Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, naše 10 m. holčička je zlatíčko, ale pomalu nás s manželkou vyčerpávají společné noci. A ani spánek během dne není žádné terno. Konkrétně:
1. Téměř neusne sama - Že bychom jí položili do postýlky, pohladili, zazpívali a ona usnula, o tom se nám může jenom zdát. Usíná prakticky jen v náručí na prsu, případně v pohybu (kočárek, nosítko). Večer je to procedura vždy tak na 45 min. Ale dá se s tím žít ![]()
2. V noci nespí sama - Cca od 7 m. začal bojkot postýlky a od té doby chce spát v dospělácké posteli, ideálně s mámou. Opět se s tím dá žít, ale trochu se bojíme s ohledem na bezpečnost, aby nám v noci nespadla.
3. Velmi časté noční buzení - Do půl roku spala krásně, v noci se vzbudila třeba jen dvakrát. Aktuálně se ale budí třeba každých 60 nebo dokonce 30 minut. Cucne si prso, ale hlad to není, protože třeba za 15 sekund si mlaskne, otočí se a spí dál. Na rozdíl od mámy
Spíš nám přijde, že je na prsu závislá a jen se tím nějak uklidňuje.
Režim máme: 7:30 obvykle budíček, 2 denní spánky (10:30 a 15:00), večerka ve 20:00. Každý denní spánek má 40 - 90 minut, podle toho, jestli je v kočáru nebo jen doma na prsu.
Hlavně ten třetí bod nás dost vyčerpává. Manželka je totálně nevyspalá, společně jsme v posteli od porodu prakticky nespali. Když dcerku na noc vezmu já, tak vydrží max. do 2 hodin, pak už jen pláče. Moc si nevíme rady, o čemž svědčí i to, že píšu sem ![]()
Nějaké rady, zkušenosti, nápady?
1.normal, večer bych ji dala později jestli spí od 15h a spíš ji už směřovala na 1 spánek po O 2.normál, postel si zabezpecte tak aby nespadla. 3. Co dudlík?
1. Rekla bych, ze vyrazne castejsi model nez polozim a spi. Zkus se podivat na stranky/IG Prosimspinkej. Spankova antropolozka a docela hezky vysvetluje, ze je to prakticky norma.
2. Pokud vam to nevadi- zabezpecit. Taky jsme to tak udelali. Rozhodne nemam srdce, silu a nervy na silu dite odkladat z postylky (prvnich 4-5m po vecernim kojeni pulku noci spala v postylce, dala se tam i vratit, ted uz ne- aktualne 13m).
3. Tak u nas byl ted kolem roku vrchol. Presne to same, co popisujes. Od 6m se to zhorsovalo. Ted minuly tyden uplna tragedie, nemoc. Chce to hodne vychytat rezim- nedavat spat ani malo ani moc unavene dite, vychytat veceri, denni spanky atd atd.
jinak ja mam osobni teorii, ze to u nas souvisi se separacni uzkosti. Ale myslim, ze kazde dite je original. Hodne pomaha taky byt v klidu a smirenej se situaci a holt dospavat, co to jde, jinak. Tzn. stridat se ve venceni v kocare a ten druhy spi, pokud jde. Jeden se dospi v sobotu, druhy v nedeli, proste nejaky system. Ja mela napriklad to, ze jsem spala s dcerou pravidelne pres den, se mnou v posteli spala i 4h. Jo a posledni bod, co jsem nekde cetla! Dulezity je kvalitni denni spanek. Osobne vyzkouseno, kdyz spi pres den nedostatecne, porad se budi a je celkove nespokojena.
Zlomte vaz ![]()
Mne to prijde vsechno uplne normalni.
Postel ke zdi nebo dat zabrany. Idealne zed - mimino - zena - muz. Tim se uzijete i oba navzajem.
To nocni buzeni nic moc. Zena uz pak neusne? Ja kojila v polospanku, ani nevim kolikrat za noc.
