Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojte,
jen ze zvědavosti, jak se stavíte k tomu, když osmileté dítě vyzvedává šestileté (pěkný raubíř)ze školy, pak jedou tramvají domů, pěšky nějakých 100 metrů, doma pak zhruba 2 hodiny, než přijde matka. Jedná se o Brno.
Možná jsem zbytečně moc opatrná, ale mně se to nelíbí - dozvěděla jsem se to asi před týdnem.
Díky za názory.
Záleží na konkrétním případu a konkrétních dětech. Pokud to zvládají, tak proč ne ![]()
@Seizdra píše:
A jde o tvoje děti nebo se zajímáš o výchovu jiných??
Dělala jsem to stejně, hlídání nebylo, dovolené byly jen 3 týdny (tehdy) a prázdniny 2 měsíce. Kluci byli dokonce celý den sami, jinak to udělat nešlo. Naštěstí se nikdy nic nestalo. Jo, a pevnou jsme neměli, mobily ještě nebyly. Pevnou měli v nejhorším případě jedni sousedi v domě.
Někdy to prostě jinak vyřešit nejde, zkrácené úvazky nefungují, prarodiče jsou ještě v práci a na placení někoho na hlídání zase třeba schází finance ![]()
Příspěvek upraven 14.09.13 v 14:14
Asi záleží na vyspělosti těch dětí, a navíc to Brno nic moc.. Já jsem teda normálně chodila sama ze školy v 6 letech a šla domů a tam byla ty dvě hodky sama, nebo jsem šla k mamce do práce.. Ale byla to jednak jiná doma, jednak menší město než Brno.
Ale pokud jejich rodiče nemají jinou možnost, co mají dělat?
Rodiče nahlásit, nechat zavřít, zbavit rodičovských práv, děti umístit do DD, bude jim tam lépe. Některý lidi by fakt neměli mít děti!!! chuďátka ![]()
Příspěvek upraven 14.09.13 v 14:14
@jruz píše:
Ahojte,
jen ze zvědavosti, jak se stavíte k tomu, když osmileté dítě vyzvedává šestileté (pěkný raubíř)ze školy, pak jedou tramvají domů, pěšky nějakých 100 metrů, doma pak zhruba 2 hodiny, než přijde matka. Jedná se o Brno.
Možná jsem zbytečně moc opatrná, ale mně se to nelíbí - dozvěděla jsem se to asi před týdnem.
Díky za názory.
tak je vyzvedávej ty a máš po problému… Mně to zas tak hrozný nepřijde, když jsme byli děti my, bylo to normální… ![]()
@kate02 píše:
tak je vyzvedávej ty a máš po problému… Mně to zas tak hrozný nepřijde, když jsme byli děti my, bylo to normální…
Dokonce i v TOM Brně ![]()
Ona jiná doba - jak v čem, pedálové a magoři byli vždycky, jen se o tom tolik nemluvilo. Doprava byla objektivně menší, ale ne zase o tolik. Pamatuji se, jak šestiletý bráchy vždycky skončil v poledne v první třídě ve škole, namísto toho, aby šel domů, tak si stoupnul o dvěstě metrů dál k výloze obchodu s elektronikou a koukal do výlohy na Toma a Jerryho, který tam nonstop jel. O půl čtvrté ho zmrzlého jako preclík vyzvedli naštvaní rodiče a šel domů. Kupodivu přežil ![]()
Já jsem už v první třídě chodila domů sama kilometr;).. a zvládla jsem to a nikdy se mi nic nestalo.. to samé mý dva bratři- starší… a následně potom tety holka..bylo to normální.. je fakt, že jsme byly tedy spíš klidnější děcka ale tak co…(a taky v menším městě)
Připadá mi to naprosto normální.
Naopak jsem dost překvapená tím, že si někdo myslím, že je to problém a pokládám takové uvažování za typický příklad a důvod toho, proč je spousta dnešních dětí velmi nesamostatných.
No, pokud rodiče nemají jinou možnost, co mají jako dělat?
Já jsem vyzvedávala ségru ze školky, sama jsem byla ve druhé třídě, ale nic jiného se nadalo dělat, rodiče byli v práci, museli jsme to zvládnout, pak jsme ještě byli nějakou dobu sami doma..
Nějak nechápu o co ti jde? Tak jí nabídni pomoc, jsi přece jejich teta, né? Místo toho, aby jsi tu vypisovala jak se ti to nelíbí..
Tak mě tedy bylo více, ale já v 5. třídě na základce, brácha v 1. třídě..a taky to tak bylo…nic se nikdy nestalo a příjde mi to normální
Nám bylo teda 10 a 6 a bydleli jsme na vesnici, to je fakt…
@K-Black píše:
Rodiče nahlásit, nechat zavřít, zbavit rodičovských práv, děti umístit do DD, bude jim tam lépe. Některý lidi by fakt neměli mít děti!!! chuďátkaPříspěvek upraven 14.09.13 v 14:14
JO!!