Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím!
Mám dotaz/zajímají mě Vaše zkušenosti/ráda bych ujištění, že nejsem sama.
Hned v úvodu řeknu, že jsem máma teprve půl roku a pořád mi přijde všechno nové.
Takže, synovi je 6 měsíců a přijde mi, že nespí tak, jak by měl. V noci se budí na prso klidně 4× (spíme spolu, takže to není tak náročné ale ráda bych se už vyspala 😂), přes den vydrží vzhůru max. hodinu a pak začne být protivný a mne si oči. Když ho dám do nosítka a jdeme ven, jsme schopni čas vzhůru protáhnout až na dvě/dvě a půl hodiny. Když je ale ošklivo, ven nejdeme (v těch vedrech se to nedalo a nosítko mi nepřijde moc do deště, kočárek je v opravně) a tím pádem ho uspávám třeba 4× denně. Neznamená to ale, že by spal. Uspávám třeba hodinu a on spí 20 minut.
Nastíním režim:
Budíček mezi 6-7h
Za hodinu už je unavený, takže uspávám od 7-8h do 8-9h
Někdy spí hodinu ale většinou jen 20 minut
Za hodinu/hodinu a půl opět únava, opět hodinu uspávání a opět 20 min spánek.
A tak to jde, ve velké většině, každý den, do 18:30, kdy jdeme koupat a uspávat. To od něj odcházím většinou až ve 21:00, vzhůru je až třeba ve 23:00. Často je tohle jeho nejdelší spánek.
Otázka zní: myslíte, že má hlad? Že třeba nemá z mého mléka dost na to energie, aby vydržel déle vzhůru. Teprve před 4 dny jsme začali s příkrmy, klasicky zeleninou. Myslíte, že bych mu měla začít dávat i nějakou kaši, nebo tak, že by to pomohlo? Nebo mu jen chybí režim? Krom večerního koupání (a teď poledního přikrmu) nemáme moc režim ale já nevim, jak ho zavést? Zaváděli jste režim tzv. na sílu? Jak? Nebo je třeba možné, že mám prostě nespavce? Na poslední kontrole u Dr. všechno v pořádku, váha 7,1kg, výška 68cm.
Omlouvám se sloh, nemám kde jinde to probrat.
Moc děkuji za reakce ![]()
@Yukira píše:
Zdravím!
Mám dotaz/zajímají mě Vaše zkušenosti/ráda bych ujištění, že nejsem sama.
Hned v úvodu řeknu, že jsem máma teprve půl roku a pořád mi přijde všechno nové.
Takže, synovi je 6 měsíců a přijde mi, že nespí tak, jak by měl. V noci se budí na prso klidně 4× (spíme spolu, takže to není tak náročné ale ráda bych se už vyspala 😂), přes den vydrží vzhůru max. hodinu a pak začne být protivný a mne si oči. Když ho dám do nosítka a jdeme ven, jsme schopni čas vzhůru protáhnout až na dvě/dvě a půl hodiny. Když je ale ošklivo, ven nejdeme (v těch vedrech se to nedalo a nosítko mi nepřijde moc do deště, kočárek je v opravně) a tím pádem ho uspávám třeba 4× denně. Neznamená to ale, že by spal. Uspávám třeba hodinu a on spí 20 minut.
Nastíním režim:
Budíček mezi 6-7h
Za hodinu už je unavený, takže uspávám od 7-8h do 8-9h
Někdy spí hodinu ale většinou jen 20 minut
Za hodinu/hodinu a půl opět únava, opět hodinu uspávání a opět 20 min spánek.
A tak to jde, ve velké většině, každý den, do 18:30, kdy jdeme koupat a uspávat. To od něj odcházím většinou až ve 21:00, vzhůru je až třeba ve 23:00. Často je tohle jeho nejdelší spánek.
Otázka zní: myslíte, že má hlad? Že třeba nemá z mého mléka dost na to energie, aby vydržel déle vzhůru. Teprve před 4 dny jsme začali s příkrmy, klasicky zeleninou. Myslíte, že bych mu měla začít dávat i nějakou kaši, nebo tak, že by to pomohlo? Nebo mu jen chybí režim? Krom večerního koupání (a teď poledního přikrmu) nemáme moc režim ale já nevim, jak ho zavést? Zaváděli jste režim tzv. na sílu? Jak? Nebo je třeba možné, že mám prostě nespavce? Na poslední kontrole u Dr. všechno v pořádku, váha 7,1kg, výška 68cm.
Omlouvám se sloh, nemám kde jinde to probrat.
Moc děkuji za reakce
Spíše mě zaujalo, proč uspáváš hodinu? Co děláte přes den?
Prakticky od narození spal syn dost venku, dvě hodiny procházka s kočárem, spal jako zabitý, doma mi dal tak půl hodinu max.
Nezaměřuje s se moc na to aby spal? Pokud to nejde tak to zkus za, třeba tu hodinku, znovu.
![]()
V půl roce, bylo taky léto a docela často jsme byly někde pryč. Časy jsem nijak moc neřešila. Celkem je mi jedno jestli to bude 40 minut dřív nebo později.
nikdy jsem neuspavala na sílu.
