Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Milé maminky, ráda bych se Vás zeptala jak Vám přes den spinkají vaše 8 měsíční miminka. Náš malý spí přes den maximálně 2×45 minut. Někdy se stane, že jenom jednou denně max. hodinku. Není to málo? Zdá se, že je unavený, ale když ho dám do postýlky, tak je kravál, takže to většinou vzdám a vytáhnu ho. Uspat ho nejde, směje se na mě a dělá blbosti. V noci spinkáme krásně. Většinou od těch 20 hodin do 8 hodin většinou s jedním kojením. Děkuji za odpovědi.
Každé dítě je jiné.
První už v necelém roce spalo 1× za den, druhé si ještě v 18m schruplo 3× za den.
Pokud spí pěkně 12 hodin v kuse, tak může být vyspaný a přes den stačí málo. Děti si kolikrát odpočinou i bez spánku.
Dcerka spí v noci od cca osmi do půl páté, budí se tak dvakrát až třikrát, nekojím. tedy kojím, ale až po té čtvrté, v noci ne. Přes den spí dopoledne 20-30minut, odpoledne někdy i hodinu.
Pokud je spokojený, směje se a nevypadá, že by mu něco chybělo, tak mu ten spánek asi stačí
. U nás to tak bohužel je, radši bych, aby spala víc, ale připadá jí to zřejmě jako ztráta času
Syn spal podobně, pokud se dobře pamatuju.
Mě malá spinkala vždycky 2 x 1,5 až 2 hodiny přes den, ale v noci se budila někdy i třikrát. Uspávala jsem jí tak, že jsme spolu ležely v posteli a až usnula jsem jí přemístila do postýlky.
Nam mala spi taky celou noc. Od 20hod do 6hod, da si mliko a spi do 8hod. Pres den usina kolem 11hod nekdy na 30min, nekdy na hodinu, nekdy vubec (treba dneska) a odpoledne v kocarku spi taky tak hodinu plus minus.
Tak asi mu to teda stačí. My právě dneska dopoledne taky vůbec nespali. Usnul až po 12 hodině po obědě, vstávali jsme v 8 hodin. Mě se totiž zdá, že čím méně spí přes den, tím hůře večer usíná. Připadá mi to, že je už hodně přetažený a nejde usnout. V kolik dáváte odpoledne nejpozději spát?
Dcera už se nedávno ustálila cca na 3 spáncích za den. Různé délky. Dohromady tak cca 2-2,5 hodiny. Celou noc nespí ani omylem, 1× kojení, jinak různé přesuny k nám do postele, dudlíky a tak.
Poslední 2 noci byl fak očistec, ráno bych jí darovala za odvoz komukoli. 2 hodiny strašila, nespala
Přes den včera spala 4× po 2O minutách. ![]()
už spinká jenom 2×30 min., asi do pul roku spala asi 4×:) v noci se pořád budí každé 3hod ![]()
Takže když si to tak čtu maminky, tak spíme ještě dost. My se v noci taky budíme, ale většinou stačí dudlík a spíme dále. Děkuji za odpovědi, jsem ráda, že vím jak jsou na tom ostatní maminky.
Ahoj,tak moje dcera vstává ráno kolem sedmé,pak spinká venku v kočárku dopoledne tak půl hodinky,pak jde spinkat doma do postýlky po obědě,usne jak kdy a spinká tak hodinu a půl až dvě hodiny a pak si ještě zdřímne kolem 16:30h tak na hodku,ale to jenom v kočárku,takže to je jen občas,když jdeme v tuhle dobu ještě ven a pak jde spát kolem půl osmé večer a spinká v kuse bez krmení do těch 7 ráno,většinou se nevzbudí vůbec a když už,tak jen lokne čajíku a spinká zase dál ![]()
Pokud jsem potřebovala, aby si syn v podvečer zdřímnul, vzala jsem ho ven do kočárku. On tedy přes den pro bolavé bříško (od narození) spal lépe v kočárku cca 45-minutovky.
Ještě jeden dotaz, jiný problém. Máme období už to možná trvá zhruba dva měsíce, ale malý nemůže být ani na chvíli sám. Když si potřebuji odskočit, tak je hned šílený kravál. Plazí se a rychle se snaží jít za mnou, ale u toho hodně brečí, dokud nepříjdu. Jsem už z toho zoufalá, ne všude ho můžu vzít:-)
Máte některá stejný problém? Kdy to přestane?
frog píše:
Ještě jeden dotaz, jiný problém. Máme období už to možná trvá zhruba dva měsíce, ale malý nemůže být ani na chvíli sám. Když si potřebuji odskočit, tak je hned šílený kravál. Plazí se a rychle se snaží jít za mnou, ale u toho hodně brečí, dokud nepříjdu. Jsem už z toho zoufalá, ne všude ho můžu vzít:-)
Máte některá stejný problém? Kdy to přestane?
taky to máme, je to nornální vývoj, tzv. separační úzkost ![]()
Tak to je teda za hodně dlouho, no snad to přestane, taky nejste schopná nic udělat?