1. Máme to stejně, jen dcera (20 měsíců) usíná u prsa v posteli
2. Vyřešila jsem tak, že jsem u postýlky odmontovala bočnici a postýlku přirazila k posteli (bočnici pripevnila ke druhé polovině postele… 😀)
3. Máme to stejně ještě nyní, někdy je to již lepší a vzbudí se jen 6× za noc… Holt chce vydržet nebo pak přestat kojit - měla jsem to samé i s prvním ditkem). Manžel spí v pokojíčku někdy i se starším ditkem, aby se vyspal a o víkendu si někdy malou po probuzení odnese a já dospavam… 😀
@ataturk píše:
Ahoj, naše 10 m. holčička je zlatíčko, ale pomalu nás s manželkou vyčerpávají společné noci. A ani spánek během dne není žádné terno. Konkrétně:1. Téměř neusne sama - Že bychom jí položili do postýlky, pohladili, zazpívali a ona usnula, o tom se nám může jenom zdát. Usíná prakticky jen v náručí na prsu, případně v pohybu (kočárek, nosítko). Večer je to procedura vždy tak na 45 min. Ale dá se s tím žít
2. V noci nespí sama - Cca od 7 m. začal bojkot postýlky a od té doby chce spát v dospělácké posteli, ideálně s mámou. Opět se s tím dá žít, ale trochu se bojíme s ohledem na bezpečnost, aby nám v noci nespadla.
3. Velmi časté noční buzení - Do půl roku spala krásně, v noci se vzbudila třeba jen dvakrát. Aktuálně se ale budí třeba každých 60 nebo dokonce 30 minut. Cucne si prso, ale hlad to není, protože třeba za 15 sekund si mlaskne, otočí se a spí dál. Na rozdíl od mámy
Spíš nám přijde, že je na prsu závislá a jen se tím nějak uklidňuje.
Režim máme: 7:30 obvykle budíček, 2 denní spánky (10:30 a 15:00), večerka ve 20:00. Každý denní spánek má 40 - 90 minut, podle toho, jestli je v kočáru nebo jen doma na prsu.
Hlavně ten třetí bod nás dost vyčerpává. Manželka je totálně nevyspalá, společně jsme v posteli od porodu prakticky nespali. Když dcerku na noc vezmu já, tak vydrží max. do 2 hodin, pak už jen pláče. Moc si nevíme rady, o čemž svědčí i to, že píšu sem
Nějaké rady, zkušenosti, nápady?
Myslím, že vaše dítě je naprosto normální a spánek se mu změní ještě hodněkrát. Nechte dítě ve velké posteli a kraj zabezpečte. Ať žena spí, když spí dítě.
@Lucie_Sx píše:
Mne to prijde vsechno uplne normalni.
Postel ke zdi nebo dat zabrany. Idealne zed - mimino - zena - muz.Tim se uzijete i oba navzajem.
To nocni buzeni nic moc. Zena uz pak neusne? Ja kojila v polospanku, ani nevim kolikrat za noc.
Kez by! My pred ditetem meli s muzem intenzivni fyzicky nocni kontakt! Ted i kdyz lezime takhle, tak to dite ma snad radar. Jakmile se muz ke mne prituli (nebo se ja otocim k nemu), tak se probudi a chce prso
![]()
Mně připadá že popisuješ normální 10 měsíční dítě. Ne každý dítě je spavec.
A každé dítě je jiné.
Bod 1, dávejte ji později, nebo naopak dřív. I přetažené dítě dlouho usíná. Podívejte se na bdělé fáze spánku.
Bod 2, přirozený vývoj.
Pokud chceš, aby někde spala sama, musíš ji to naučit. Některé děti to ale naučit v tomhle věku nelze.
Bod 3, opět přirozený vývoj. Nocni kojeni není jen o hladu. Je to o ukojeni potřeb, zpracování zážitků, vývoje, atd… Ano, je to velmi náročný období.
Uklidňující je, že i toto se věkem mění.
Do školky spát líp bude ![]()
Každé dítě je jiné. Mně 10 mes. spí v naší posteli od narození, nikdy nespal sám a o 11 hodinách spánku v noci si můžu nechat tak zdát
. S jedním spánkem přes den.
Ale že to tak má on, nemusí znamenat, že kolega nemůže spát sám v posteli a budit se 2× za noc ![]()
Vydržte, bude líp
![]()
@JancaS84 píše:
3. Co dudlík?
Dudlík už nechceme. Stejně tak už odmítá i noční UM z lahve. To jsem jí do 6 měsíců v noci dával, aby se žena trochu vyspala. A dokud jí chutnalo, tak ten noční spánek byl o dost lepší.