Vždyť ti spí pěkně, jen má víc kratších šlofíků místo dvou delších třeba. A buzení 4× za noc je luxus! Mimochodem pokud pokaždé přes den uspáváš hodinu, je opravdu unavený?
Režim se vykrystalizuje sám, až to bude možné, zavádět něco na silu je s takhle malým miminem zcela kontraproduktivní.
Já se vždycky hrozně směju, když vidím v nadpisu diskuse slova režim a miminko,
vždyť to mimino má každou chvíli jiný režim, jak vyspívá
@Dahlia0409
No, on sám v postýlce neusne, takže uspávám houpáním na ruce. A ačkoliv byl předtím protivný, mnul si oči a zíval, tak se vzpírá, pláče či má oči jak baterky. Takže ho třeba hodinu houpu na ruce, broukám a čekám, až usne.
Já nevím, tak hrajeme si s hračkami, jdeme nakoupit, cvičíme stabilitu.. Myslíte, že mu chybí podněty?
Když byl ještě kočárek pojízdnej, chodili jsme 2× denně na procházku, dopoledne a odpoledne. Odpoledne v kočárku nikdy neusnul ale byl v klidu, dopoledne spával, kolem 4m se ale po 20 minutách začal vztekat a řvát a zbytek procházky „došel“ v nositku, bez spánku.
S nositkem chodíme ven jen jednou denně, já sem slabej jedinec, je na mě těžkej 😃
Seš si jistá že je fakt unavený? Kdyby byl tak usne, já bych po 30 minutách neúspěšného uspávání zkusila zas chvíli hraní nebo tak. Malej má 8m a myslím si že ty dva měsíce zpátky měl bdělý okna cca 2-2,5h takže když jsem si ty bdělý okna hlídala tak usnul tak do 10-15min.
Neřekla bych že je po hodině unavený, spíš znuděný, máme to úplně stejně. Vždycky po hodině musím kojit na „restart“, aby přestal být protivný
A pak to chce změnu činnosti, místnosti, jiné hračky, nebo samozřejmě jít ven.
Určitě bych neuspávala hodinu, vždyť to nemá smysl. Nechala bych ho vzhůru aspoň 2 hodiny, a jestli neusne do 15 minut, tak ještě dýl. A souvislost s jídlem bych v tom taky nehledala.
Mimochodem nosítko je do deště super, pod deštník se schováte oba a mimčo si myslí že je to sranda být pod barevnou kupolí ![]()
@Lily Evans
Podle příznaků by unavený být měl. Jak říkám, zívá, mne si oči a je protivnej. Nevím, jak jinak to poznat. Nechci zase aby byl přetaženej, kdybych se na uspávání vykašlala a zkoušela to třeba za hodinu 🤷🏻♀️ 😪
@Rainy146
Moc děkuji za komentář, vyzkouším, jestli to nebude nudou 😊 😊
@Yukira pokud zívá a je protivný, není přetažený (což po hodině určitě není) a uspávání přesto trvá hodinu, tak je problém jinde než v únavě, řekla bych. Změň prostředí, zkus zabavit, trošku to bdělé okno protáhnout, brzy budeš moct začít svačinky, to by ho třeba mohlo bavit, nebo nakojit jak tu zaznělo. Trošku s tím poexperimentuj - ne moc, ať není přetažený zas ![]()
@Yukira píše:
@Dahlia0409
No, on sám v postýlce neusne, takže uspávám houpáním na ruce. A ačkoliv byl předtím protivný, mnul si oči a zíval, tak se vzpírá, pláče či má oči jak baterky. Takže ho třeba hodinu houpu na ruce, broukám a čekám, až usne.
Já nevím, tak hrajeme si s hračkami, jdeme nakoupit, cvičíme stabilitu.. Myslíte, že mu chybí podněty?
Když byl ještě kočárek pojízdnej, chodili jsme 2× denně na procházku, dopoledne a odpoledne. Odpoledne v kočárku nikdy neusnul ale byl v klidu, dopoledne spával, kolem 4m se ale po 20 minutách začal vztekat a řvát a zbytek procházky „došel“ v nositku, bez spánku.
S nositkem chodíme ven jen jednou denně, já sem slabej jedinec, je na mě těžkej 😃
Nějaká hrací deka, ať se plazí, různé hračky kolem po zemi a tak, to máte? Rozhodně bych teda hodinu nehoupala. Ven chodíte na jak dlouho?
@Yukira nechybí mu nic, je to naprosto normální mimino
spánek celou noc znám od starších nejdřív v roce a půl, tyhle časté spánky jsou taky normální
akorát nechápu, proč takhle uspavas
sledují mladou a když vidím, že je unavená, tak buď kočár, nosítko nebo prso a do 5 minut je tuhá
večer s ní jdu do ložnice taky až ve chvíli, kdy vidím únavu. Nakojim, usne a hotovo
spíš se nudí. Je třeba zaměstnávat
osobně příkrmy ještě nedávám a to má mladá k 10 kg
to se dozvím teď na půlroční prohlídce