takže bych řekla, že noční laktace je individuální. Pokud se malá odstaví, tak to budu brát jako fakt a rozhodně si z toho nepůjdu hodit mašli. Takže se nenech ukecat na něco proti své vůli a dělej to tak, jak si myslíš :) já to vždycky beru tak, že nejpodstatnější je, aby byla spokojená (a VYSPANÁ) matka! :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
346
18.8.13 20:34

@Mimise Víš jak jsem z toho byla já hotová, jak jsem si to vyčítala že jsem neschopná matka, která nedá svému dítěti to co potřebuje. Probrečela jsem noci jen kvůli tomu. Nakonec jsem z toho byla já nešťastná, prcek i můj manžel protože nevěděl jak mi pomoct. Nakonec přišel z lékárny s příkrmem že je to podobné mateřskému mléku-takže pro malého prcka dobré (mám Hipp). No a od té doby jsme spokojení všichni. Malému vždycky dám svoje „nádoby“ co tam je to cucne a když ještě má hlad tak mu dám flašku (mám tommee tippee-savička je podobná prsu). Takže ti radím NIKOHO neposlouchej řiď se vlastním rozumem a svým citem, je to tvoje dítě a není nic důležitějšího než aby jste ty a malá byli spokojení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1709
19.2.19 06:24

Prosím poraďte mě. Mam syna ,má 3 měsíce ,poslední týden se budí v noci každou hodinu na jídlo.Jsem nevyspana ,mam ještě dvouletou dceru. A přes den sem úplně nepoužitelná. Myslíte ,že mám zkusit dat um na noc?Jak není u prsa ,tak jen řve a nevyspime se nikdo.Dnes v noci je to snad nejhorší ,už od jedné hodiny js vzhůru, malý vždy na chvíli usne,ale pak se zase vzbudi a chce jist.Poradíte někdo ?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová