Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj. Máme klučíka ve 2. třídě, sedm let. Od malička zvídavý, inteligentní, má skvělou paměť zvlášť na čísla a vůbec na věci, které ho zajímají, je jako houba. Chodí do normální státní školy - mám pocit, že ho ve třídě nijak nerozvíjí, ale zatím ani neubíjí (to ale může přijít). Jednou týdně chodíme na klavír, hraje už Mozarta apod. Jinak je ale normální kluk, který rád zlobí a hraje s klukama fotbal, žádný obrýlený génius, kterého děti nemají rádi, protože mu nerozumí. Jako každá máma pro něj hledám to nejlepší. Nechci ho ale každý den vozit do školy autem nebo MHD, má tu už svoje kamarády. Třeba jsem si říkala, že budou i ostatní maminky mít podobné zkušenosti. Nějaký kroužek v Praze, kde by si s podobně zaměřenými dětmi popovídal? Neznáte? Teď ho třeba strašně zajímají mapy a státy, hlavní města apod. Snažíme se s ním všechno rozvíjet doma. Jak poznám, že ho stávající koloběh týdne ubíjí a rád by něco víc? Díky za tipy.
Já bych ho určitě jinam nedávala a našla bych nějaký ten kroužek a samozřejmě taky se mu hodně věnovat, podporovat ho v tom, co ho zajímá, brát ho do muzeí a tak
Máte výhodu, že žijete v Praze, tam toho je ![]()
@zlodcera souhlas plus pokud mu to vydrží, může zkusit po páté třídě osmileté gymnázium - tam bude podobně nadaných dětí více, bude mezi svými:)
Z tohoto by som nepovedala, že je nejakým spôsobom mimoriadne nadaný. Mám takú dcéru, vždy bola inteligenčne a vedomostne trochu inde, ako jej rovesníci, šikovná bola a je. Je už dospelá, študuje v zahraničí. Nechala by som ho v normálnej škole a až vyšší ročník, kde bude ťažšia matematika, fyzika, chémia atď ukáže ![]()
Určitě bych ho nechala zatím v současné škole a třeba po 5. třídě může zkusit 8leté gymnázium ![]()
a jestli s ním chceš někam chodit, zkus třeba mrknout na http://deti.mensa.cz/index.php?… - tam si můžeš najít nějaký klub nadaných dětí ve svém okolí ![]()
http://deti.mensa.cz/index.php?… ale musel by jít nejdřív na test
Ahojky.My to nadání řešili už od 3 let.ve škoce nás poslali do pedag. Poradny a tam udělali test který mu vyšel -že je nadprůměrný ve všem co jde. Percentil 99,9 a mín je takto dobrých. Takže nastupuje do školy kde se věnují nadaným dětem. Není to speciálka protoža ta v Hk není, ale tamní ředitel má tyhle žáky pod křídlem a umožnuje jim posunout se o třídu výš když dosahují vědomostí. Takže ročníky přeskakují. Plánujeme různé kroužky a tak. Honzík například už od 4 čte, násobí a dělí. Má výrazný hudební talent.:-)
Mensa je prej komerční záležitostí. Řeknou ti že je chytrý, ale to už víš. Nám říkali počkat. Ale zase vy jste starší tak si ho můžete nechat otestovat:-)
@kralicinka1 no, já třeba nejsem moc velký fanda Mensy, testy jsem dělala na střední, vyšly mi dost nadprůměrné, ale nakonec jsem tam nevstoupila… přišlo mi to trochu jako takové vzájemné plácání po zádech „my jsme chytří, kdo je víc“, např. nabídky toho, že mi udělají oficiální certifikát, kolik mám IQ, abych si ho mohla zarámovat, že můžu mít mailovou adresu @mensa.cz atd., prostě jsem z toho měla pocit, že je to takové hodně na efekt ![]()
kámoška, která se do limitu vešla asi o 1 nebo 2 body, tam tehdy vstoupila a vždycky hrozně okatě na frekventovaných místech četla ten jejich členský časopis ![]()
@kralicinka1 Přesně tak od 5 let už se dá testovat, ale za test dítěte se platí 190 Kč a u dospělých se pak pokud máte nad 130 a chcete být členem platí roční poplatek asi 500 Kč u dětí nevím, ale zase chodí časopis apod.
@chaarleene Taky mi to tak přišlo a navíc za ten oficiální certifikát chtěli další peníze, ale malé děti ještě nejsou tak zkažené:) teda doufám
Nechala bych v současné škole, pokud se nebude vysloveně nudit a event. bych uvažovala o víceletém gymnáziu do budoucna. Nadání lze rozvíjet v kroužcích, nebo věnováním se synovi doma.
Není tu nějaká skupina pro šikovné děti? Nevím, jestli syn plňuje podmínky pro nadané dítě. Je šikovný, to víme, ale víc jsme nezkoumali. Jde do škoy a ráda bych si s někým vyměňovala zkušenosti. Třeba i na to, na co máme nárok. Jestli jde něco samo, nebo musíme do PPP. Syn bude ve třídě, kde bude 22 dětí a asistentka kvůli 2 nenadaným. Takže se na něj žádné ohledy brát nebudou. Zajímá mě, jak postupovat, abych mu neznechutila školu. Syn není průbojný, tak klidně bude „trpět“ a podřídí se.
Šikovný nemusí znamenat nadaný. Hodně záleží na ucitelce, případně bych hledala jinou školu nebo suplovala krouzkama. Záleží na oblasti kde jste a jaké tam jsou možnosti.