Nadané dítě - průměrná škola?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
30487
25.6.18 07:20
@Anonymní píše:
Jeste dodam, kdyz ma dite autismus, ADHD, dyslexii atd. tak se ohledy berou i z pohledu sirsi verejnosti. Ale kdyz je dite nadane, tak ma splynout s davem? Vzdyt je to take diagnoza nesouci svoje znaky.

Taky vidíš diagnózu všude. Každé dítě má svou jedinečnost,každé si zaslouží ohledy vzhledem ke svému příběhu. Ale splynout s davem není nic pejorativního, je to schopnost žít mezi lidmi a s lidmi. Spousta maminek by ráda svým dětem vyšlapala cestičku, ale žít své životy je tím nenaučí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.6.18 14:11
@hanka.br. píše:
Taky vidíš diagnózu všude. Každé dítě má svou jedinečnost,každé si zaslouží ohledy vzhledem ke svému příběhu. Ale splynout s davem není nic pejorativního, je to schopnost žít mezi lidmi a s lidmi. Spousta maminek by ráda svým dětem vyšlapala cestičku, ale žít své životy je tím nenaučí.

Neminim se tady hadat, chtela jsem pomoci zakladatelce.

Jen par faktu, nadane dite je oficialni diagnoza stanovena na zaklade odborneho psychologickeho vysetreni. Nadane dite patri mezi zaky se specialnimi vzdelavacimi potrebami stejne jako ADHD, dys, autisti atd. Vse je pravne zakotveno v legislative viz skolsky zakon. Nektere skoly a hlavne ucitele umi s detmi pracovat prirozene a jini i pres doporuceni PPP situaci nezvladaji, lepe receno nechteji zvladat a cekaji az dite splyne s davem.

• Citovat
  • Upravit
30487
25.6.18 14:46
@Anonymní píše:
Neminim se tady hadat, chtela jsem pomoci zakladatelce.Jen par faktu, nadane dite je oficialni diagnoza stanovena na zaklade odborneho psychologickeho vysetreni. Nadane dite patri mezi zaky se specialnimi vzdelavacimi potrebami stejne jako ADHD, dys, autisti atd. Vse je pravne zakotveno v legislative viz skolsky zakon. Nektere skoly a hlavne ucitele umi s detmi pracovat prirozene a jini i pres doporuceni PPP situaci nezvladaji, lepe receno nechteji zvladat a cekaji az dite splyne s davem.
Žák se specifickými vzdělávacími potřebami je i žák s OMJ, ale diagnóza to není. Diagnóza je nemoc nebo vada.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
109
25.6.18 16:31

@hanka.br.
Ne třeba slovíčkařit. OMJ sice diagnóza není, ale o tom tady není řeč. Spíš jde o to, že se žáky s mimořádným nadáním je opravdu nutné speciálně pracovat a ne každý učitel to respektuje. To je bohužel krutá realita. A to že rodiče to po učitelích vyžadují, tak to rozhodně z jejich strany není vyšlapávání cestičky. Tyto děti opravdu potřebují speciální péči, aby se je podařilo do společnosti co nejlépe integrovat, ale bez odborné pomoci to není tak snadné. Takže se rodičům těchto děti nedivte. Nemají to s nimi vůbec jednoduchý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1149
25.6.18 19:38
@Vergle1 píše:
@hanka.br.
Ne třeba slovíčkařit. OMJ sice diagnóza není, ale o tom tady není řeč. Spíš jde o to, že se žáky s mimořádným nadáním je opravdu nutné speciálně pracovat a ne každý učitel to respektuje. To je bohužel krutá realita. A to že rodiče to po učitelích vyžadují, tak to rozhodně z jejich strany není vyšlapávání cestičky. Tyto děti opravdu potřebují speciální péči, aby se je podařilo do společnosti co nejlépe integrovat, ale bez odborné pomoci to není tak snadné. Takže se rodičům těchto děti nedivte. Nemají to s nimi vůbec jednoduchý.

S tim souhlasim, bohuzel jakykoliv clovek, ktery vybocuje z rady, at uz nadanim, ci postizenim, to ma v zivote tezke… Spolecnost ma vytvorene tabulky na standardni vyvoj, standardni vyuku a vse co nezapada, je na okraji.. Rodice maji velke problemy zaclenit sve dite a kolikrat ani nevi jak, proto je opravdu dobre, kdyz hledaji tu spravnou cestu pro sve dite uz od zacatku. Znaji sve dite nejlip a pokud rodici poda pomocnou ruku stat ( skola, PPP atd…), tak ma dite velkou sanci, ze se bude vic a vic rozvijet tim spravnym smerem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.6.18 21:29
@Anonymní píše:
Neminim se tady hadat, chtela jsem pomoci zakladatelce.Jen par faktu, nadane dite je oficialni diagnoza stanovena na zaklade odborneho psychologickeho vysetreni. Nadane dite patri mezi zaky se specialnimi vzdelavacimi potrebami stejne jako ADHD, dys, autisti atd. Vse je pravne zakotveno v legislative viz skolsky zakon. Nektere skoly a hlavne ucitele umi s detmi pracovat prirozene a jini i pres doporuceni PPP situaci nezvladaji, lepe receno nechteji zvladat a cekaji az dite splyne s davem.

