Délka rodičáku

21
27.6.12 11:04

Delka rodicaku

Jsem tehotna a premyslim jak to zaridit s praci po porodu. Materska je jasna, ale co ta rodicovska… Nevite nekdo jestli se da rodicovskou cerpat pouze pulroku a pak se vratit do praci?
 Dekuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
578
27.6.12 11:07

Myslím, že si musíš zvolit tu nejkratší variantu, abys brala co nejvíc, a do práce se můžeš vrátit kdy chceš, ale o rodičovskou přijdeš. Leda by šel na rodičovskou manžel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14367
27.6.12 11:11

Můžeš do práce i dřív, ale nevyčerpáš ty peníze, těch 220 000 Kč. Já jsem taky chtěla na míň než 2 roky, ale paní mi řekla, že nemůžu dostávat víc jak 11 500 Kč měsíčně, tak jsem to dala do těch 2 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
27.6.12 11:15

V podstatě můžeš rodičák čerpat jak dlouho chceš, pokud si hlídání dítěte zajistíš jinak než jeslemi či školkou.
Jinak vrchní hranice čerpání je 11,5tis, částka k vyčerpání 220tisTakže během půlroku ji rozhodně nevyčerpáš. Ale ukončit rodičák, dát dítě do jeslí a jít do práce určitě můžeš, násilím tě na rodičovské dovolené nikdo držet nemůže.

Jen tedy jedna praktická - můj roční syn se teď potýkal s lehkou formou separační úzkosti, už to celkem přešlo, ale i tak ho to pořád někdy chytá, zrovna včera ho hlídala moje maminka, na kterou je od narození zvyklý a stejně většinu času řval a jakmile jsem se zjevila na obzoru, tak se na mě přilepil. Kdyby to bylo buď jít do práce nebo přijít o střechu nad hlavou, tak bych to asi nějak musela překousnout, ale pokud je to finančně možné, tak bych dítě v tomto věku rozhodně do jeslí nedávala, maminku ještě potřebuje :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
27.6.12 11:22

Můžeš jít po MD do práce, čerpat RD, ale o dítě musíš mít postaráno - ne jesle nebo školka, ale dost bych se bála toho, jestli dítě nebude úzkostné, v určitém věku jsou nejvíc fixované na mámu a ta když zmizí, tak brečí a brečí a brečí. CO třeba v noci? Ty děti to mají v sobě a řekla bych, že pak můžou víc brečet v noci…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21
27.6.12 11:35

Dekuji vam vsem za odpovedi :)
Taky pochybuji o tom zda opravdu je vhodne dat rocni dite do jesle ale bohuzel asi budu muset. Mam na krku hypoteku a nevim zda pritel bude schopny hradit vsechny naklady :( Uvidime :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Taz
630
27.6.12 11:35

@straw

Nejkratší RD je 2 roky a rodičovský příspěvek tak 11500kč. Ale vrátit do práce se můžeš kdykoli.
Pokud dáš dítě do jeslí, tak o rodičovský příspěvek přijdeš.
Pokud budeš mít na hlídání babičku nebo chůvu, tak nastoupíš do práce a RP ti bude chodit dál do 2 let věku dítěte. Taky jsem to tak měla, pracuju s manželem na směnný provoz, tak jsme se u malýho střídali, chodila jsem jen na pár služeb… :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Taz
630
27.6.12 11:38

@straw

A s těma jeslema… třeba budeš mít malýho pohodáře… Náš šel kdykoli kamkoli s kýmkoli… Ve školce je od 2 let a chodí tam od začátku rád.
A pokud jsou třeba peníze, tak to ani jinak nejde… Znám to… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53
27.6.12 12:06

Počkejte děvčata od nového roku by to nemělo mít vliv na děti jestli jsou ve školce nebo jeslích ale nevím to 100%ˇ, ale pokud budeš mít zajišěno hlídání tak si při rodíčáku můžeš přividělat kolik chceš aniž bys to musela hlásit na sociálce. No ale raději bych došla na sociálku a s nějakou ochotnou paní to tam vše probrala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
27.6.12 12:18
@monika1981 píše:
Počkejte děvčata od nového roku by to nemělo mít vliv na děti jestli jsou ve školce nebo jeslích ale nevím to 100%.

To je pravda jen částečně, je to jedno u dětí nad 2 roky (při čerpání rodičáku v nové variantě). Do 2 let je docházka omezená na 46 hodin měsíčně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat