Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím, obracím se na Vás zkušenější s dotazem. Máme první miminko a kolem sebe bohužel nemám žádnou maminku, na kterou bych se mohla obrátit s tímto dotazem, takže Vám děkuji za případné reakce a čas strávený nad mým slohem. Malá do teď spala 2× denně většinou 1,5 hod. dopoledne (9:30-11:00) a 1,5 -2hod (14:00-15:30,16). Přes den jedině v kočárku, což nebyl problém, vyspala se na čerstvém vzduchu na zahradě a stačilo ji tam pouze dát a za chvíli spala. Od ukončení 10 měsíce nemá vůbec problém zaspat zhruba v těch 10 - 10:30,někdy trochu povozím a spí, většinou tu 1,5 hod dá. Problém nastává odpoledne. Nebývá vůbec unavená, začala jsem ji tedy ukládat v 15 hod. a někdy zaspala sama max na hodinu, jindy jsem ji musela půl hodiny vozit sem a tam a někdy nezabere vůbec a večer je samozřejmě unavená už v 17 hod. Do teď tak fungujeme, že odpoledne je to vždy spíš o tom, že ja cítím že je potřeba si odpočinout, at do večera vydrží, ne dítě. Dnes jsem zkusila dopolední spánek posunout na 11:30 (asi razantní krok, ale zvládla to celkem dobře),po té 11 už byla úplně hotová a usla na rukách. Tak jsem ji jen přenesla do postýlky, dala muchláčka, takže dnes poprvé spí v postýlce přes den. Nicméně zpět k dotazu. Myslíte, že takto malé je už dobré dávat třeba spát jen takto? Na malé ta únava lze vysledovat opravdu až po těch 5-5,5 hod bez spánku, takže je pro mě těžké se podle ní vůbec řídit. Zasahovaly jste vůbec do spánku dítěte? Říkám si, že když nechce odpoledne vůbec zabrat, dávat ji jen jednou? Děkuji za reakce ❤️( Večer chodí spát v 19:30 a budí se v 6:30-7)
Ja nechavam spat, kdy syn chce od narozeni. Zadne ze musi 2× denne spat, navic cim jsou starsi, tim mensi maji potrebu spanku. Od tech 10 měsíců spi tak max 1× denne vetsinou po obědě a to mi este usne jedine v kočárku, takze kdyz nahodou nejdem ven, tak nespi vůbec pres den, nebo usne pozdeji, kdyz jdeme ven az dyl odpoledne.
Klidně ten spánek posun přes poledne. Uvidíš, jestli to bude stačit. Naši malé je taky 10 m a spí občas taky jen jednou denně. A pak usina o něco dřív večer.
Syn spí od 10 měsíců taky jen jednou denně - jinak spal cca 20 minut dopo, 20 odpo
A to mu ještě vždycky trvalo strašně dlouho, než vůbec zabral. Když jsme zrušili dopolední spánek, začal chodit jen po obědě, usínal v pohodě a spal cca 1,5 hod. v kuse.
@Palaladou malá se před chvílí vzbudila, spala, tzn. spala 2,5 hod v kuse, tak uvidíme jak další dny.
Tabulky na téma kolik hodin by dítě mělo v jakém věku spát si sice můžeš najít, ale řiď se hlavně tím, ať je malá v pohodě. Na tvém místě bych opravdu posunula ten dopolední spánek třeba na těch 11, 11:30 (prostě jak dopo vydrží), na odpolední bych netlačila, a když bude večer unavená, vůbec bych se nebála uložit trochu dřív. V tomhle věku mi syn spával taky jednou denně, večer jsem ho dávala fakt brzy, 18:30 byl uložen. A krásně spal, většinou do těch 6:30. Hlavně se nenervovat, že tím dítěti ublížíš, každé má tu potřebu jinde, nejdůležitější je ji respektovat.