@JednaPrazacka píše:
Kez by! My pred ditetem meli s muzem intenzivni fyzicky nocni kontakt! Ted i kdyz lezime takhle, tak to dite ma snad radar. Jakmile se muz ke mne prituli (nebo se ja otocim k nemu), tak se probudi a chce prso![]()
Jo, jsou to potvurky s radarem ![]()
1. Taky mi usíná 10 měsíční jen v kočárku nebo u prsu, ale 45 min je docela dlouho. Možná jí dáváte spát moc brzy, nechala bych jí spíše si těch 30 min ještě pohrát nebo pomazlit.
2. Pořídila bych zábrany
3. S tím máme také problém. Takže si ráda počtu. Zatím jsem najela na metodu, že nekojím dříve než po hodině. Když se probudí dříve, tak si jí moc nevšímá, maximálně ji položím nebo posunu ke mě + hlasitě dýchám/funím, aby věděla, že jsem tam
Dočetla jsem se to na jedná diskuzi a docela to funguje. Ona se chvíli plácá a pofňukává a pak usne. Teď bych chtěla ten čas prodloužit na dvě hodinky, tak uvidím. Zatím zkouším pár nocí.
@ataturk píše:
Dudlík už nechceme. Stejně tak už odmítá i noční UM z lahve. To jsem jí do 6 měsíců v noci dával, aby se žena trochu vyspala. A dokud jí chutnalo, tak ten noční spánek byl o dost lepší.
No, jestli jsi zenu zastupoval, tak dcerka se ted proste jen porad ujistuje, ze tam mama porad je.
Nektere deti to tak maji.
Jen takový postřeh. Pokud sousedům, kamarádům, tchýni, prodavačce dítě spí/spaly v postýlce, vůbec se nebudí/ly, usnuly samotné po přečtení pohádky, atd…většinou to vůbec není jejich zásluha a vy jste neselhali jako rodiče, ani jste dítě nerozmazlili a podobné. Každé dítě je jiné.
A většina dětí se budí, kojí, vyžaduje a občas přivádí rodiče do kómatu z nevyspání. ![]()
Jen se o tom tolik zase nemluví ![]()
A fakt to jednou zkončí ![]()
@Lucie_Sx píše:
Jo, jsou to potvurky s radarem
Nekde jsem cetla vtipnou poznamku, ze chteji byt stredobodem sveta rodicu, tak znemoznuji do urciteho veku kontakt rodicu, aby nebyl sputozenec
tezko rict, ale u nas to sedi ![]()
Ahoj predem se omlouvam jestli pisi do spatne diskuze a s chybami.. Mam 2 deri kluka 5 let a dceru 2,5 kdyz byla dcera mladsi vse bylo v pohode od te doby co ji sou 2 roky sem s nervami v koncich neposlou dela naschvali jen dela bordel nic nepomaha rvu na ni nic kdyz dostane na zafek taky nic takhle vypada nas den rano v pul 5 je vzhuru syny vzbudi taky syn je autista ma 3 stupen taky zadna slava ale je to snim lepsi a tet to zacina dcera nenecha ho najist haze jidlo na zem kdyz si de malej hrat vsechno mu bere rve na nej byje ho stipe ho leha si na nej dostane pres zadek sice breci ale dostane nervy a de ho mlatit znovu syn kvuli tomu utika ke tchyni (bydlime snima mame velkej barak) nechce semnou byt kdyz se chce mazlit ona ho vyhazuje a on pak chudak breci nemuzu snim nic delat pride vecer koupani tak nejak v pohode vecere dam synovi jidlo a pak ji ne ona chce co ma on kdyz ji to dam rve jak hyena jeci sleha sebou o zem haze veci na zem vecer dou spat chodi spat ve ctvrt na 7 a za hodinu je dcera vzhuru uz sem skousela ji davat spat dyl dam ji spat o hodinu dyl tak zase vstane o hodinu dyl ale proste porad se vzbudi a ne a ne spat do 1 do rana musim sni byt vzhuru pak nejak usne a v pul 5 je vzhuru a takhle znovu kazdy den sem nervama v koncich hadam se s pritelem nemam na nic naladu jen se me na neco zeptam a hned rvu nemate nejakou radu co stim budu rada za vse