Odpracovaných 270 dnů i při rodičáku

2
23.6.12 07:52

odpracovaných 270 dnů i při rodičáku

Ahojky chtěla bych se zeptat? Mohu i do těch 270 dní co musím odpracovat abych měla nárok na druhou mateřskou počítát i dny co jsem odpracovala za dobu kdy jsem byla s prvním dítětem na rodičáku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24798
23.6.12 08:08

Pokud za tebe zam. platil nemocenské pojištění, tak ano.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5215
23.6.12 08:18

Podstatné je být stále zaměstnaná, na sociálce mi to bylo tak řečeno.
V tvém případě když jsi na rodičáku tak za tebe zaměstnavatel zdravotní asi neplatil a dík tomu eventuálně nárok nemáš. Pokud ho platil a máš s ním stále smlouvu tak nárok máš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
23.6.12 08:30

Nemusí mít platnou smlouvu. Je tam ochranná lhůta…
Zakladatelko - prostě platí stejná pravidla a je jedno, jesti jsi u toho pobírala rodičák, nebo ne.

@lecka Jde o nemocenské pojištění, ne zdravotní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
657
23.6.12 09:00

Ahoj, omlouvám se že sem vstupuju s otázkou, ale souvisí to s tim :). Studuju VŠ a mám dohodu o provedení práce už dva roky ve stejné firmě, pracuju asi dva, tři dny v týdnu. V létě každý den. Tato doba se asi do těch 270 dní nezapočítává, abych měla nárok na rodičák, že? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5215
23.6.12 09:23

@Pipet aha tak to se omlouvám za mystifikaci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
23.6.12 09:29
@Kačta píše:
Ahoj, omlouvám se že sem vstupuju s otázkou, ale souvisí to s tim :). Studuju VŠ a mám dohodu o provedení práce už dva roky ve stejné firmě, pracuju asi dva, tři dny v týdnu. V létě každý den. Tato doba se asi do těch 270 dní nezapočítává, abych měla nárok na rodičák, že? :think:

Na rodičák má náro každý. Každý čerpá celkovou částku 220 000 Kč. Pokud máš nárok na mateřskou, můžes si zvolit i délku (čili výši čerpání), nyní lze i pokud má nárok na PPM manžel, volit délku přes něj.

Ty ses ale předpokládám ptala právě na tu mateřskou - takže ne, z dohody o provedení práce se neodvádí pojistné, takže nárok na mateřskou dovolenou nevzniká.

"Nevýhody DPP:

• Z DPP se neodvádí sociální ani zdravotní pojistné, tudíž nezakládá účast na důchodovém a nemocenském pojištění. Zaměstnanec tak nemůže z dohody nárokovat nemocenské dávky.
  • Není možné sjednat právo zaměstnance na důležité osobní překážky v práci ani nárok na dovolenou.
  • Nenáleží odstupné."
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
657
23.6.12 14:44
@Kallkapa píše:
Na rodičák má náro každý. Každý čerpá celkovou částku 220 000 Kč. Pokud máš nárok na mateřskou, můžes si zvolit i délku (čili výši čerpání), nyní lze i pokud má nárok na PPM manžel, volit délku přes něj.

Ty ses ale předpokládám ptala právě na tu mateřskou - takže ne, z dohody o provedení práce se neodvádí pojistné, takže nárok na mateřskou dovolenou nevzniká.

"Nevýhody DPP:

• Z DPP se neodvádí sociální ani zdravotní pojistné, tudíž nezakládá účast na důchodovém a nemocenském pojištění. Zaměstnanec tak nemůže z dohody nárokovat nemocenské dávky.
  • Není možné sjednat právo zaměstnance na důležité osobní překážky v práci ani nárok na dovolenou.
  • Nenáleží odstupné."

Aha, díky… A nárok na mateřskou bych měla v případě trvalého pracovního poměru, že? A ještě dost hloupá otázka :oops:..Jaký je rozdíl rodičák/mateřská a o kolik bych tak asi přišla na tý mateřský? :oops: Díky, jsem v tom nováček…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
23.6.12 16:38

@Kačta
Mateřská - peněžitá pomoc v mateřství, vyplácí ji OSSZ (jako nemocenské…), počítá se z platu (a teď nechci kecat, okolo 70% myslím…) začíná 6-8 týdnů před porodem a vyplácí se 28 týdnů (37 při vícečetném těh.).

Rodičák - rodičovský příspěvek, vyplácí ÚP - odbor státní sociální podpory (jestli se tak ještě jmenuje vůbec), nárok mají všichni, kdo mají dítko, aktuálně je to tak, že máš 220tis. a můžeš je vyčerpat „jak chceš“ - omezení podle toho, jestli jsi měla tu PPM, jak velkou (lze řešit přes otce dítěte, pokud matka neměla nárok, ale otec teoreticky ano) - ty bys měla nárok ode dne porodu na nějakou nižší měsíční částku (rozpočítej si to na čtyři roky? nevím, je to teď od nového roku nově), jinak se začne vyplácet po konci mateřské max. 11500,– měsíčně myslím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat