Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
Mam syna, kterému je 8 týdnů a zvládá spánek jen v nosítku. Nedokáže spát ani v kočárku, ani v postýlce, neusne u kojení, nic. Pres noc spí ve své postýlce a nevadi mu to (budí se tedy často, ale nepomáhá na to nic), ale přes den jen to nosítko. Meli jste to taky tak nekdo a srovnalo se to například okolo 3. Mesice? Mam problemy se zády a nosit ho cca 10 hodin denně me docela ničí. Manžel si ho vzdy hned vezme, kdyz přijde z práce, ale to je dost pozdě.
Snazim se s malým sedět, aby mi to ty záda tolik neničilo, ale samozrejme si musim jít občas něco uvařit, někam jít apod…
Budu rada za jakékoliv i zvláštní tipy a zkušenosti s tim, kdy se to zlepsilo
Pry jsou miminka nejvíce kontaktní mezi 5.-8. Týdnem, tak doufám, ze se to brzy změní
PS v nosítku mi ale i tak prvních pár minut ječí a pak se uklidni… driv by tam absolutne nevydržel, ale kocsrek miloval, pak se to prohodilo
@Adel0701 píše: Více
A nosítko máš dobře nastavené? Jaké máš? ![]()
Já jsem syna taky musela mít v nositku, ale u nej to byla katastrofa, trvalo to přes půl roku, sednout si bylo nemyslitelny, nakonec jsem se cca 10 měsíců pohupovala u naplno pustene digestoře. Hojdavak vzal obcas na milost. A pak teda spal, když jsem ho měla v naruci a ležela s nim, to byly i noci lepší, byl schopny vzbudit se 20×. Ale ja jsem na nějaké delani doma a vareni kaslala.
Dcera se v nositku taky vztekala, ale milovala šátek, bylo ji tam asi utulneji.
No každopádně, snad najdeš způsob, jak ulevit zadum, mne už to stalo operaci vyhrezlych plotynek.
@Dahlia0409 mam Ergobaby Embrace a rekla bych, ze ho mam dobre nastavené… kdyz je vikend a ja ho v tom mam treba jen tri hodiny za den (zbytek manžel), tak problem nemam, ale myslim, ze i z nejlepšího nosítka by me po 12hod/denne bolely zada ![]()
Mozna by byl lepší šátek třeba, jinak se říká, že dobré nastavení by mělo být v pohodě na záda, ale může to mít každá jinak. A zrovna tohle nositko moc dobré recenze nemá
Nastavovala jsi sama, nebo po poradě? ![]()
@Dahlia0409 tak já tedy slyšela o tomto nosítku jen to nejlepší, ChatGPT mi to doporučil jako nejlepší poměr cena výkon a ma super recenze
daaavno pred otěhotněním jsem měla velké problémy se zády, myslim, ze důvod proč mě boli záda, kdyz mam nosítko bude spis ten, ze proste 12hod denně tahám 4,5kg na sobě…
Jsem ve skupine prave o nošení dětí a tam má tohle dost spatne recenze, ze je plno lepších, ze se tohle az tak moc nastavit nedá. Proto se ptam, zda mas jistotu, ze mas prave vse spravne nastaveno ![]()
Jako ono ti to nepomůže na to nošení, já strávila šestinedělí tak nějak s dítětem v ruce, a pak to postupně přešlo. Přijde mi, že na to dost měla vliv kolika. Ta malého trápí nebo ne?
Tohle nosítko je opravdu dost špatné. Jak pro dítě, tak pro tvoje záda. Co mají hodně dobré, tak marketing.
Chápu, že nemáš moc času, ale tohle je přesně jeden z důvodů, proč úplně nebrat vážně umělou inteligenci a zjišťovat si opravdu informace sama.
@Sany80s píše: Více
Presne tak, ale ChatGPT dnes vládne světu, ja teda vse řeším stale přes Google a porovnám různé informace a stránky
A ideálně i nejakou skupinu na FB, kde se opravdu dost recenzi na vse ![]()
@Sany80s ja si nechala vyjet z umělý inteligence nejlepe hodnoceny nosítka a poté jsem hledala podle recenzí atd, které byly dobre
@Dahlia0409 nevládne světu, normalne jsem si nechala podle recenzí vyjet nejlepsi nosítka a pak jsem hledala veeelmi dlouho. Nekoukala jsem sice na recenze na žádné emiminu apod, ale klasicky na eshopy, přímo na produkt
@Dahlia0409 v čem se přesně nedá nastavit? Teď nerýpu, jen abych věděla
nevim, zda to je ideální pro mě, to upřímně nevim jak poznat (jak říkám, občasné nošení je pro mě ok, což se divím, protože mám problémy se zády i bez nošení nosítka), ale minimálně vím, že malý tam má hezky zadicka, tak jak mají být, perfektně nozicky do M a celkově je dost spokojeny
Mate doporučení na jiné nosítko, které není šátkové?
Neříkám, ze neda, ale proti jinym ma malo veci, ktere se daji nastavit. A neříkám, ze to mas spatne, jen se ptám, zda mas jistotu, ze je to dobře ![]()
Osmitýdenní mimino prospí víc jak polovinu až dvě třetiny dne. Je to tak silná fyziologická potřeba, že nakonec usne kdekoli a v jakýchkoli podmínkách. Je to jen o tom, jestli ho rodič v tom kočárku nebo postýlce dokáže nechat chvíli brečet, nebo ho nutně musí při prvním zakňourání brát na ruce. Pokud si ho takhle navykneš na usínání v nosítku, tak holt budeš muset pořád nosit. Ale jde to i jinak. Buď si jistá, že v postýlce nakonec usne i přes den. Chce to jen vydržet
Tyhle návyky si děcko nevytváří samo, ty mu vytváří jeho rodiče.
Slušné stránky jsou zkusnosítko. cz
Mají samozřejmě i šátky, ale i spoustu těch nejprodávanějších nosítek.
Lněná nosítka dělají Martys. Já mám taky lněné, předtím jsem měla šátkové(ne šátek, šátkové přezkové nosítko).
Jakékoli jiné, než ušité ze šátku samozřejmě sedí nohem hůř, ale já mám určité problémy, aby mi nosítko sedělo, takže jsem vzala lněné jiné značky. Mám to na občasné nošení, tak to stačí, ale pokud bych nosila častěji, tak bych prostě nechala ušít ze šátkoviny, pro to dítě to je fakt parádni, mnohem lépe se to přizpůsobí.
Když jsem prošla všechny běžné obrázky toho tvého nosítka, tak ani na jednom dítě nemělo správno polohu, natož nožičky do M, protože to nejde nastavit tak, aby mělo, bederní pás je očividně strašný(tenký, nepevný) a aby dítě bylo alespoň jakš takš, tak na průměrného člověka nasazený tak, že je na úplně špatném místě a rozhodně nenese dostatečně váhu dítěte, což bude časem poznat mnohem více.
Dobrý bederní pás ti hodně uleví, pokud jde o záda.