A ještě „lepší“ je „diagnoza“ „mimořádně nadané dítě“.
Jedno takové mám doma a až loni, na akci pořádané pro nadané děti a rodiče s nadanými dětmi, jsem pochopila, že to, jak se chová, je úplně normální. Tedy u těchto dětí. Součástí akce byly přednášky a na jedné z nich mluvila psycholožka a ty děti charakterizovala. Jako by to mé měla doma…

V našem případě nečekala učitelka, až splyne s davem, v našem případě se jí do toho davu snažila „zašlapat“. Odhadla co v něm je a když jsme ho nechali soukromě otestovat a viděla to černý na bílem, tak dělala vše pro to, aby dítě za školy dostala. Měli jsme štěstí, uvolnilo se místo a my měli kam odejít…
To jak velké štěstí jsme měli, jsem pochopila nedávno… Bohužel nemohu napsat víc, ale stejně by mi to nikdo nevěřil. Navíc to není můj příběh. Já jsem byla jedna z mála, kdo paní uvěřil - já si tím totiž v tomtéž prostředí prošla a věř mi, Hanko, že to bys rozhodně zažít nechtěla…

A nejlepší je, když ti „cizí“ lidi, řeknou, ty se máš, ty máš nadané dítě. Kdo neví netuší, že to taková legrace není. Že je velký rozdíl mezi chytrým a mimořádně nadaným dítětem (já také před rokem a 1/4 nevěděla)… To chytré se přizpůcosobí, to mimořádně nadané (alespoň to naše) neustále hledá způsoby jak to přizpůsobení obejít…

an. třeba X. ;-)

• Citovat
  • Upravit
13903
25.6.18 23:28

…akce s centrem nadání, co? ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.6.18 23:42
@mooch píše: …akce s centrem nadání, co? ;)

Ano. ;-)

An X.

• Citovat
  • Upravit
13903
26.6.18 07:48

… já už asi vím…mate 2 holcicky, ze? Mně to před lety strašně pomohlo, jak psycholožka, tak ostatní rodice, člověk vidí, ze v tom není sám. Dokud to člověk nemá sám doma, tak to prostě nepochopí. Ostatní nevidí ta negativa s tím spojená. Bych jim kolikrát přála letní soustředění s “magorama”, by asi koukali :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7421
26.6.18 21:02

A nepomohl by obnovitelce také takovýto pobyt? :think: Když už jste dvě. ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.6.18 21:37

@mooch A pak že je internet anonymní… :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
13903
27.6.18 07:20
;)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13.2.19 15:27

Nadané dítě v běžné třídě

Dobrý den, máte prosím někdo diagnostikované nadané dítě, které chodí do 3. nebo 4. třídy běžné ZŠ, případně znáte školu, kde takové děti mají? Zajímalo by Vás, jak je na tom Vaše dítě s kreativitou a motivací k učení? Studuji psychologii na Univerzitě Karlově a zpracovávám diplomovou práci, kde se zabývám nadanými dětmi vzdělávanými v běžných a speciálních třídách. Nyní sháním děti a rodiče, kteří by byli ochotní zúčastnit se mého výzkumu. Testování trvá přibližně půl hodiny a obsahem jsou 2 tvořivé úkoly a vyplnění 2 krátkých dotazníčků. Ideálně sháním děti z Prahy nebo Českých Budějovic a okolí, ale kdyby byl ochotný se zúčastnit i někdo odjinud, šlo by to zařídit. Jako odměnu nabízím výsledky testů, případně nějakou (studentskou :D) finanční kompenzaci, navrhněte. Děkuji za Vaše reakce a tipy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1137
5.7.22 17:06

.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.1.23 15:56

Naše škola se prý připojila k nějakému projektu, kde se řeší nadané děti.
Myslím si, že máme nadané dítě.
Podle všeho učitelka jejich třídy to odmítla řešit.
Zkusili byste se ozvat? Nebo byste to řešili po vlastní ose, nebo byste to neřešili vůbec?
Takto podpořené děti mají mít hodiny logiky navíc, mají mít možnost využívat tablety pro práci navíc, mají jim otestovat IQ a další věci. Vím to, protože syn kolegyně chodí do paralelní třídy a už si je pozvali do školy.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

O Budulínkovi