Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Achojky holky,
Tak mě čím dal víc přepada depka z druheho dítěte. Máme 4letou holčičku a poslední dobou se ptá čím dal víc na sourozence a ja pořad nevím jak jí vysvětlit, že bohužel nebude
Samotnou mě to mrzí ptž pri porodu mi nadělalý paseku a ja přirozeně neotěhotnim zkoušely jseme IUI, ale to se nepovedlo a ja jsem se zhroutila takže beru AD. Chci se zeptat jak to mam dcerce vysvetlit
Rada bych měla druhe miminko, ale pořád je ve mě strach..
Je to tak špatné mit jedno dítě? ![]()
Mně se zdá fajn mít jen jedno dítě - člověk má víc času na něj, i na sebe. Sama jsem jedináček a když jsem sledovala sourozenecké vztahy mých kamarádů, došla jsem k názoru, že je lepší vybírat si blízké podle toho s kým si rozumím, ne kdo je má rodina a tak si s ním rozumět musím. Jestli to takhle jde vysvětlil čtyřletému dítěti, to nevím… Možná by jí měl nějak vysvětlit manžel, že maminka je z toho smutná tak ať se tě na to neptá. Třeba se to nakonec podaří, až se dostaneš do klidu a budeš to nejméně čekat. A nebo ne, ale máš dceru a to je fajn - jsou lidé, co nebudou mít nikdy dítě žádné. A pak je taky spousta dětí, co nemá rodiče - třeba by i tohle byla možnost…
Ahojky,
já mám skoro tříleťáka, zatím se po sourozenci neptá, takže ti asi neporadím, jak to dceři vysvětli…
také nemůžeme mít další dítě přirozeně… u nás je bohužel jediná možnost IVF a jedno už jsem také podstoupila, nevyšlo to ![]()
spousta lidí má jedináčka… já jsem s tím zatím smířená, ale to víš, že na to myslím pomalu každý den ![]()
Neptej se, jestli je špatné mít jedno dítě. Není to pšatné, pokud to chceš, horší je to, pokud máš jedno jen z donucení okolnostmi.
Já vysvětlovala dcerce, taky nátlak zesílil kolem toho čtvrtého roku, že bříško mám nemocné, že bych taky miminko moc chtěla, ale v nemocném bříšku by se miminku nedařilo, a že nejdřív s panem doktorem musíme to bříško uzdravit, ale nikdo neví, jak dlouho to může trvat. Neříkala jsem jí nic o strachu, o tom, že to nejde, jen jí dala naději, že jednou to možná půjde, to, že i já chci a budeme se o miminko snažit.
Kdyby se to náhodou povedlo, tak jí to neříkej, až ve druhém trimestru, já jí to nadšeně řekla, pak to dopadlo blbě a malá to nesla dost těžce.
Tak nas se zase nepta protože rovnou hlásí ze nechce ani brachu ani segru ![]()
Ale ja druhé chci a moc
jenže to proste nejde
Máme poslední šanci na další Ivf protože me tlačí vek ---tak uvidime
A moje pětiletá dokonce přešla do vyššího levelu. Nebude ji vadit ani bratříček a klidně s ním bude spát v posteli a celou moc bude deset miminko u sebe, aby nespadlo z postele a udělat mlíko taky není problém. Prý to zvládne. Ale ja se bojím, ze se mi bude opakovat hnusná preekl. a do toho věk hraje proti
Ahoj tak já mam 5 sourozenců jsem zvyklá na blázinec doma líbí se mi to
Když sem porodila našeho Deníska tak sem toužila hned po druhým mimi ted je nám 1 a 6 měsíců a vím, že druhý nebude v nejbližších 6 let.. pak se uvidí prostě si ho chcem vychutnat nemít stres pohodička..
malej je divoch a představa, že bych měla mít k němu miminko? fakt nee
taky uvidíte co přinese čas ted bych to neřešila
![]()
@Angels proč by bylo divné, mít jedno dítě? Já žila s tím, že budu mít jedináčka - víš, jaké to má výhody? Máš na něj víc času, nemusí se dělit, můžeš mu přizpůsobit všechno atd… Můj třeba sourozence tvrdě odmítal - vždycky říkal, že bráchu ani ségru nechce. A neumíš si představit ten šok (nejen pro nás), když se pak takové dítě dozví, že toho sourozence mít bude
dcerce bych to vysvětlovala úměrně jejímu věku - že prostě nejde mít druhé.
On je veliký rozdíl chtít jen jedno a nebo mít jedno a další mít nemůžeš
vysvětlila bych to že ted jsme nemocná a miminko zatim mít nemůžu, třeba za pár let to půjde ![]()
@Angels záleží na tom, jestli chcedš druhé miminko i ty. Návod na vysvětlení tu už padl. Za mě snad jen technická poznámka - IUI má u jinak zdravých žen pravděpodobnost úspěšnosti cca 16 %. Je to sice víc, než že vyhraješ ve sportce, pokud vsadíš, ale je to zatraceně málo na to, aby se, když to nevyjde, z toho člověk zhroutil. Pokud Vám přirozeně miminko nejde, tak je dobré dobré zajít na gyndu a do CARu. Možností je více, nejen IUI, ale je velmi důležité, abys byla řádně vyšetřena. To, proč to nejde, může být způsobeno štítnou žlázou, alergii na lepek, imunitním problémem, problémy s krví, nebo „jen“ neprůchodností vejcovodů, kdy je někdy stačí profouknout.
@martina.se píše:
@Angels proč by bylo divné, mít jedno dítě? Já žila s tím, že budu mít jedináčka - víš, jaké to má výhody? Máš na něj víc času, nemusí se dělit, můžeš mu přizpůsobit všechno atd… Můj třeba sourozence tvrdě odmítal - vždycky říkal, že bráchu ani ségru nechce. A neumíš si představit ten šok (nejen pro nás), když se pak takové dítě dozví, že toho sourozence mít budedcerce bych to vysvětlovala úměrně jejímu věku - že prostě nejde mít druhé.
Hmm - celkem zvlastni pohled… nemusi se delit, vsechno mu prizpusobis ...... a vyroste z nej maly egocentrista, co okolni svet nebude chapat. Prave na opak, u jedinacku je strasne dulezite rozvijet empatii, socialni citetni , starost o druhe.....ale to je od tematu
@Angels Být tebou, jsem ráda, že mám aspoň to jedno! Užívala bych si to. Deprese ničemu nepomůžou, jen to přeneseš na malou. Vem si, že kolem je spousta lidí, co nemá ani to jedno a tak moc by ho chtěli… člověk se s tímto musí smířit. Navíc je zde spousta jiných možností jako např. adopce. A je spousta případů, kdy člověk adoptuje dítě a do krátké doby i otěhotní…třeba i to by byla možnost.
@Angels prosimte ja mam tri deti, jedno je 2m mimino a stejne se me ten nejstarsi (4r) pta na ctvrty. Rozhodne nejde rict, ze by tedka stal o dalsiho sourozence, spis jen tak fantaziruje. Nema poneci, oc jde. Ja teda jen tak placam, ze se uz nevejdem do auta a tak.
Ja bych ji rekla, ze momentalne mas nemocny brisko, tak to nejde a ze se nevi, jestli se ti brisko nekdy uzdravi.
@Angels to ma podle me hodne deti takove obdobi, kdy chteji miminko, nemusis ji preci rikat proc. Nam taky mama nerikala, proc uz dalsi nebude, kdyz jsme ji porad otravovali.
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.