Co je to sleva na dani na dítě?

Anonymní
23.6.12 00:18

Co je to sleva na dani na dítě?

Píšu jako anonym protože se za svou blbost opravdu stydím. Jsem studentka VŠ, nyní budu přerušovat protože za necelý měsíc rodím. Přítel přišel z práce s tím, že mu někdo říkal, at si nechá uplatnit slevu na daních až se mimčo narodí. Přiznám se, že o tom slyšíme oba poprvé, vůbec nevím o co se jedná a co si pod tím mám představit. Chtěla jsem to najít na netu, ale většinou mi to vyhodí jen diskuse a navíc já bych to z nějakého odborného článku asi stejně nepochopila. Můžete mi proto prosím někdo říct o co se jedná?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8566
23.6.12 00:27

Tady to je popsané tak, že to určitě pochopíš ;)
 http://www.finance.cz/…ni-na-deti-/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17095
23.6.12 02:57

Jednoduše řečeno, pokud přítel vydělává nějaké peníze tak určitě i platí daně. A když se vám narodí miminko, tak mu tu vypočtenou daň sníží o 967 korun. Takže bude státu platit méně. Myslím, že stačí pak přinést zaměstnavateli rodný list, kde bude napsaný jako otec a oni mu to v účtarně zpracují. Akorát si nepsala, jestli je přátel taky student nebo už pracuje. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20040
23.6.12 07:32

@jazminka27 napsala ze pritel prisel z prace s tim ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3362
23.6.12 07:37

Navíc může se to uplatňovat každý měsíc (mzda bude vyšší o ten bonus 967kč) anebo o to žádat jednou ročně v daňovém a vrátí ti pak najednou 967*12, takže nějakých 11tis cca my to děláme spíš takhle…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2183
23.6.12 07:42

Ted to zvedli na cca 1170 mesicne nevim presne. pokud potrebujete kazdy mesic kazdou korunu tak at odevzda rodny list ditete u zamestnavatele a bude o tuto castku mit vyssi cisty prijem mesucne. druha moznost je neodevzdat rodny list a pak pri danich narokna slevu uolatnit pak dostanete 12×1170 korun najednou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17095
23.6.12 08:09

@a-šmudlinka a jo, to mi nějak ušlo. Záleží i na tom, jestli má smlouvu na HPP nebo třeba jen brigádu (přivýdělěk) a taky studuje? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8283
23.6.12 09:45

Holky taky bych ohldedně toho chtěla poradit, je lepší ho uplatnovat na někom kdo má větší plat nebo to vyjde nastejno?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mrs. S
23.6.12 10:06

@zanetka2712 vyjde te to nastejno, je jedno jestli ma manzel 15000tisic nebo 30000tisic, jelikoz sleva na dani je pro vsechny jednotna a je to tech 1170kc, ted nove

• Citovat
  • Upravit
8283
23.6.12 10:09

Aha tak děkuji a vidíš já myslela že je t výhodnější protoho kdo má větší plat tak jsem si to nechala přepsat na sebe a zbytečně :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
233
23.6.12 10:14

Slevu na sebe i na dítě lze uplatnit pouze z jednoho pracovního poměru - jen u jednoho zaměstnavatele lze podepsat prohlášení (růžový formulář). Pokud je student, uplatňuje si slevu i na sebe coby studenta. U VŠ je jedno, jestli studuje dálkově nebo denně (narozdíl od SŠ). Pokud má přítel trvalé bydliště u rodičů a oni pracují, pak i jeden z jeho rodičů si po dobu studia přítele stále uplatňuje slevu na něho (na dítě). Sleva u VŠ je do 26let, pouze u prezenčního doktorského studia lze slevu uplatnit do 28let. Slevu může uplatnit i prarodič na vnouče, pokud rodič nemá zdanitelný příjem (podmínka je společné trvalé bydliště-vždy musí mít ten, kdo uplatňuje slevu a dítě)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17095
23.6.12 10:27

@sabi88 A od kdy je to „nově“? Já našla na netu jen tech 967,– :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
233
23.6.12 10:31

Od letoška

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2597
23.6.12 10:31

@jazminka27 Od nového roku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mrs. S
23.6.12 10:33

@jazminka27 rekla by jsem ze od noveho roku, maly se nam narodil v dubnu a pritel ma slevu tech 1170kc, ale minuly rok jsme to ve skole v uctu uctovali tech 967kc, a ucitelka si dalava pozor aby tam ty castky byli podle platneho tarifu

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat