8 měsíců v práci a těhotná

9786
26.6.12 17:12

8 měsíců v práci, a těhotná

Ahoj maminky :roll: potřebuji poradit..
Před týdnem jsem zjistila, že s přítelem čekáme první miminko :hug: moc se na něj těšíme, ale hlavu mám plnou otázek, jelikož jsem 15.11. 2011 začala pracovat a smlouvu mám na dobu určitou do 31.10.2012.Jsem v práci teprve krátce a tak se bojím, jak na tom budu finančně.. Je mi 20let a toto je mé první zaměstnání, můžete mi poradit? když od července půjdu na rizikový, kolik budu dostávat? Mohu si vybrat, na jak dlouho chci jít na mateřskou? jak je to s porodným? Prodlouží mi zaměstnavatel smlouvu? děkuju :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
102087
26.6.12 17:16

Jelikož nepíšeš jaký máš plat, tak ti těžko můžeme napsat kolik budeš dostávat.
Na mateřskou nárok mít budeš a tím pádem si i budeš moct volit délku rodičáku.
S porodným záleží jaký máte oba s přítelem dohromady příjem.
Smlouvu ti zaměstnavatel prodloužit nemusí a spíše tipuju, že ani neprodlouží.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10048
26.6.12 17:17

No řekla bych že nebudeš mít mateřskou protože nemáš odpracovanej rok, pokud by si šla na rizikový. Šéf ti místo asi držet nebude, většinou se to nedělá…ale nevím jaký máte vztahy.
Jinak by si měla ode dne porodu rodičák, kterej je dle délky (2,3,4,) roky.
Doufám že se nepletu ale holky mě kdyžtak opraví :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
26.6.12 17:23
@Dice píše:
No řekla bych že nebudeš mít mateřskou protože nemáš odpracovanej rok, pokud by si šla na rizikový. Šéf ti místo asi držet nebude, většinou se to nedělá…ale nevím jaký máte vztahy.
Jinak by si měla ode dne porodu rodičák, kterej je dle délky (2,3,4,) roky.
Doufám že se nepletu ale holky mě kdyžtak opraví :kytka:

Pleteš, neb odpracovaných jednak stačí 270 dní a jednak se neschopenka za trvání pracovního poměru do těhle odpracovaných dní počítá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10048
26.6.12 17:23

Ok, díky za opravu, tím líp pro zakladatelku :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
779
26.6.12 17:27
@j.a.n.i1 píše:
Pleteš, neb odpracovaných jednak stačí 270 dní a jednak se neschopenka za trvání pracovního poměru do těhle odpracovaných dní počítá.

ale těch 270 je pracovních dní ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9786
26.6.12 17:31

Měsíčně mi na účet chodí cca 16tis,.. v týdnu si dojdu na sociálku, kde mi určitě vše vysvětlí, ale jelikož s přítelem o tom doma po večerech diskutujem, chci být alespoň v obraze :) a kolik se bere ta mateřská? slyšela jsem, že se to od tohodle roku zase změnilo? děkuju :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14856
26.6.12 17:31

@Dice taky myslis, ze se pletes, ja jsem nastupovala tusim zacatkem zari, otehonotnela jsem v lednu, od unora jsem tusim byla v neschopnosti, tak jsem mela odpracovano 5 mesicu. Materskou jsem dostala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20885
26.6.12 17:33

A ty už víš že budeš mít rizikové těhotenství?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14856
26.6.12 17:34

@Misulka P tak to by jsi na tom mela byt lip nez ja, ja mela hrubeho cca 14 000 (neziskovka :? ), cisteho 11 a neco, materskou jsem mela jen o chlup nizsi jak vyplatu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
26.6.12 17:35
@ivulk píše:

Ne, je to doba, po kterou trvá pracovní smlouva. Když pobíráš nemocenskou, tak ji taky nepobíráš jen za pracovní dny.
Takže když je smlouva na rok, tak má 365dnů odpracováno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9786
26.6.12 17:38

No zatím jsem to ani neřekla v práci, ale určitě to nebude problém ;) je to těžká práce a moje doktorka je známá, která by mi nedoporučila jinak :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9786
26.6.12 17:52

A jaký je rozdíl mezi mateřskou a rodičákem… takže když do července budu v práci a od srpna půjdu na rizikovku, tak mě zaměstnavatel bude platit do konce smlouvy, která mi končí v říjnu? a pak budu hlášená na pracáku, ale budu mít odpracovaný rok, takže bych mohla pobírat lepší peníze? ale mateřskou budu pobírat až 6-8 týdnů před porodem, to znamená že nebudu od toho října pobírat žádné peníze? :think: potřebuji to vysvětlit polopatě, jsem ztracená 8o :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9786
26.6.12 18:00
@suik píše:
@Misulka P tak to by jsi na tom mela byt lip nez ja, ja mela hrubeho cca 14 000 (neziskovka :? ), cisteho 11 a neco, materskou jsem mela jen o chlup nizsi jak vyplatu.

Nevím zda na tom budu líp jak ty :| protože jestli koukaj i na příjmy, tak s přítelem máme přes 30tis měsíčně, takže pochybuji že budu mít nějaké výhody :?: porodné mě asi taky mine,.. tak jsem zvědavá kolik budu pobírat. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
26.6.12 18:16
@ivulk píše:

Ne, těch 270 dní je kalendářních.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek